Voedselbossentour

Dit event is al geweest. Kijk op www.vanamsterdamsebodem.nl voor actuele voedselevents in en om Amsterdam!

Dit najaar wordt het Voedselbosnetwerk Amsterdam gelanceerd, waarin verschillende betrokkenen, ambtenaren, voedselbosontwerpers en -gebruikers kunnen meedenken over de huidige stand van zaken en de toekomst van voedsel in de stad.

Voedselbossen zijn een unieke combinatie van biodiversiteit en stadslandbouw, wat het erg interessant maakt om op meer plekken in de stad te gaan aanleggen. Amsterdam is al een aantal voedselbossen rijk dus tijdens deze eerste samenkomst wordt er een tour georganiseerd langs deze mooie plekken aan de rand van de stad. Ga in gesprek met de initiatiefnemers en laat je inspireren!

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een manier van voedselproductie die een gezond functionerend bos imiteert. Een bos hoef je niet te irrigeren, heeft geen (kunst)mest of pesticiden nodig en heeft een gesloten kringloop. Als je bij de aanplant op verschillende hoogteniveaus gewassen neerzet die voedsel opbrengen, dan hoef je in feite alleen nog maar te oogsten. Dat is in de praktijk natuurlijk niet helemaal zo, maar feit is wel dat je geen externe input (zoals kunstmest, pesticiden, irrigatie etc) meer nodig hebt. Voordelen die je er verder bij krijgt zijn:

Een voedselbos bevordert de bodemgezondheid
Een voedselbos heeft een groot waterbufferend vermogen
Een voedselbos slaat veel CO2 op
Een voedselbos verhoogt de biodiversiteit
Een voedselbos heeft een hoge veerkracht
Een voedselbos heeft weinig onderhoud nodig, terwijl de oogsten op termijn hoog zijn
Een voedselbos verhoogt de kwaliteit van de leefomgeving en bevordert daarmee de mentale gezondheid en verhoogt de sociale cohesie.

Kortom: in voedselbossen wordt landbouw met natuur gecombineerd voor een duurzame voedselproductie. Het is een biodivers systeem dat ook nog eens voor voedselproductie zorgt.

Deze tour is bedoeld voor iedereen die iets heeft met voedselbossen, met name voedselbosontwerpers, initiatiefnemers met interesse in voedselbosbouw, gebruikers van voedselbossen of andere gelijksoortige vormen van stadslandbouw en ambtenaren die zich bezig houden met ruimtelijke ordening, aanleg van groen en duurzaamheid.

Kijk hier voor meer informatie!

Terug naar homepage