Interview: Zo maakt Studio Osdorperban Amsterdam duurzaam en gezond!
Studio Osdorperban is een ontwerpstudio door en van jongeren uit Osdorp, middenin de Wildemanbuurt, Amsterdam Nieuw-West. Hier leren jongeren ondernemen, ontwerpen en een netwerk opbouwen. In opdracht van de GGD ontwikkelden ze een gezonde, lokale en duurzame snack op basis van zonnebloemzaden. Met de snack wonnen ze de Van Amsterdamse Bodem Award 2023. We interviewden de jongeren over het ontstaan van het product en hun toekomstdromen voor onze hoofdstad.
Hoe draagt Pipax bij aan een gezonder en duurzamer Amsterdam?
Pipax is een gezonde snack, gemaakt van lokale ingrediënten. We vinden dat er te veel ongezonde snacks in de schappen van winkels liggen. Daar wilden we wat aan doen. Een van de populairdere gezonde snacks in Osdorp zijn pipa’s, zonnebloemzaden. Als je naar de winkel gaat, zie je vaak alleen maar pipa’s met een saaie smaak. Wij wilden daar verandering in brengen door onze eigen smaken te ontwikkelen, natuurlijk zonder kunstmatige toevoegingen.
Het hele proces van Pipax is gericht op duurzaamheid. De zonnebloemzaden worden lokaal geproduceerd, om precies te zijn, ze groeien achter onze werkplek in de Osdorperban. We ondersteunen hierdoor de lokale economie. Verder gebruiken we zakjes van gerecycled materiaal.
Hoe ontstond het idee achter Pipax?
We kregen de opdracht van de GGD om een gezonde snack te ontwikkelen. Tijdens het brainstormen kozen we voor zonnebloemzaden omdat dit een populaire snack is, naast de Turkse pizza’s, chips en snoep. We wilden de pipa’s wel onze eigen draai geven door bijzondere smaken toe te voegen. Hierdoor wordt de snack aantrekkelijker gemaakt en hopen we dat meer mensen in onze wijk het zullen kopen.
Wat is jullie droom voor Amsterdam?
Wij hopen dat meer jongeren zich gaan inzetten voor de buurt. Wij helpen met het schoonhouden van onze buurt en planten zonnebloemzaden zodat er meer groen en biodiversiteit in de stad komt. Dit vinden wij erg belangrijk! Daarnaast hopen wij dat recycling een belangrijke rol gaat spelen en dat alles efficiënt wordt hergebruikt. Afbreekbare verpakkingen moeten de norm worden om milieuvervuiling te verminderen.
Zita Pels is wethouder Voedsel in Amsterdam. Wat zou je haar willen meegeven?
We zouden graag zien dat de wethouder mensen uit de stad meer betrekt bij het schoon en groen houden van de stad, vooral jongeren. Wij zijn de toekomst, gebruik dat en waardeer dat. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de wethouder mensen stimuleert om gezonder te eten. Een goed idee zou dan ook zijn om groente en fruit goedkoper te maken, want voor veel mensen is het te duur. Wij vinden het gek dat ongezond eten vaak goedkoper is en dat die producten ook heel vaak in de aanbieding zijn.
Hebben jullie nog een tip voor Amsterdammers? Wat kan ik als inwoner van de stad zelf doen om duurzamer te eten?
Inwoners van Amsterdam kunnen zelf duurzamer eten door zo veel mogelijk hun eigen groenten en fruit te verbouwen als ze de ruimte hebben. Ook zijn er veel leuke initiatieven in Amsterdam die het mogelijk maken om op een duurzame manier te eten, zoals de Fruittuin van West. Of je kan een stukje grond huren om je eigen voedsel te laten groeien.
Verder is het belangrijk wanneer je boodschappen doet, om te kijken naar hoe het voedsel is geproduceerd en verpakt. Kies bijvoorbeeld voor de appel die uit Nederland komt én niet verpakt is. Koop het liefst bij kleine lokale winkels of markten in de buurt. Het vermijden van supermarkten en kiezen voor verse groenten en fruit van lokale markten is niet alleen voordeliger, maar ondersteunt ook de lokale gemeenschap.
Tot slot moeten supermarkten hun aanbod heroverwegen en gezondere opties promoten in plaats van ongezond eten. De straten kunnen ook gezonder worden gemaakt door een paar fastfoodketens te vervangen door gezonde eetgelegenheden.
Dit portret is gemaakt in samenwerking met de gemeente Amsterdam. De gemeente werkt met haar voedselstrategie aan meer gezond, eerlijk, betaalbaar en duurzaam eten en drinken voor alle Amsterdammers.
Met dank aan de jongeren uit Osdorp: Amira, Amir, Betül, Dalal, Firdaus, Naufel, Sharona, Yusuf, Zaid en Shifa. Fotografie: Tammy van Nerum.