Wij stellen voor: 5 circulaire initiatieven in Amsterdam

Amsterdam naar afvalloze stad

Wij stellen voor: 5 circulaire initiatieven in Amsterdam

Afval dat niet meer wordt gedumpt of verbrand, maar wordt hergebruikt voor energie of nieuwe producten. Een stad waar afval blijft circuleren en zo wordt verwerkt dat reststromen niet meer bestaan. Het klinkt als een utopie, maar Amsterdam heeft de ambitie om dit doel te bereiken. Met de inzet van deze duurzame initiatieven kan het zomaar werkelijkheid worden.

1. Zero Waste Lab (De Gezonde Stad)
Hoe kunnen we afval scheiden leuker maken voor Amsterdamse bewoners, dachten ze bij De Gezonde Stad. Daarom zijn zij het project Zero Waste Lab begonnen, een beloningssysteem voor afvalscheiders. Hoe werkt het? Bewoners in Amsterdam Oost melden zich eerst aan. Daarna kunnen zij zacht plastic, papier & karton en textiel inleveren bij Zero Waste Lab en hiermee kunnen ze munten verdienen. Vervolgens kunnen zij de munten verzilveren bij lokale ondernemers, bijvoorbeeld voor een gratis kopje koffie of korting op een broek of voor een evenement. Ook het ingeleverde afval wordt niet vergeten. Het vuil wordt hergebruikt of gerecycled.


Foto door Sarah Dona

Meer weten over Zero Waste Lab?

2. WASTED (CITIES Foundation)
Een vergelijkbaar afvalscheidingsinitiatief is WASTED voor de omgeving Amsterdam Noord. Amsterdammers kunnen zich aanmelden via de site, ontvangen een startpakket met speciale afvalzakken en kunnen daarna gelijk beginnen met het scheiden van plastic, papier, glas en textiel. Bij de dichtstbijzijnde container leveren zij de volle zak in. Hiervoor moeten zij een QR-code scannen, een foto maken van de volle zak en na goedkeuring ontvangen zij digitale munten. Deze munten kunnen zij inwisselen voor aanbiedingen bij ‘WASTED rewarders’. WASTED is een initiatief van CITIES Foundation.


Foto van WASTED

Meer weten over WASTED?

3. Het Wormenhotel (Buurtcompost)
In dorpen is het heel normaal om groente, fruit en tuinafval op de composthoop te leggen, maar in de stad werkt dat toch anders. Dus kwam Buurtcompost met een Wormenhotel in Amsterdam. Met behulp van de poep van tijgerwormen wordt GFT snel verwerkt. De wormenpoep is geurloos –oké ruikt naar bosgrond – én is een fantastische bodemverbeteraar. Amsterdammers kunnen hun GFT op verschillende punten inleveren.

Meer weten over Het Wormenhotel?

4. Amsterdam Rainproof
Nederland staat bekend als regenland. De neerslag neemt ieder jaar alleen maar toe en dat leidt tot steeds meer overlast en schade. Wat kunnen we daar tegen doen en kunnen we de hoosbuien niet slimmer naar onze hand zetten, dachten ze bij Amsterdam Rainproof. Dit platform brengt verschillende initiatieven en ideeën bijeen om de stad waterbestendiger te maken. Denk aan oplossingen als waterdoorlatende bestrating, groene daken en geveltuintjes.


Foto door Merlijn Michon

Meer weten over Amsterdam Rainproof?

5. BeeBlue
BeeBlue noemt zichzelf ‘het ondernemerscollectief dat producten en diensten ontwikkelt met positieve impact op de samenleving, natuur en economie’. Bedrijven met een restroom kunnen bij BeeBlue terecht en samen kijken ze naar wat voor producten er ontwikkeld kunnen worden. Zo hebben TOOST (in samenwerking met Branie Bier) op de markt gebracht, een biertje gebrouwd van afgedankt brood. Binnenkort kunnen we ‘SOOP’ gebruiken. Deze zeepproducten worden gemaakt van koffiedik en sinaasappelschillen.


Foto van BeeBlue

Meer weten over BeeBlue?

 

Foto header van Zero Waste Lab