District: Noord

Bij NoordOogst houden ze van lekker eten dat op een duurzame manier geproduceerd is. ze zijn een stadslandbouwproject waar iedereen naartoe kan komen om zich te laten inspireren om bewust met eten en duurzaam leven om te gaan.

 

Stadstuinderij NoordOogst is een stadslandbouwproject in Amsterdam-Noord waar duurzaamheid en lokaal produceren centraal staan. Hier werken ondernemers, vrijwilligers en buurtbewoners samen om op een milieuvriendelijke manier heerlijk eten te produceren. Denk aan verse groenten van de biologische stadstuinderij, ambachtelijk gerookte producten van Rookt Amsterdam, en smakelijke gerechten bij Restaurant Pof, bereid met ingrediënten uit de directe omgeving.

Kinderen vermaken zich in de natuurspeeltuin, en voor natuurliefhebbers is er een voedselbos boordevol fruitbomen, bessenstruiken en meerjarige groenten. NoordOogst organiseert ook leuke workshops, rondleidingen en evenementen. Kom langs en proef de smaak van duurzaam stadsleven!

Fotocredits: NoordOogst

Duurzaam eten

NoordOogst draait om gezonde voeding. Alle onderdelen van de voedselketen zijn te zien: van het telen en produceren, tot uiteindelijk het consumeren van verantwoord lekker eten en drinken. Je kunt er niet alleen de duurzame voedselketen in de praktijk zien, maar kan je ook zelf meedoen.

KENNIS- EN CURSUSAANBOD

Over groen kun je niet uitgeleerd raken. Kennis over voedsel verbouwen in de stad, biodiversiteit, bier brouwen, circulair voedsel of de lekkerste pannenkoeken, daar kan je bij NoordOogst voor terecht. Houd hun agenda in de gaten voor de verschillende workshops, rondleidingen en proeverijen!

Een chocolade die het welzijn van mens en planeet op duurzame wijze koestert.

Lovechock maakt chocolade die volledig veganistisch, biologisch en gemaakt is van rauwe cacao om de puurheid van de cacaoboon te behouden. Hun missie gaat verder dan alleen chocolade: ze willen liefde verspreiden voor mensen, cacaoboeren en de planeet.

Daarom werkt Lovechock met direct trade en koopt cacao rechtstreeks van lokale boerencoöperaties zonder tussenpersonen, zodat boeren eerlijk betaald worden. De cacao wordt biologisch geteeld zonder pesticiden, om het ecosysteem te respecteren. Daarnaast wordt de cacao lokaal verwerkt in Ecuador en Peru, wat bijdraagt aan lokale economische ontwikkeling en een kortere productieketen mogelijk maakt!

Tot slot maken ze ook gebruik van composteerbare verpakkingen.

Check de website voor meer informatie over de verkooppunten van de Lovechock repen!

Fotocredits: Lovechock

Bij kometen brood wordt er elke ochtend verse biologische zuurdesembroden gebakken.

Bij Kometen Brood wordt er elke ochtend vers zuurdesembrood gebakken, gemaakt van biologische steengemalen granen. Elk brood rijst extra lang voor een volle, diepe smaak. Er worden geen toevoegingen gebruikt, behalve verschillende pitten en zaden, en uitsluitend biologische ingrediënten.

Kometen Brood heeft twee locaties! Het café op de NDSM Werf is de centrale plek waar alles gebeurt. Vanaf de bar is de open bakkerij zichtbaar, waar bezoekers het kneden van deeg en het rollen van croissantjes kunnen zien. Er is een ruim café waar naast croissants en belegde broodjes ook een uitgebreide lunch wordt geserveerd. Daarnaast kun je bij het Loket op het Marineterrein terecht voor koffie of gebak met uitzicht op het Oosterdokseiland.

Er worden ook workshops gegeven waar je leert om je eigen zuurdesembrood te bakken! Lard begeleidt de groep door alle fases van het proces, van kneden tot bakken, met veel tips en tricks.

Meer info? Kijk dan op de website. 

Fotocredits: Marineterrein

Fotocredits: Kometen Brood

De focus op pure smaak en gebruik van natuurlijke ingrediënten is de leidraad voor deze onderneming.

Behalve op het gebied van gezondheid is Lisa, het gezicht achter Buurvrouw Lisa, constant bezig met het verduurzamen van haar bedrijf en de processen. Ze gebruikt het liefst lokale seizoensgroenten en -fruit, die ze ophaalt bij een vaste teler in de Beemster. Ze neemt ook fruit en groente af die zijn afgekeurd voor de reguliere verkoop vanwege een rare vorm of een plekje. Verpakkingen worden gerecycled waar dat kan. Tot slot heeft ze een overeenkomst met Too Good To Go, hierdoor worden haar producten niet weggegooid als de officiële houdbaarheidsdatum verstreken is, maar ze in principe nog goed zijn om te eten of drinken.

Buurvrouw Lisa is onder andere elke eerste zaterdag van de maand te vinden op NoordOogst! Neem een kijkje op de website voor meer informatie!

Fotocredits: Buurvrouw Lisa

   

Hier draait alles om gezond, duurzaam en voedzaam eten!

Het menu is voor 75% vegetarisch en 25% veganistisch, met zoveel mogelijk ingrediënten die lokaal en seizoensgebonden zijn. Zelfs het kleine beetje vlees en vis dat wordt geserveerd, komt uit het wild.

Pllek heeft een missie: Een belevenis serveren met een menukaart waarvan je met een gerust hart kunt bestellen, zonder af te doen aan smaak en kwaliteit. Ze maken elk seizoen bijpassende gerechten met unieke smaken, die ze zo duurzaam mogelijk verkrijgen en bereiden. Zo willen ze een zo kort mogelijke voedselketen stimuleren. Daarnaast is er elk seizoen een signature dish op de kaart, die zeer geliefd wordt door velen!

Tip: Hou de agenda in de gaten! Ze organiseren vaak leuke events, bijvoorbeeld met live muziek, DJ’s, yoga, kunst en nog veel meer.

Fotocredits: Pllek

Interview: Rhea’s vegan dumplings van geredde groenten

Catering collectief Tuindorp Deli-cious kookt gezond en duurzaam voor Amsterdammers die het hard nodig hebben. Wij interviewden Rhea Cachola, een van de oprichters van het collectief uit Amsterdam Noord.

HOE DRAAGT TUINDORP DELI-CIOUS BIJ AAN EEN DUURZAAM EN GEZOND AMSTERDAM?

Wij dragen ons steentje bij door te koken met groenten die anders verspild zouden worden. We hebben een mooie samenwerking met een informele voedselbank voor mensen die niet in aanmerking ko    men voor de reguliere voedselbank. Zij halen grote partijen groenten op die bijna niet meer verkocht kunnen worden vanwege de houdbaarheidsdatum en geven dit aan bewoners die het nodig hebben. Wij helpen hen met sorteren en verdelen en krijgen op onze beurt groenten en andere levensmiddelen terug die er misschien niet meer perfect uitzien, maar die we nog goed kunnen gebruiken.

We verwerken ze tot dumplings, springrolls en loempia’s na een stoom- en marineerbeurt. Zo geven we voedseloverschotten een tweede leven, variërend van aubergines en paprika’s tot zeekraal. Onze hapjes bestaan meestal voor 80% uit groenten. Bovendien zijn de meeste van onze hapjes vegan, omdat we duurzaamheid en gezondheid hoog in het vaandel hebben. In plaats van frituren, kiezen we vaak voor stomen, wat niet alleen heerlijk is, maar ook gezonder.

Authenticiteit is ook belangrijk voor ons, zo heb ik collega’s met diverse achtergronden en koken we elke dag uit een andere keuken, zoals Indonesisch en Eritrees.

Hoe ontstond het idee achter Tuindorp Deli-cious?

Het idee voor ons bedrijf kwam eigenlijk tot stand in samenwerking met de gemeente en Ymere tijdens de coronapandemie. De gemeente had als doel om het Zonneplein in Amsterdam Noord levendiger te maken op een laagdrempelige manier. We bestaan nu al twee jaar.

In deze buurt zijn veel bewoners afhankelijk van een uitkering. Met onze catering willen we laten zien dat je zelf aan de slag kunt gaan en dat er mogelijkheden zijn om een eigen onderneming te starten. Mijn voornaamste doel is om meer verbinding in de buurt te creëren. We betrekken vaak mensen die meer willen leren of zich eenzaam voelen. Wij willen er graag voor de buurt zijn!

Wat is je droom voor Amsterdam?

Gezond eten hoeft niet duur te zijn. We zijn met een aantal organisaties en ondernemers bezig een meerjarig voedselprogramma op te zetten waarbij we ook cursussen gezond koken organiseren. Dat doen we al een tijdje voor mensen uit buurthuizen en vrijwilligers van onder meer Gezond Noord.

”het voornaamste doel is om meer verbinding in de buurt te creëren. We betrekken vaak mensen die meer willen leren of zich eenzaam voelen”.

WAT IS JULLIE AMBITIE VOOR DE TOEKOMST?

We zijn begonnen als een pop-up, maar inmiddels zijn we uitgegroeid tot een vaste catering- en afhaallocatie. Zo doen we onder andere de catering voor GGD, de gemeente en de Universiteit van Amsterdam. We werken met z’n drieën. Het kan behoorlijk druk zijn, en wekelijks komen er ongeveer 100 mensen langs op locatie, los van onze cateringactiviteiten. Toch willen we ons bedrijf niet grootschaliger maken, omdat we fel tegen voedselverspilling zijn. We willen één soort maaltijd per dag verkopen en geen uitgebreide menukaart aanbieden, om te voorkomen dat er aan het einde van de dag veel eten moet worden weggegooid.

“WIJ GEVEN GROENTEN DIE ANDERS VERSPILD ZOUDEN WORDEN EEN TWEEDE LEVEN IN GEZONDE, VAAK VEGAN HAPJES ZOALS GESTOOMDE DUMPLINGS EN SPRINGROLLS!”

ZITA PELS IS WETHOUDER VOEDSEL IN AMSTERDAM. WAT ZOU JE HAAR WILLEN MEEGEVEN?

Er zijn veel mensen met prachtige ideeën voor een eigen onderneming. Het zou geweldig zijn als de wethouder talenten zou aanmoedigen en mensen zou stimuleren om een eigen (duurzame) onderneming te starten die de buurt zal doen bloeien.

WAT KAN IK ALS INWONER VAN DE STAD ZELF DOEN OM DUURZAMER TE ETEN?

Eten wordt vaak te snel weggegooid, wat ontzettend zonde is! Ik probeer van elk restje nog wat lekkers te maken. Ons motto is koken met restjes, gezond en betaalbaar. Zo maak ik vaak van overgebleven rijst nog een heerlijk dessert door het te koken met wat (plantaardige) melk en wat honing toe te voegen. Enorm simpel! Nee hoor, ik doe niet mee aan het Nederlandse gemiddelde van 24 kilo voedselverspilling per persoon!

Fotografie: Raymond van Mill

HElen’s free food market helpt mensen met een kleine portemonnee door heerlijke groenten, fruit en brood gratis weg te geven.

Winkeliers hebben vaak eten over. Nog steeds wordt er heel veel weggegooid. Zonde! Helen’s Free Food Market haalt dit eten op en geeft het weg aan mensen die het nodig hebben. Zij kunnen zo besparen op boodschappenkosten, krijgen keuze uit gezonde en vegetarische producten en kunnen op die manier bijdragen aan een beter klimaat een een duurzamer Amsterdam. Vrijwilligers kunnen ook een grote bijdrage leveren aan het werk en krijgen in ruil daarvoor ook een grote tas met boodschappen.

De initiatiefnemer van Helen’s Free Food Market is Helen zelf, een Noorderling die bijdraagt aan een duurzamer en sociaal Amsterdam.

Wil je mee doen? neem een kijkje op de website.

Voedsel verbindt!

BuurtBuik staat ervoor om samen een betere buurt te maken: ze brengen buurtbewoners bijeen, helpen elkaar een handje en redden voedsel van verspilling. Enthousiaste vrijwilligers uit de buurt halen overvloedig eten op bij groenteboeren, horeca en supermarkten. Vervolgens koken ze hiervan wekelijks een heerlijke, gratis en gezonde maaltijd. En iedereen die hier behoefte aan heeft, is welkom! Want naast lekker eten draait BuurtBuik vooral ook om gezelligheid.

Mee doen?

BuurtBuik is afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers. Help een dagdeel mee met eten ophalen, koken, uitdelen of bezorgen. Dit kan eenmalig, wekelijks of maandelijks; wanneer het jou uitkomt. Ben je langere tijd (flexibel) beschikbaar? Help dan mee door coördinator, chef of bestuurslid te worden.

Neem een kijkje op de website van BuurtBuik om te zien hoe jij kunt helpen, of om een hapje mee te eten.

Bestel je boodschappen rechtstreeks bij de boer

Een gemiddelde maaltijd legt wel 30.000 kilometer af, maar bij Boeren & Buren zijn de meeste producten binnen een straal van 40 kilometer van Amsterdam geproduceerd. Je kunt er de lekkerste kaas, brood, groente, wijn, siroop, melk, bier, yoghurt en honing bestellen, allemaal gemaakt door lokale boeren en ambachtelijke producenten.

Boeren & Buren is een landelijk netwerk met maar liefst 5 afhaallocaties in Amsterdam! Wil je ook genieten van producten uit jouw omgeving? Vind je het belangrijk om korte ketens te ondersteunen, producenten een eerlijke prijs te geven en voedselverspilling tegen te gaan? Neem dan een kijkje op de website van Boeren & Buren!

Catering collectief Tuindorp Deli-cious kookt gezond en duurzaam voor Amsterdammers die het hard nodig hebben.  Op woensdag t/m zondag kun je langskomen voor het afhalen van gerechten uit de wereldkeuken. Ook voor cateringopdrachten ben je hier aan het juiste adres. De chefs koken zo gezond en duurzaam mogelijk, bijvoorbeeld door gebruik te maken van geredde groenten.

Lees ook het interview met Rhea Cachola, een van de oprichters van het collectief uit Amsterdam Noord.

De Amsterdamse stadswijngaard No Chateau is een stichting zonder winstoogmerk en opgericht om mensen in een groene en inspirerende omgeving bij elkaar te brengen en met elkaar te verbinden rondom een prachtig eindproduct: wijn. Stadswijngaard No Chateau geeft zo’n 70 deelnemers de mogelijkheid om een eigen stuk wijngaard te beheren en te oogsten. Dit wordt gedaan in workshopvorm met bijeenkomsten door het jaar heen, zodat er achteraf een breed inzicht is in wat wijnbouw inhoudt. De deelnemers kunnen meedoen aan alle wijnmaak activiteiten. Het motto is “zelf doen”. Het hele proces wordt door de wijngaardeniers gezamenlijk gedaan: van planten, snoeien en het terrein wieden, tot aan oogsten en bottelen. 

Stadswijngaard No Chateau is gelegen in Amsterdam Noord op het terrein van NoordOogst. Dit is een kleinschalig, duurzaam stadslandbouwproject in Amsterdam Noord. Op NoordOogst wordt op een ecologisch verantwoorde manier voedsel geproduceerd, en worden mensen geïnspireerd om bewust met eten om te gaan.

Meer weten over No Chateau? Bekijk de website.

Afbeelding banner: No Chateau

Baux Pastry is een nieuwe toevoeging in Amsterdam Noord bij het NoordOogst Stadslandbouwprokect, waar je heerlijke Franse gebakjes kan halen gemaakt met lokale, organische producten!

Martin, een Franse patisserie chef met 18 jaar ervaring, heeft in april 2023 Baux Pastry opgericht. Van kleine bakkerijen naar Michelin ster restaurants heeft hij genoten van de verschillende manieren van bakken. Hij begon met bakken in het zuiden van Frankrijk, waar hij is opgegroeid. Daarna verhuisde hij naar London waar hij meer bak ervaring opdeed. Momenteel woont hij sinds 8 jaar in Amsterdam samen met zijn vrouw en dochter.

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in lokale, kwaliteitsvolle producten en worden meer bewust van duurzame consumptie, waar Baux Pastry zich bij aan sluit. Bij Baux Pastry geloven ze in het gebruiken van ingrediënten die van hoge kwaliteit en seizoensgebonden zijn, en waarmee lokale ondernemers worden ondersteund. Door lokale ingrediënten te gebruiken hoopt Martin consumerism in onze huidige maatschappij op een verbeterde, duurzamere wijze uit te voeren. Door het gebruiken van ingrediënten die uit de buurt komen wil Martin lokale ondernemers en hun producten in het zonnetje zetten, en een echt door en voor lokale patisserie creëeren. Hij gebruikt producten zoals: Koffie van Keppler (wat naast de patisserie wordt geroosterd!), honing van Beelease en eieren van Kipgoed.

Geïnteresseerd? Je kunt Baux Pastry elke vrijdag en zaterdag bezoeken. Check voor meer informatie: https://bauxpastry.com/

“Hope to see you in the shop!” Martin, Baux Pastry.

De Breedijk Hoeve is een biologische boerderij met honderd hectare grond in landelijk Amsterdam-Noord. Landelijk-Noord is onderdeel van Waterland-Oost, een cultuurhistorisch waardevol veenweidegebied.

De Breedijk Hoeve kiest voor een biologische werkwijze, waarbij hun zoogkoeien (koeien waarbij de kalfjes bij de moeder mogen blijven om haar melk te drinken) met hun kalfjes en de schapen met hun lammetjes een groot deel van het jaar buiten in het weiland mogen lopen. Koeien kalveren maximaal een keer per jaar en staan zo lang mogelijk op de wei. De koeien zijn een mix van rassen: Lakenvelder, Limousines en Bonte koeien, zo geven ze een goede kwaliteit vlees met een fijne structuur en een heerlijke smaak.

Op de boerderij kan je maandag tot vrijdag tussen 10 en 15 langskomen en het vlees van hun zoogkoeien kopen. Daarnaast wordt er ook jam geproduceerd, met vruchten van eigen landgoed. Check de website voor hun producten en voor meer informatie.

De Tuin van Eten is een vegetarisch afhaalrestaurant met een eigen moestuin en levert catering aan bedrijven, evenementen en feestjes. Er is een wekelijks wisselend weekmenu met elke dag een vers bereide maaltijd met een thema, bijvoorbeeld Indiaas, Mexicaans, Surinaams en Aziatisch. Daarnaast zijn er altijd snacks als mega-vegaburgers, broodjes veganvleesie, pizza of saucijzenbroodjes te bestellen. En voor koffie, fris of een ijsje kan je ook langkomen!

Meer informatie vind je op de website en op de socialmediakanalen.

 

De VerbroederIJ is een sociale onderneming gelegen op de Oostveerkavel op de zonnige Noordkant van het IJ. Het is bijzonder omdat sociale- en zorgdoelstellingen en een commercieel bedrijf aan elkaar verbonden worden. VerbroederIJ is een ontmoetingsplaats waar buurtinitiatieven worden geboren – voor de buurt en door de buurt. Waar je hard kunt werken, dingen van elkaar kunt leren en kan delen. Of waar je gewoon kunt hangen met een goed boek bij de kachel of een leuk gesprek in het zonnetje op het terras.

De VerbroederIJ is een plaats waar de buurt samenkomt en zich thuis voelt. Iedereen is er welkom. Het is een strandpaviljoen met een groot terras, een buurtmoestuin én een strandje met speelplek voor kinderen. En niet te vergeten de lieve varkentjes Barry & Rosita.

Meer weten of langsgaan? Bekijk de website.

Afbeelding banner: De VerbroederIJ

Café Modern zit sinds 2012 in het oude pand van de Twentsche Bank, in de van der Pekbuurt. De mix van oude elementen van de bank en de retro inrichting maken het al gelijk een bijzonder restaurant!

Van maandag tot en met zaterdag kun je hier heerlijk eten. In de avonduren wordt er gewerkt met een wisselend vijfgangen chefsmenu, maar je kunt ook altijd aanwaaien voor een klein gerechtje en drankje aan de bar.

Het menu verandert elke dag afhankelijk van de verse producten die binnenkomen. Het lunchmenu (do- za) bestaat uit verschillende kleine gerechten die dagelijks wat veranderen en geschikt zijn om te delen (à la carte). Daarnaast is het ook mogelijk om drie of vier gangen te komen lunchen. In de kelder, de oude kluis van het bankgebouw, is een private dining ruimte. Zomers wordt het restaurant met mooi weer naar buiten verplaatst waar je tussen de planten en kaarsen sfeervol kunt eten.

En daar houdt het niet op! Op de tweede verdieping zit het hotel met drie kamers. Iedere kamer heeft zijn eigen naam en eigen stijl. Ook is er een gedeelde keuken in het hotel dat van alle gemakken is voorzien.

Reserveren kan via hun website. Voor groepen vanaf 8 personen kan je telefonisch contact opnemen.

Sinds 2020 maken Malou en Eva samen 100% pure cacao repen om gezonde en heerlijke cacao drankjes van te maken. Eigenaren Eva en Malou zijn zelf afgereisd naar de jungle om de oorsprong van cacao te ontdekken en zijn daar compleet verslingerd geraakt aan cacao. Alle kleurrijke avonturen vind je terug in de cacao-kunst op de muur en je gaat er nooit de deur uit zonder cacao in haar puurste vorm geproefd te hebben: de cacaoboon. Elke Wild Child Cacao reep wordt vanaf de boon zelf gekraakt en gemaakt in hun ambachtelijke chocolademakerij In Amsterdam Noord en verpakt in kleurrijk geïllustreerde doosjes. Dit is een proces waar enorm veel tijd en aandacht in gaat.

Aan de voorkant van hun chocolademakerij is recent het Wild Child Cacao Café geopend; de plek voor chocoladeliefhebbers om hun ambacht en producten te proeven en ervaren. In het Wild Child Cacao café kun je alle creaties meteen proeven. Van zintuigprikkelende cacaodrankjes tot chocoladetaarten en vegan chocoladerepen. De Wild Child Cacao specialiteit is de cacao espresso; een drankje gemaakt met enkel 100% cacaobonen en heet water.

Je vindt hun ambachtelijke chocolademakerij op Spreeuwenpark 4 in Amsterdam Noord (open van woensdag tot en met zondag). Je kunt hun producten ook kopen via wildchildcacao.com.

Restaurant Pof, gelegen op het stadslandbouwproject NoordOogst in Amsterdam Noord, werkt nauw samen met lokale voedselproducenten. Het restaurant ligt naast een grasveld, wijngaard, natuurspeeltuin en er zijn ook dieren, zoals varkens en kippen. Pof maakt gebruik van ambachtelijke kooktechnieken, met poffen als specialiteit: producten worden op hoge temperatuur in hun schil gegaard, waardoor ze hun smaak en voedingsstoffen behouden. Het menu is voornamelijk vegetarisch, met veganistische opties en vleesgerechten van de Buitengewone Varkens. Pof ondersteunt de lokale gemeenschap door evenementen zoals natuurmarkten, workshops en live-optredens te organiseren.

Een aantal jaren geleden begonnen vier vrienden bier te brouwen in hun Amsterdamse appartement. Inmiddels hebben de heren een eigen brouwerij in Amsterdam-Noord en een eigen proeflokaal waar ze hun ‘craft beer’ schenken: Oedipus Brewing. Denk aan het toegankelijke ‘Mama’ tot Thais gekruide triples en het sterke (9,5%!) ‘Ring your Mother’.

De kleurrijke bierflesjes van brouwerij Oedipus vind je in cafés en restaurants door de hele stad, maar voor het volledige Oedipuscomplex bezoek je het proeflokaal in de brouwerij in Noord. Hier proef je de lekkerste brouwsels en kom je meteen alles te weten over het brouwproces.

Oedipus gelooft in een wereld waar mensen kleurrijk en divers zijn. Oedipus Brewing maakt ambachtelijke bieren en willen laten zien dat bier voor iedereen is, en dat het allemaal om de smaak en persoonlijke keuze gaat. Wat is jouw smaak?

De Ceuvel is een ‘city playground’ voor innovatie en creativiteit. Een experiment waarin ze proberen om duurzaamheid tastbaar, begrijpelijk en leuk te maken. Bij de Ceuvel houden ze ervan om hun kennis te delen en hopen ze dat het zich zal verspreiden, vermenigvuldigen en zal groeien. Er gebeurt altijd wel iets en iedereen is welkom.

Landmarkt is een overdekte marktplaats met lekker en goed eten voor iedereen. Landmarkt selecteert zelf de beste producten. Zoveel mogelijk van boerderijen en producenten uit de buurt. Bij Landmarkt koop je producten direct van de producent. Hierdoor kunnen ze de lekkerste verse producten verkopen tegen concurrerende prijzen.

In samenwerking met bewoners en locale initiatieven legt URBANIAHOEVE eetbare landschappen aan (foodscapes) in de stedelijke openbare ruimte en vervangt delen van de bestaande groeninfrastructuur – kijkgroen – door ecologisch en eetbaar groen. Met de projecten willen ze het bestaande groen in de stad aanpassen, uitbreiden en verbinden in een coherente groene zone die aansluit op de bestaande ecologische hoofdstructuur.

De visie van de URBANIAHOEVE voorstaat het aanleggen van een Eetbare Ecologische Hoofdstructuur in de stad (EEHS), zowel integraal, ecologisch en sociaal en is de praktijktoepassing van een holistische benadering van de samenhang tussen natuur, stad en mens, en een kwalitatieve heroverweging van de bestaande stedelijke publieke ruimte. Het (structureel) verbouwen van voedsel in de stad en het creëren van nieuwe natuur zal ingrijpende positieve implicaties hebben voor de inrichting van de stad, zowel op ruimtelijk, infrastructureel, ecologisch en sociaal vlak.

URBANIAHOEVE staat voor ‘de stad als erf’ waar het idee van voeselproductie nieuw leven wordt ingeblazen. Van de locaties in Nederland waar URBANIAHOEVE opereert, zijn er twee in Amsterdam. Kijk op de website van URBANIAHOEVE om op de hoogte te zijn van hun locaties en het laatste nieuws.

In 2021 kan je in deze tuin in Noord een heel jaar leren hoe je je eigen groente kunt telen. Alles wat je teelt, eet je zelf op. Je doorloopt het hele teeltjaar, van grond verbeteren, bemesten, zaaien, planten, de planten opkweken en beschermen tegen vogels, slakken en oprukkende wilde planten en natuurlijk: oogsten en opeten of bewaren. Nergens maak je de voedseltransitie zo concreet als in je eigen groentetuin: plantaardig, biologisch en super lokaal. Iedere cursist heeft een bed van 15 m2, een flink balkon, zeg maar. Hoe haal je daar het meeste vanaf? Je maakt misschien kennis met groenten die je nooit eerder at, je leert dat een bouillonblokje echt niet nodig is, je vecht tegen terrorduiven, je maakt kennis met verschillende vormen van biologische teelt, zoals permacultuur en biologisch volgens skal, en je eindigt met een teeltplan en ontwerp voor je eigen tuin of plek, ergens in de stad.

De tuinders, Nancy Wiltink en Michel Olden, willen dat de tuinschool zal werken als een steen in de vijver: als de school jarenlang doorgaat en elk jaar nieuwe mensen weet aan te trekken, komen er steeds meer mensen in de stad die weten wat er nodig is om kleinschalig hun eigen voedsel te verbouwen en ontstaat er een netwerk van mensen met dezelfde achtergrond, waarmee je plantjes, zaad en kennis kunt uitwisselen. Anders dan in de volkstuinen is doorstroom gegarandeerd. Al die cursisten kunnen meehelpen het (openbaar) groen van Amsterdam op alle mogelijke manieren om te toveren tot voedselbron en inspiratiebron op het gebied van eetbaar groen. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook daadwerkelijk als onderdeel van het dagelijks voedsel. Doordat de tuin zich baseert op agro-ecologie, een manier van teelt die is afgestemd op de natuur, wordt ook aan biodiversiteit gewerkt en verrijking van de stadsecologie.

Met als extra duurzame ambitie van de initiatiefnemers: een bijdrage leveren aan de voedseltransitie. De Tuinschool legt de nadruk op plantaardig voedsel i.p.v. dierlijk, nadruk op biologische teelt inplaats van gangbare, met gebruik van permacultuur principes bij het ontwerpen van je eigen tuin. Zeker in de stad Amsterdam, een bijzonder microklimaat omgeven door koeienboeren in het veenweidegebied, best belangrijke aandachtspunten.

Bizim Ufuk is een supermarkt en bakkerij op het Waterlandplein in Amsterdam Noord. Je kunt er terecht voor de lekkerste groente, fruit, levensmiddelen en voor vers brood uit eigen oven. Bizim Ufuk zet zich in voor een gezonde voedselomgeving omdat ze steeds meer ongezonde kinderen in de winkel zien en hun kennis over gezonde (Turkse) producten met de klanten willen delen. 

Wil je meer weten over Bizim Ufuk? Lees hier ons interview met Kadriye, waarin ze meer over Bizim Ufuk vertelt.

Bizim Ufuk is een van de locaties die culinair ondernemer Nadia Zerouali en chef Emmo Achthoven tippen in de Vegaroute. Download de routekaart en ontdek de meest duurzame en lekkere vega(n) eetadresjes in de stad!

Afbeelding banner: Bizim Ufuk