Interview: Plants for dinner
Maartje Nelissen en Daan Aveskamp zetten zich in voor een duurzamer voedselsysteem met toekomst en richten zich op meer plantaardig eten voor iedereen. Waarom? Omdat dit enorme voordelen heeft voor onze planeet én voor onze gezondheid.
Hoe dragen jullie bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?
Als je kijkt naar een duurzamere toekomst zijn er twee zaken die enorme impact hebben die bijna iedereen bijna meteen kan inzetten. Dat is minder voedsel verspillen en meer plantaardig. Gelukkig zie je dat er vrijwel iedereen voor minder voedsel verspillen is, maar op het vlak van plantaardiger eten is er nog enorm veel te winnen.
We richten ons niet alleen op de groep vegetariërs en veganisten, maar juist op de overige 86%. Die willen we op een positieve manier inspireren om een of twee dagen per week plantaardig te eten. We willen mensen laten ontdekken hoe lekker en veelzijdig het is en mensen uitdagen om vaker plantaardig te eten, zonder de druk dat het meteen altijd moet. Momenteel komt 40% van onze eiwitten uit planten en 60% uit dierlijke producten. Dit willen wij omdraaien.
Vegan pancakes bij deelnemend restaurant CanCanteen.
Waarom zijn jullie met dit project gestart en hoe kwamen jullie op het idee?
Plant FWD is anderhalf jaar geleden gestart omdat we veel kansen zien in Amsterdam als één van de pioniers als het gaat om de voedseltransitie. Amsterdam is een plek waar nieuwe dingen ontstaan. Waar we innovatief en creatief durven te denken. En doen. En mede daarom geloven wij dat Amsterdam de pionier is in de transitie naar een duurzamere manier van eten. En dat we die verandering juist in deze stad ongelooflijk lekker kunnen maken.
Gemeente Amsterdam ontwikkelde al de Voedselstrategie, waarmee ze vol inzetten op een gezond, eerlijk, duurzaam en betaalbaar lokaal voedselsysteem, waar alle Amsterdammers voordeel van hebben. De strategie wil o.a. regionale productie en stedelijke consumptie verbinden, voedselverspilling terugdringen, de transportafstand van ons eten verkorten en het eten van plantaardige eiwitten stimuleren. Dit kan de gemeente niet alleen. Daarvoor brengen ze de kennis van initiatiefnemers, (kennis)instituten, overheden, boeren en bedrijven bij elkaar. We hebben elkaar nodig. Juist ook wij als bewoners of bezoekers van de stad. Want eten is net als stemmen: je krijgt zo’n drie keer per dag de kans om aan te geven in wat voor toekomst je wil leven.
We realiseerden ons dat de horeca, en dan met name chef-koks, een belangrijke rol kunnen spelen in het aantrekkelijk maken van plantaardige voeding. Zij inspireren je om nieuwe smaken te ontdekken en weten simpele ingrediënten om te toveren tot verrukkelijke gerechten.
De Plant Forward Week is het resultaat. Een week lang leggen we de nadruk op plantaardig eten in de stad. 72 horecazaken bieden deze week speciale plantaardige menu's aan, van fine dining restaurant Flore tot Yemaya’s Vegan Corner in de Bijlmer.
Wat is jullie droom?
Onze droom is dat de Plant Forward Week net zo'n begrip wordt als het Amsterdam Dance Event. Een jaarlijks terugkerend evenement waar honderdduizenden liefhebbers van goed eten en drinken samenkomen om inspiratie op te doen en te genieten van lekker plantaardig eten. Het zou fantastisch zijn als andere Europese steden dit initiatief ook omarmen en we gezamenlijk werken aan een duurzamer voedselsysteem.
Hoe ziet jullie ideale Amsterdam eruit?
There is really only one universal language in the world, and that's food. We dromen van een stad waar eten mensen verbindt in plaats van verdeeld. Want wat je ziet ontstaan in de stad is dat de tegenstelling tussen arme en rijke wijken steeds groter wordt. Maar wat ons ontzettend mooi lijkt is dat deze transitie mensen juist meer met elkaar gaan verbinden. Eten is een krachtig communicatiemiddel dat mensen samenbrengt. Een diverser en inclusiever voedsellandschap komt uiteindelijk iedereen ten goede.
Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer of gezonder te maken?
Minder voedsel verspillen en plantaardiger eten. Wij vinden dan ook dat de oplossing ook letterlijk op je bord ligt. Als de hele wereld al 2 dagen per week plantaardig zou eten, maakt dat bijna een net zo groot verschil als stoppen met vliegen.
Het hoeft allemaal niet perfect te zijn, maar alle kleine stapjes helpen. Een praktische tip is om tot 18:00 uur plantaardig te eten, waardoor je al twee van de drie maaltijden plantaardig hebt. Veel mensen vinden het ook makkelijker om voor hun ontbijt of lunch iets anders te kiezen dan voor hun avondeten. Sowieso is het fijn voor iedereen die deze stap groot vindt om laagdrempelig en makkelijk te beginnen. Vervang bijvoorbeeld de helft van het vlees in gerechten door peulvruchten zoals bonen. Bonen zijn super!
Uiteindelijk heeft de manier waarop vlees, vis en zuivel geserveerd worden, de meeste impact. Zet je het in als hoofdingrediënt of gebruik je het als smaakmaker. Wie weet ontdek je dat plantaardig eten helemaal niet zo moeilijk is én hartstikke lekker kan zijn!
Fotografie: Tammy van Nerum