Groentehacks in je eigen keuken!

Hoe kan je veel doen met weinig?

Groentehacks in je eigen keuken!

Heb je altijd al groente willen kweken, maar heb je geen grote tuin of balkon? Dan is er goed nieuws: er zijn veel groente soorten die je gemakkelijk in je keuken kunt kweken zonder dat deze planten veel ruimte innemen!
Hieronder hebben we een aantal 'groente hacks' op een rijtje gezet die ideaal zijn om binnenshuis te kweken. Van lente-ui tot basilicum en van selderij tot sla: deze planten zijn niet alleen lekker en gezond, maar passen ook perfect in je keuken!

Kiemgroenten

Kiemgroenten zijn zeer eenvoudig te kweken in je eigen keuken en zijn bovendien zeer gezond. Kiemgroenten voegen veel toe aan salades, sandwiches en als topping op je gerechten vanwege hun fris-knapperige textuur. Voor het kweken van kiemgroenten heb je enkel wat zaadjes, een glazen pot en wat water nodig. Plaats de zaadjes in een glazen pot met een kaasdoek of een deksel met gaten zodat je water kan afgieten. Laat de zaadjes overnacht in water weken. Giet het water de volgende dag af en spoel de zaadjes met nieuw water. Laat het potje daarna gekanteld in een plek met veel zonlicht staan zodat er lucht bij kan en het water verder kan afgieten. Spoel de zaadjes 2 tot 3 keer per dag om. Vaak kan je de kiemgroenten binnen een week al eten!

Selderij

Selderij is een groente die veel smaak geeft aan eten en is een perfecte groente om binnenshuis te kweken omdat het niet veel zonlicht nodig heeft. Het uiteinde met wortels van de selderij plaats je in een bodempje water terwijl de bovenkant droog moet blijven. Binnen een paar dagen groeit de selderij alweer! De nieuwe groei kan je meteen opeten, of planten in aarde om het nog groter te laten groeien!

Basilicum

Basilicum is zeer gemakkelijk te kweken in je eigen keuken. Vaak kun je basilicum plantjes kopen bij supermarkten, die dan toch snel dood gaan ook al geef je ze water. Dit komt doordat er veels te veel plantjes in zo'n potje zitten. Je kan dit voorkomen door de aarde voorzichtig van de wortels te verwijderen, waarna je de plantjes in voldoende aarde apart plant. Zorg dat de plantjes genoeg water krijgen en op een warme plaats staan!

PS: deze hack kan je ook gebruiken met andere kruiden potjes die bij de supermarkt verkrijgbaar zijn!

Lente-ui

Lente-uitjes zijn ideaal om in je keuken te kweken omdat ze snel groeien en weinig ruimte nodig hebben. Je kunt ze kweken in potten of in een vensterbankbakje. Bewaar ongeveer 5 centimeter van het steeltje van de lente ui met wortels. Dit plaats je staand in een glazen pot of glas met een bodempje water in een plek met voldoende zonlicht. Vaak heb je binnen 5 dagen alweer nieuwe groene stengels die je kan eten!

Sla

Sla is een groente die zeer eenvoudig te kweken is in je eigen keuken. Je kunt verschillende soorten sla kweken, zoals ijsbergsla, kropsla en rucola. Sla heeft niet veel ruimte nodig en groeit snel. Neem de uiteindes van de sla kroppen en plaats ze in water. Verwissel het water elke 2 dagen zodat de wortels niet rotten. Binnen 10 tot 12 dagen heb je vaak al een klein kropje sla! Dit kan je al gebruiken in je salades of op een broodje. Je kunt de sla ook verder laten groeien in aarde waardoor de krop sla veel groter wordt.

Kortom, er zijn veel verschillende groenten soorten die je gemakkelijk in je eigen keuken kunt kweken. Het is niet alleen leuk om te doen, maar ook gezond, duurzaam en verspillingsvrij. Probeer het zelf eens en geniet van verse groenten en fruit uit eigen keuken!