Zo maakt Nicolette van PANCAKES Amsterdam onze stad gezond!

Nicolette vertelt over het geheim achter haar heerlijke pannenkoeken met lokale ingrediënten boordevol eiwitten.

Zo maakt Nicolette van PANCAKES Amsterdam onze stad gezond!

Ben jij ook helemaal voor een gezond, lekker en lokaal voedselaanbod in Amsterdam?! Elke maand interviewen we een Ondernemer Voor Een Gezond Amsterdam; stuk voor stuk inspirerende Amsterdammers die zich op een bijzondere manier inzetten voor een gezonde voedselomgeving. Met deze keer Nicolette van PANCAKES Amsterdam.

Waarom vind je een gezonde voedselomgeving in Amsterdam belangrijk?

“Ik vind het vooral voor kinderen heel belangrijk. We zijn op het moment een veel te commerciële omgeving waar suiker de boventoon heeft. Je schrikt echt van de macht die commerciële bedrijven hierover hebben. Een gezonde voedselomgeving levert de hele maatschappij uiteindelijk veel op. We kunnen er zo veel uithalen als mensen gezonder en bewuster gaan leven. We moeten ons, ook bijvoorbeeld in de zorg, veel meer gaan richten op voorkomen in plaats van genezen.”

Nicolette Bosschieter - eigenaresse PANCAKES Amsterdam (foto: Carly Wollaert)

Hoe zet je je in voor een gezonde voedselomgeving in Amsterdam?

“Wij zeggen altijd: zoete pannenkoeken zijn voor beginners, hartige pannenkoeken voor de kenners. Een naturel pannenkoek is gezonder dan een broodje gezond! Het zijn de sauzen die het ongezond maken. We hebben pannenkoeken met spinazie en kip boordevol proteïne. Het meel van onze pannenkoeken is een mix van volkoren en wit meel. In onze vestiging op de Zuidas hebben we vitality pancakes. We hebben uit laten rekenen hoe gezond ze zijn - het bleek de perfecte after workout snack.”

Hoe zet je je in voor een duurzame voedselomgeving in Amsterdam?

“Ik vind dat je goede ingrediënten moet hebben. Het liefst zo lokaal mogelijk en seizoensgebonden. Vaak vragen mensen mij waarom ik geen aardbeien op pannenkoeken heb in de winter. Voor mij is dat heel logisch, die eet je dan gewoon niet. Daarbij is zestig procent van onze pannenkoeken vegetarisch. We verkopen wel pannenkoeken met spek, daar kun je niet omheen vind ik. Maar ik zorg er wel voor dat ik weet waar de producten vandaan komen. Het meel wordt gemalen in een molen, ik ken mijn leveranciers en de varkens hebben een goed leven gehad. Ik merk ook dat onze gasten dit belangrijk vinden.”

Wat is het favoriete gezonde product van de onderneming?

“De pannenkoek met spinazie, geitenkaas en pijnboompitten is erg populair. Er is ook wel een groot verschil tussen de voorkeur voor een vitality pancake van de fitgirls op de Zuidas en de stonymelonies op de wallen, die willen toch het liefst zoete pannenkoeken.”

Wat zou je mee willen geven als tip aan Amsterdammers?

“Eat your vegetables!" (lachend) "We moeten ons iets bewuster zijn van wat er allemaal in de buurt geproduceerd wordt. Die lokale boeren verdienen het om weer een keer op een voetstuk gezet te worden.”

Wat zou je mee willen geven als tip aan andere ondernemers?

“Als je naar je gasten luistert, merk je dat gezondheid en duurzaamheid een prioriteit is in je bedrijfsleven. Je kan klein beginnen en het hoeft niet meteen perfect.”

Benieuwd naar de andere OVEGA-ondernemers? Hier staan ze allemaal!  En draag je ook bij aan een gezond voedselaanbod in Amsterdam? Meld je aan!

Foto's door Carly Wollaert