Interview: Zo maakt Studio Osdorperban Amsterdam duurzaam en gezond!
Studio Osdorperban is een ontwerpstudio door en van jongeren uit Osdorp. Hier leren jongeren ondernemen, ontwerpen en een netwerk op te bouwen. In opdracht van de GGD ontwikkelden ze een gezonde, lokale en duurzame snack op basis van zonnebloemzaden. Met de snack wonnen ze de Van Amsterdamse Bodem Award 2023.
Hoe draagt Pipax bij aan een gezonder en duurzamer Amsterdam?
Pipax is een gezonde snack, gemaakt van lokale ingrediënten. We vinden dat er te veel ongezonde snacks in de schappen van winkels liggen. Daar wilden we wat aan doen. Een van de populairdere gezonde snacks in Osdorp zijn pipa’s, zonnebloemzaden. Als je naar de winkel gaat, zie je vaak alleen maar pipa’s met een saaie smaak. Wij wilden daar verandering in brengen door onze eigen smaken te ontwikkelen, natuurlijk zonder kunstmatige toevoegingen.
Het hele proces van Pipax is gericht op duurzaamheid. De zonnebloemzaden worden lokaal geproduceerd, om precies te zijn, ze groeien achter onze werkplek in de Osdorperban. We ondersteunen hierdoor de lokale economie. Verder gebruiken we zakjes van gerecycled materiaal.
HOE ONTSTOND HET IDEE ACHTER PIPAX?
We kregen de opdracht van de GGD om een gezonde snack te ontwikkelen. Tijdens het brainstormen kozen we voor zonnebloemzaden omdat dit een populaire snack is, naast de Turkse pizza’s, chips en snoep. We wilden de pipa’s wel onze eigen draai geven door bijzondere smaken toe te voegen. Hierdoor wordt de snack aantrekkelijker gemaakt en hopen we dat meer mensen in onze wijk het zullen kopen.
WAT IS JULLIE DROOM VOOR AMSTERDAM?
Wij hopen dat meer jongeren zich gaan inzetten voor de buurt. Wij helpen met het schoonhouden van onze buurt en planten zonnebloemzaden zodat er meer groen en biodiversiteit in de stad komt. Dit vinden wij erg belangrijk! Daarnaast hopen wij dat recycling een belangrijke rol gaat spelen en dat alles efficiënt wordt hergebruikt. Afbreekbare verpakkingen moeten de norm worden om milieuvervuiling te verminderen.
”Wij helpen met het schoonhouden van onze buurt en planten zonnebloemzaden zodat er meer groen en biodiversiteit in de stad komt.”
ZITA PELS IS WETHOUDER VOEDSEL IN AMSTERDAM. WAT ZOU JE HAAR WILLEN MEEGEVEN?
We zouden graag zien dat de wethouder mensen uit de stad meer betrekt bij het schoon en groen houden van de stad, vooral jongeren. Wij zijn de toekomst, gebruik dat en waardeer dat. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de wethouder mensen stimuleert om gezonder te eten. Een goed idee zou dan ook zijn om groente en fruit goedkoper te maken, want voor veel mensen is het te duur. Wij vinden het gek dat ongezond eten vaak goedkoper is en dat die producten ook heel vaak in de aanbieding zijn.
”Kies voor de appel die uit nederland komt én niet verpakt is.
En koop ze het liefst bij kleine lokale winkels of markten in de buurt. ”
HEBBEN JULLIE NOG EEN TIP VOOR AMSTERDAMMERS? WAT KAN IK ALS INWONER VAN DE STAD ZELF DOEN OM DUURZAMER TE ETEN?
Inwoners van Amsterdam kunnen zelf duurzamer eten door zo veel mogelijk hun eigen groenten en fruit te verbouwen als ze de ruimte hebben. Ook zijn er veel leuke initiatieven in Amsterdam die het mogelijk maken om op een duurzame manier te eten, zoals de Fruittuin van West. Of je kan een stukje grond huren om je eigen voedsel te laten groeien.
Verder is het belangrijk wanneer je boodschappen doet, om te kijken naar hoe het voedsel is geproduceerd en verpakt. Kies bijvoorbeeld voor de appel die uit Nederland komt én niet verpakt is. Koop het liefst bij kleine lokale winkels of markten in de buurt. Het vermijden van supermarkten en kiezen voor verse groenten en fruit van lokale markten is niet alleen voordeliger, maar ondersteunt ook de lokale gemeenschap.
Tot slot moeten supermarkten hun aanbod heroverwegen en gezondere opties promoten in plaats van ongezond eten. De straten kunnen ook gezonder worden gemaakt door een paar fastfoodketens te vervangen door gezonde eetgelegenheden.
Dit portret is gemaakt in samenwerking met de gemeente Amsterdam. De gemeente werkt met haar voedselstrategie aan meer gezond, eerlijk, betaalbaar en duurzaam eten en drinken voor alle Amsterdammers.
Met dank aan de jongeren uit Osdorp: Amira, Amir, Betül, Dalal, Firdaus, Naufel, Sharona, Yusuf, Zaid en Shifa. Fotografie: Tammy van Nerum.
Altijd al eens je eigen groenen en fruit willen plukken?
De Fruittuin van West is een biologische boomgaard. Het doel is om te laten zien hoe stad en platteland verbonden kunnen zijn. Ze bereiken dit onder anderen door consumenten zelf hun groenten en fruit te laten oogsten, zodat mensen bewuster worden van de herkomst van hun voedsel.
Na het plukken van je eigen fruit en het rapen van eieren, kun je meteen langs de biologische supermarkt om je boodschappen aan te vullen. Kortom, een plek waar je alles onder één dak vindt!
De producten die uit de boomgaard komen zijn biologisch-dynamisch geteeld, een stapje verder nog dan biologisch. Het belangrijkste is voor ons de samenhang tussen gewas, dier, mens, bodem en omgeving. Het is niet toevallig dat de kippen bij ons tussen het fruit lopen; zij beschermen de bomen door schadelijke insecten te eten.
Bij de Bio-winkel kun je terecht voor je dagelijkse boodschappen. Ook kun je hier elke dag paddenstoelen kopen die het het hele jaar door wordt geteeld in ‘de grot’ op het terrein.
Er is hier altijd wat te beleven! Houd de agenda in de gaten voor om verse pizza’s in de steenoven te bakken tot en met rondleidingen door de tuin.
Bij Buurtkeuken Slotermeer is eten van gered voedsel de verbindende factor. Maar het is niet alleen maar eten redden en duurzaam bezig zijn. Wij spraken uitgebreid met initiatiefnemer René de Cock.
Hoe draag je bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?
Met Buurtkeuken Slotermeer zorgen we ervoor dat veel voedsel niet onnodig wordt weggegooid. Met ons gedoneerde busje halen we restjes op bij winkels zoals EkoPlaza, de Turkse supermarkt en andere ondernemers in de buurt. Van deze ingrediënten maken we wekelijks 60 liter soep en voedselpakketjes die we uitdelen. Het is mooi om te zien dat er veel verschillende mensen langs komen en inmiddels is er een vaste groep ontstaan die komt lunchen of eten komt ophalen. Eenzaamheid is een groot probleem en door de Buurtkeuken brengen we mensen samen, wat ik ontzettend waardevol vind. Dus we zijn niet alleen gericht op het redden van voedsel en duurzaamheid, maar het is ook duurzaamheid met vriendschappen.
Hoe is de Buurtkeuken Slotermeer ontstaan?
Nou, dat heeft een hele andere ontstaansgeschiedenis dan je zou denken. Ik was voorganger van een kerk in Nieuw-West, maar onze locatie werd opgeheven. Op zoek naar een nieuwe plek waar we niet alleen op zondag diensten konden houden, bedacht ik dat we doordeweeks ook iets voor de buurt konden doen.
Toen ontdekte ik de Eendagzaak van Cascoland, een plek waar buurtbewoners één dag in de week hun ideeën konden uitproberen. Koken is een van mijn hobby’s en passies.
Ik begon op een dinsdag met het maken van soep van geredde groenten. Dit concept sloeg aan en al snel hadden we een vaste groep mensen aan tafel. Met die ervaring vroeg ik of we een pandje konden huren wanneer er eentje vrijkwam. Nu deel ik eten uit aan ongeveer 25 vaste klanten.
De Buurtkeuken is ook een plek waar mensen samenkomen en om over het leven te praten. Het mooie is dat we hier mensen van verschillende religies verwelkomen, wat vaak leidt tot prachtige gesprekken. Zo vertelde een Pakistaanse man me dat hij zag dat ik deze buurtkeuken vanuit het hart van mijn geloof doe. Hij zei ‘weet u, Christenen en moslims hebben heel veel gemeenschappelijk’. En dat is het punt waar ik altijd van uitga, de liefdadigheid, barmhartigheid. Iets doen voor je naasten, voor je buren. En daarin vinden en versterken we elkaar.
”we halen restjes op bij diverse winkels en van deze Ingrediënten maken we wekelijks 60 liter soep en voedselpakketjes die we uitdelen.”
Wat is je droom?
Mijn vrouw en ik hebben stichtingbuursaam.nl opgericht, waaronder de WeggeefWinkel en de Buurtkeuken vallen. In de weggeefwinkel mag je wekelijks 7 gratis items meenemen, zoals kleding, keukenspullen en speelgoed. Zo stimuleren we duurzaamheid en hergebruik, en helpen we de overproductie en wegwerpmaatschappij te verminderen. Onze droom is om een community centrum te starten waar we nog meer voor de buurt kunnen betekenen.
Daarnaast droom ik van een betere toekomst voor mensen die in armoede leven. Het aantal daklozen en mensen met psychische problemen groeit, dit zie ik ook hier in de wijk. Ik hoop dat er mooie oplossingen komen. Het zou geweldig zijn als er een initiatief zou ontstaan waarbij bewoners met een ruime beurs een wijk oprichten waarin ook woningen en kleine studio’s worden opgenomen en door hen gefinancierd voor mensen die dit niet kunnen betalen. Een gemeenschappelijke eetgelegenheid zou daar natuurlijk ook bij horen.
”ik droom van een betere toekomst voor mensen die in armoede leven. het aantal daklozen en mensen met psychische problemen groeit”.
Hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?
In mijn ideale Amsterdam is er voldoende woonruimte voor iedereen en zijn er gelijke kansen. Slotermeer is al een van de groenste wijken in Amsterdam, en dat zou overal zo moeten zijn. Groene voorzieningen zijn belangrijk, en eetbaar groen maakt het nog mooier. Hier zijn speeltuinen met groene omheiningen en bakken met fruitbomen en kruiden, waar buurtbewoners vrij mogen plukken. Je merkt dat mensen hier echt waardering hebben voor het groen en er goed voor zorgen, omdat ze het als iets moois zien dat gekoesterd moet worden.
”ik ga altijd uit van liefdadigheid, barmhartigheid, en iets doen voor je naasten en buren”.
Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer, gezonder of socialer te maken?
Begin klein en praktisch: gooi je eten niet weg. Maak bijvoorbeeld apple crumble van appels met beurse plekken of wentelteefjes van droog brood. Het boek ‘Leftovers’ van Yvette van Boven is een bron van inspiratie met recepten voor de ene dag en ideeën voor de restjes de volgende dag. Elk kookboek zou eigenlijk zo’n structuur moeten hebben.
”gooi je eten niet weg. maak bijvoorbeeld apple crumble van appels met beurse plekjes of wentelteefjes van droog brood.”
Fotografie: Tammy van Nerum Locatie: Lodewijk van deysselstraat 33
Wil jij ook genieten van lokale en biologische groenten, terwijl je boodschappen doet in de buitenlucht? Word oogster bij Pluk! Groenten van West!
Pluk! Groenten van West is een levendige gemeenschap van mensen die waarde hecht aan lokaal, voedzaam biologisch voedsel. Ze zijn één project met 2 biologische zelfoogsttuinen (CSA) in Amsterdam West, één gelegen op het terrein van de Fruittuin van West en de ander bij ecologische boerderij de Boterbloem in de Lutkemeerpolder. Ze telen een enorme diversiteit aan biologische groenten en kruiden en bieden oogstaandelen aan waarvoor je één jaarlijkse bijdrage betaalt om 7 maanden per jaar (mei – november) elke week te komen oogsten.
Interesse om oogstlid te worden? Ga naar de website en bekijk onze zelfoogst tuinen. Of stuur een bericht naar plukcsa@cityplot.org voor meer informatie.
thijmens tuin
Aan de rand van Amsterdam teelt Thijmen Böekling groente, kruiden en bloemen. Van mei tot en met december verkoopt hij kratten vol gewassen uit eigen tuin aan Amsterdamse consumenten en de horeca.
Alle planten in de tuin worden zelf opgekweekt vanuit zaad waardoor er heel veel bijzondere soorten en rassen geteeld worden. Tijdens de zomer heeft Thijmen bijvoorbeeld 10 verschillende soorten oude ras tomaten die zeer geliefd zijn vanwege de volle smaak en mooie kleuren. Alles wordt volgens het seizoen geteeld en de grond wordt goed verzorgd met uitsluitend organische bemesting. Planten groeien gezond en rustig op waardoor deze meer smaak krijgen en voor insecten is de tuin ook een fijne plek.
Neem een kijk naar het aanbod van Thijmens Tuin via zijn website en meld je aan om verse producten die lokaal geteeld en geoogst zijn te ontvangen!
Voedsel verbindt!
BuurtBuik staat ervoor om samen een betere buurt te maken: ze brengen buurtbewoners bijeen, helpen elkaar een handje en redden voedsel van verspilling. Enthousiaste vrijwilligers uit de buurt halen overvloedig eten op bij groenteboeren, horeca en supermarkten. Vervolgens koken ze hiervan wekelijks een heerlijke, gratis en gezonde maaltijd. En iedereen die hier behoefte aan heeft, is welkom! Want naast lekker eten draait BuurtBuik vooral ook om gezelligheid.
Mee doen?
BuurtBuik is afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers. Help een dagdeel mee met eten ophalen, koken, uitdelen of bezorgen. Dit kan eenmalig, wekelijks of maandelijks; wanneer het jou uitkomt. Ben je langere tijd (flexibel) beschikbaar? Help dan mee door coördinator, chef of bestuurslid te worden.
Neem een kijkje op de website van BuurtBuik om te zien hoe jij kunt helpen, of om een hapje mee te eten.
Maak kennis met stadsboer Dirk en zijn passie op varkensboerderij De Herkomst! Hier laat hij zien hoe je met reststromen uit de stad duurzaam en circulair kan boeren. De varkens leven vrij in de natuur, krijgen veel beweging, groeien langzaam en wroeten buiten met hun neus in de grond. Ze leveren een betere kwaliteit vlees en dat met een CO2 afdruk die nog lager is dan van kunstvlees.
Ze zijn een eerlijk alternatief voor de vee-industrie. Mooi en lekker vlees van varkens die gevoed zijn met restvoer van en rond de stad Amsterdam. Ben je nieuwsgierig geworden of wil je graag vlees bestellen? Neem dan een kijkje op hun website.
Studio Osdorperban, een ontwerpstudio door en van jongeren uit Osdorp, heeft een product ontworpen die jongeren aanzet om gezonde voedingskeuzes te maken. In het ontwerp van het product, besloten ze om snacks die bij de kassa’s liggen als uitgangspunt te nemen. Tussen de buit lag een grote zak pipa’s (zonnebloempitten), ze besloten unaniem om deze gezonde snack naar onze eigen hand te gaan zetten. Een notenbrander uit Amsterdam-West is ingeschakeld om de beste kwaliteit pipa’s te voorzien van lekkere smaken. In co-design met de jongeren hebben ze daarbij de gehele branding van het product ontworpen, inclusief naam voor de snack… PiPAX!
De jongeren hebben nagedacht over elk aspect van het product, van het zaaien van zonnebloemen, het ontwerpen van duurzame verpakkingen, tot het ontwerpen van nieuwe producten van de zonnebloemschilletjes. Niet voor niets is Studio Osdorperban gekozen als winnaar van de Van Amsterdamse Bodem Award 2023! We interviewden de jongeren over hun missie en toekomstdromen. Lees het interview en check de website van Studio Osdorperban voor meer informatie!
Zorgkwekerij Groen is een groeiend familiebedrijf gestart in 2018 (door Jessica en Clemens) dat meebeweegt met de groter wordende zorgbehoefte binnen dagbesteding, maar ook in de steeds grotere vraag in sociaal betaalbare activiteiten en verse gezonde producten.
Zij bieden dagbesteding op het tuinders perceel van hun vader in Amsterdam-Osdorp, tuinen van West gebied. Zij bieden volwassenen en ouderen, met een psychiatrische onbalans, lager uitgangsniveau en/of beginnende geheugenklachten zinvolle dagbesteding en richten zich op herkenbare dagelijkse activiteiten. De deelnemers helpen overal mee op de kwekerij waar zij kunnen in het gehele proces van het kweken van groente, fruit en planten.
Hun uitgangspunt is: je kan doen wat je wilt doen (wil) en wordt aangesproken op wat je kunt doen (mogelijkheden). Ze streven naar een gevoel van verantwoordelijkheid en nuttig zijn. Dit geeft voldoening en zelfvertrouwen en kan de zelfredzaamheid doen vergroten. Naast de dagbesteding hebben ze ook een zelfservice winkel aan hun erf, die wordt beheerd door de deelnemers. Hier kunnen mensen uit de buurt de met zorg geteelde producten kopen. In 2024 wordt er een winkel geopend met koffie gelegenheid gerund door onze deelnemers, genaamd de Koffie Kas Amsterdam.
Bij Mama’s Ravioli houden ze van pasta, en van dieren, en daarom hebben ze zich gespecialiseerd in verse zelfgemaakte vegan pasta! Leonella (75 jaar jong), geboren en getogen in Toscane, is moeder van 4 kinderen en grootmoeder van 10 kinderen, en leerde als kind al van haar eigen moeder hoe ze ravioli kon maken. Met een kleine eigen draai aan de familierecepten die van generatie op generatie zijn overgedragen, maakt ze nu een breed scala aan veganistische verse pasta en handgevouwen ravioli, een product dat in de stad onmogelijk te vinden is!
Slow Food (km: 0) is het motto, wat betekent dat de kruidenierswaren van de lokale markt komen. De ingrediënten worden ingekocht bij de kleine producent die binnen een straal van maximaal 30 km zit om de distributieketen te verkleinen en de lokale economie op een duurzame manier te helpen. Zo komt het meel van de molen, eieren bij de boer, seizoensgroenten van de markt en wordt jouw maaltje bezorgd in duurzame verpakkingen zoals papier en glas. Daarnaast werken ze samen met Too Good to Go om voedselverspilling tegen te gaan.
Mama’s Ravioli wordt met liefde gemaakt en alleen met de beste verse producten. Het is een online winkel en bezorgt tot aan de deur in alle stadsdelen. Zo kun jij altijd en overal genieten van deze heerlijke zelfgemaakte vegan pasta!
Als antwoord op de onomkeerbare veranderingen in het milieu van onze planeet, bouwt de Kaskantine aan een zelfvoorzienende experiment in het midden van Amsterdam. Ondersteund door een internationale gemeenschap van nomadische boeren, kunstenaars, voedsel-afval strijders, koks, ontwerpers en bouwers die hun kennis delen, bewijzen ze dat deze manier van leven mogelijk is.
Zo komt er een oven van klei en vuursteen die de hele ruimte zal verwarmen. Iedere dag zijn er pizza’s of andere gerechten. Ook staan er vissenbakken in het restaurant. Het water komt van het dak en wordt gezuiverd. De energie komt van zonnepanelen. De Kaskantine mag een jaar blijven staan, maar hoopt in de tussentijd impact te hebben: het doel is om aan te tonen dat niet aangesloten zijn op nutsvoorzieningen mogelijk is in de stad en dat er uiteindelijk een aantal mensen op zo’n manier kunnen leven, bijvoorbeeld in gemeenschappen.
In het openbaar groen rond de Van Moerkerkenstraat 83 in Amsterdam Nieuw-West is in 2020 door Cascoland een heuse fruitboomgaard gerealiseerd, de Fruittuin Van Moerkerken. Cascoland is een internationaal multidisciplinair netwerk van kunstenaars, ontwerpers en architecten, dat al 11 jaar in Amsterdam werkt aan leefbaarheid, empowerment en vergroening van de publieke ruimte.
Centraal in de boomgaard staat een beheerdershuis van waaruit Cascoland met buurtbewoners de Fruittuin onderhoudt. Daarnaast staat een openbare glazen kas waar het hele jaar door gekookt geconserveerd wordt met ingrediënten uit de Fruittuin, de Social Garden en ‘Geredde Groenten & Fruit’ van de markt van Plein ‘40 -’45. Zo wordt er betaalbaar en gezond voedsel in en voor de buurt gemaakt.
Vanuit de locatie worden ook andere projecten in de buurt gerund, zoals de Eendagszaak, recentelijk nog winnaar van de Leefbaarheids Innovatie Challenge van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de Tweedagszaak en de Social Garden. Zodoende is de Fruittuin Van Moerkerken een belangrijke plek geworden voor betrokken buurtbewoners, een publieke ruimte in het openbare groen.
Wil je je aanmelden of meer over de Fruittuin lezen? Check dan de site!
Het voedselbos van Acta volgt ecologische principes, waarbij ploegen, irrigatie, bemesting en schoffelen niet nodig zijn. Alles groeit op natuurlijke wijze, wat de biodiversiteit bevordert. Het bos bevat verschillende lagen van bomen, struiken, kruiden en klimmers die insecten, vogels en andere dieren aantrekken. Rondleidingen zijn op aanvraag, waarbij de ontwikkeling van het bos en de functie van de planten worden toegelicht.
Groen genieten midden in Osdorp. Het is een ontmoetingsplek van betrokken buurtgenoten, natuurliefhebbers en stadstuinders. De moestuin nodigt uit tot een wandeling of om de handen uit de mouwen te steken. De stal en de dieren (kippen, konijnen, geiten en bijen) maken de boerderij tot een paradijs voor jong en oud. Een grote groep bewoners draagt als vrijwilliger bij aan de opbouw van de boerderij. Er zijn wekelijks activiteiten. Zo kan je nu weer elke zondag koken met fruit, groente of kruiden uit de tuin! Kijk hier voor de gehele agenda en om je aan te melden.
Trijntje Hoogendam boert sinds 1997 op het land van haar vader en daarmee is zij de 3e generatie Hoogendams op boerderij de Boterbloem. De uitgangspunten van de Boterbloem: op verantwoorde wijze voedsel telen, waarbij gelegenheid wordt geboden aan alle Amsterdammers om het agrische bedrijf te beleven. De Ecologische Zorgboerderij de Boterbloem heeft verse groenten van eigen kweek, is de ideale ruimtelijke uitwijkplaats en biologische zorgboerderij in Amsterdam.
Aan de westrand van Amsterdam worden door 5 Stadsgroenteboeren meer dan 60 verschillende groenten en meer dan 15 kruiden verbouwd voor de lokale gemeenschap en de leden van de Community Supported Agriculture (CSA). De boerderij is klein, en toch produceren ze een aanzienlijke hoeveelheid voedsel met behulp van bio-intensieve technieken. Ze houden de grond vruchtbaar en gezond door het gebruik van compost, groenbemesters, en vele andere ingenieuze manieren die de natuur biedt om de kwaliteit van de grond te verbeteren. De missie van de Stadsgroenteboeren is direct, eerlijk voedsel te produceren met een positieve impact op de omgeving. En tegelijkertijd een gemeenschap rondom hun groenten te creëren!
Wil jij een seizoen lang elke week verse lokale groenten? Sluit je dan aan bij de Stadsgroenteboer en word deel van de gemeenschap.
In de tuin en kas van Wim Bijma rondlopen, is misschien wel het best te vergelijken met een rondleiding door de Chocoladefabriek van Willy Wonka terwijl je smekkies in alle smaken uit Harry Potter eet. Vanaf juni tot oktober is er de gelegenheid voor een rondleiding door de tuin voor groepen van maximaal 10 personen.
Al vele jaren kweekt Wim Bijma groenten op land van een uitgeveende polder in Amsterdam en sinds een aantal jaren ook vele “vergeten groenten”. Het bijzondere van vergeten groenten is dat de smaak heel belangrijk is, dat ze geteeld worden op een natuurlijke wijze en dat je ze in het seizoen eet zoals het hoort (sperziebonen eet je bijv. in de zomer). Zelf teelt hij typische Amsterdamse groenten voor een groothandelaar in Amsterdam t.w. raapstelen, selderij, bladpeterselie, postelein en kervel. Voor een marktkoopman op de Ten Katemarkt teelt hij vooral de vergeten groenten als winterpostelein en nieuwe groenten als bijvoorbeeld mosterdspinazie en Spaanse raapstelen. Tevens voor een restaurant teelt Wim die producten die moeilijker lukken, zoals zeven soorten bieten. Voor dit restaurant mogen de groentes niet ouder zijn dan 1 dag. Voor een gerenomeerde horecaleverancier teelt hij ongeveer 25 verschillende groentes van het seizoen. Bij elkaar hebben ze over het gehele jaar meer dan 140 verschillende producten, waarvan veel kruiden.
Sinds 26 september 2016 zijn ze erkend als leerbedrijf. Dit is bevestigd door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Ze mogen nu ook de titel ‘Erkend Leerbedrijf’ dragen.
MijnStadstuin is 4 hectare doe-het-zelf voedselvoorziening in het nieuwe permanente stadslandbouwgebied in Amsterdam West. Ze leveren ruimte, kennis, ondersteuning en middelen waarmee de klant zelf in zijn voedsel kan voorzien. Gezonde groenten uit eigen grond, met de ICT gemakken van vandaag. Online ontwerpen, plannen en organiseren van je eigen groentevoorziening en de keuze van het zelfdoen of uitbesteden van het werk waar en wanneer je wilt. Dit noemen ze: groenten nieuwe stijl. Voor iedereen in en om Amsterdam is het nu mogelijk om zelf verbouwde groenten op tafel te krijgen. Ook voor mensen zonder kennis van zaken, met een drukke agenda of met ambitie maar geen ruimte.
Door jarenlange ervaring in tuin- en plantsoenonderhoud weet Paul Wiering, die in januari 2014 zijn kwekerij startte, precies wat een plant nodig heeft om zich goed te ontwikkelen. De planten worden in potten opgekweekt in biologische potgrond. Zodra de planten in tuinen worden geplaatst, zijn de omstandigheden waarin ze komen te staan vrijwel altijd beter dan in de pot. Ze krijgen in de tuin de ruimte om zich goed te ontwikkelen.
Uit idealisme en overtuiging kweekt hij op biologische en ecologische wijze bamboes, siergrassen, vaste tuinplanten en tuinkruiden in potten. De planten worden daar sterker van, slaan veel beter aan in tuinen en het milieu wordt zo min mogelijk belast. Het assortiment tuinkruiden bestaat uit bekende soorten zoals tijm, rozemarijn en munt. Daarnaast heeft Kwekerij Wiering ook minder bekende soorten zoals bonenkruid of knoflookbieslook! Check hier het assortiment aan tuinkruiden.
Je kunt langsgaan bij de kwekerij voor een rondleiding om meer te leren over deze onderneming! Neem hiervoor een kijkje op de website. Heb je niet de tijd om langs te gaan? Kwekerij Wiering is ook vaak van de partij op markten in Amsterdam.