Webinar ‘De Landbouw- en Voedseltransitie in Volle Gang’

Kijk mee naar de webinar over de landbouw- en voedseltransitie op 12 november.

Webinar ‘De Landbouw- en Voedseltransitie in Volle Gang’

Dit event is al geweest. Kijk op www.vanamsterdamsebodem.nl voor actuele voedselevents in en om Amsterdam!

Het is je vast niet ontgaan: de landbouw- en voedseltransitie is volop in het nieuws. Denk aan de stikstofcrisis, de Europese plannen op het gebied van biodiversiteit, verzet tegen het nieuwe Europese landbouwbeleid, discussies of biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar, meer aandacht voor plantaardig voedsel en voedsel uit de korte keten. We kunnen hieruit opmaken dat de landbouw- en voedseltransitie volop aan de gang is. Maar aan weerstand vanuit de gevestigde orde is ook geen gebrek. In deze hectische tijden wordt de rol van Transitiecoalitie Voedsel daarom steeds belangrijker. Genoeg voer dus om bij elkaar te komen om hierover te praten en jullie te vertellen welke acties Transitiecoalitie Voedsel uitvoert om de transitie te versnellen.

Programma
We trappen het webinar af met een vragenronde waarin jij een vraag kunt stellen of een onderwerp kunt inbrengen. Vervolgens praten we je bij over onze actiethema’s. Dat doen we aan de hand van de praktijkervaring van een aantal van onze leden.

 1. Voedselomgeving
  Een van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd is dat we veel te ongezond eten. Wederom drukt de coronacrisis ons met de neus op de feiten. Jan Buining, oprichter van Tasty Basics en winnaar jaarprijs Goede Voeding, laat zien dat het anders moet én kan.
 2. Eerlijke prijzen
  Het huidige landbouw- en voedselsysteem leidt tot steeds hogere verborgen maatschappelijke kosten. Denk aan milieu- en klimaatschade, schade aan de gezondheid van mens en dier en aan onderbetaling van boeren en andere deelnemers in de voedselketen. Hilde Engels van de Fruitmotor (nr. 23 van Trouw’s Duurzame 100) vertelt hoe zij omgaat met de verborgen kosten die zitten in de toeleverings- en verwerkingsketen.
 3. Krachtenbundeling vernieuwende boeren
  Onlangs ging de Boerenraad van start. Vanuit een inspirerende visie op de toekomst van de Nederlandse landbouw gaat de raad met 5 oplossingsgroepen aan de slag om boeren perspectief te bieden. Wat zijn de prioriteiten en hoe pakken ze het aan? Bregje Hamelynck van permacultuur-tuinderij Ús Hof en lid van het kernteam van de Boerenraad praat ons bij.
 4. Eiwittransitie
  De omslag van dierlijke naar plantaardige eiwitten is een hoofdthema in de landbouw- en voedseltransitie. TcV is actief met strategieontwikkeling en beleidsbeïnvloeding. Kwartiermaker Natascha Kooiman praat ons bij over de laatste interventies.

Na afloop van het webinar de mogelijkheid om kennis te maken met de kwartiermakers om meer over Transitiecoalitie Voedsel te weten te komen.

Praktische informatie

 • Wanneer: donderdag 12 november 9.30 – 11.00 uur
 • Waar: online via Zoom
 • Aanmelden: via deze link
 • Kosten: gratis

Over Transitiecoalitie Voedsel
Transitiecoalitie Voedsel is een coalitie van Nederlandse koplopers in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. Ze werken aan nieuwe oplossingen voor het huidige landbouw- en voedselsysteem dat ecologisch, sociaal en economisch steeds meer vastloopt.

Terug naar homepage

12 november

Webinar 'De Landbouw- en Voedseltransitie in Volle Gang'
09:30 - 11:00
Online, via Zoom
Thema: , ,
Event website »
Aanmelden »