Zo maakt Kadriye van Bizim Ufuk Amsterdam Noord gezond!

Kadriye en haar dochter vertellen over hoe zij met hun onderneming bijdragen aan een gezonde buurt.

Zo maakt Kadriye van Bizim Ufuk Amsterdam Noord gezond!

Ben jij ook helemaal voor een gezond, lekker en lokaal voedselaanbod in Amsterdam?! Elke maand interviewen we een Ondernemer Voor Een Gezond Amsterdam; stuk voor stuk inspirerende Amsterdammers die zich op een bijzondere manier inzetten voor een gezonde voedselomgeving. Met deze keer Kadriye en haar dochter Busra, van Bizim Ufuk.

Waarom vinden jullie een gezonde voedselomgeving in Amsterdam belangrijk?

“Het is belangrijk om de Amsterdammer goede kwaliteitsproducten aan te bieden voor weinig geld. In de buurt wonen veel mensen met een kleiner budget - gezond en goed voedsel moet ook voor hen betaalbaar zijn. Zo heeft de supermarkt een belangrijke functie in voedselvoorziening voor iedereen in de buurt."

Hoe zetten jullie je in voor een gezonde voedselomgeving in Amsterdam?

“Wij verkopen dingen die we zelf ook graag eten.” (Busra) Daarom biedt Bizim Ufuk veel verse en ook biologische producten aan. Aan de versgeperste granaatappelsap worden bijvoorbeeld geen suikers toegevoegd. Dit maakt het verse sap veel gezonder dan varianten uit een pak! Ook bakken ze zelf böreks en gözlemes, pides, etli ekmeks en brood, zodat ze zeker weten dat het van goede kwaliteit is. Allemaal zonder kunstmatige stoffen.

Hoe zetten jullie je in voor een duurzame voedselomgeving in Amsterdam?

"Brood wat niet helemaal goed lukt gaat naar de boerderij in de buurt of de voedselbank. Groente dat niet meer verkocht kan worden, wordt gebruikt in de overheerlijke zelfgemaakte börek en gözleme. Ook kopen we soms lokaal in: de tomaten en de komkommers zijn van goede kwaliteit en we gaan zelf langs bij de boeren om de producten te selecteren op kwaliteit. Soms is het nog wel lastig om biologisch voedsel aan te bieden, omdat dit vaak duur is en de meeste klanten dit niet kunnen betalen. Wel hebben we onder andere biologische druivensiroop zonder toegevoegde suikers. En groente, fruit en vlees is niet in plastic voorverpakt."

Wat is het favoriete gezonde product van de onderneming?

"De zelfgemaakte gözleme, olijfbroodjes en verse olijvensalades!"

Wat zouden jullie mee willen geven als tip aan Amsterdammers?

“Gewoon zelf blijven koken, dat is het gezondste en het goedkoopste!”

Fotografie door Carly Wollaert

Benieuwd naar de andere OVEGA-ondernemers? Hier staan ze allemaal! En draag je ook bij aan een gezond voedselaanbod in Amsterdam? Sluit je dan aan.