Van zaadje tot plant op je bord

Deze zomer kregen 25 Amsterdammers van ons een echte Amsterdamse Balkontuin om te laten zien hoe leuk en makkelijk het is om groenten te verbouwen op je balkon of dakterras. De afgelopen maanden zijn ze druk bezig geweest met het verzorgen en oogsten van hun eigen kruiden en groenten. We spraken twee balkontuinders Aäron & Tanée.

Van zaadje tot plant op je bord

Afgelopen zomer kregen 25 Amsterdammers een echte Amsterdamse Balkontuin om te laten zien hoe leuk en makkelijk het is om groenten te verbouwen op je balkon of dakterras. Ze zijn druk bezig geweest met het verzorgen en oogsten en wij spraken twee van deze balkontuinders: Aäron en Tanée. Ben jij ook benieuwd naar hoe het hen tot nu is vergaan? Laat je dan inspireren door hun moestuinervaring. Lees hieronder de blog van De Gezonde Stad

Waarom doen jullie mee met de Amsterdamse Balkontuin?
“Ik wil graag meer groen in mijn leven en meer invloed over waar mijn eten nou eigenlijk vandaan komt. Het begon als een project op mijn oude studentenkamer, maar daar ging helaas alles dood. Dus ik dacht dat nu ik 'volwassen' ben dat ik wel opnieuw een poging wil wagen om voor babyplantjes te zorgen.”

Project

Wat heeft de balkontuin je tot nu toe gebracht?
“Dat is vooral heel veel plezier. Het is ontzettend cool om een zaadje, te zien groeien tot een reuzenplant. Die je daarna ook nog eens kunt opeten. Dat klinkt makkelijker dan het soms was hoor haha. En het staat er ook nog eens heel leuk bij, het geeft mijn balkon echt kleur!”

Aäron plukt

Leermomenten

Wat heb je geleerd?
“Ik was toch wat minder volwassen dan ik dacht van tevoren. In het begin was ik nog wat nonchalanter en dat zag je ook. De planten groeiden minder snel dan verwacht. Ik heb er toen wat meer regelmaat in gebracht. Door er elke dag 5 minuten aandacht aan te geven, kan iets kleins toch snel iets heel groots worden."

Overwinningsmomenten

Welke overwinningsmomenten en dieptepunten heb je al gehad in je moestuin?
"Mijn overwinningsmoment en dieptepunt zijn eigenlijk de bestrijding van rupsen. Ik heb ze handmatig allemaal verwijderd en ben aan de slag gegaan met een knoflookspray. Er zitten nu misschien wel wat gaten in de bladen, maar de groente hebben het overleefd. Knoflookspray is overigens dus een goede en duurzame tip om insecten te bestrijden."

Tanée met plant

Tips

Welke moestuintips zou je anderen willen geven?
"De beste tip die ik kan geven is: wees consistent. Probeer elke dag een klein moment in te plannen om je planten even te checken op onkruid of insecten. Dat kan echt het verschil maken."

Eten uit eigen tuin

Heb je al gegeten uit je eigen tuin?
"Jazeker, ik heb twee kleine babyradijsjes uit eigen tuin gegeten. In mijn enthousiasme heb ik ze alleen iets te vroeg geoogst. Ik zag twee kleine rode koppies en dat was het teken voor mij: ik kan eten! Ze moesten eigenlijk nog wat doorgroeien, maar waren wel al heel lekker."

Aäron snijdt bietjes

Verwachtingen

Had je gedacht dat het zou kunnen een moestuin beginnen op je eigen balkon?
“Nee, ik ben eigenlijk heel positief verrast. Het leek van tevoren meer een idealisme dan werkelijkheid. Ik had niet verwacht dat zoveel verschillende soorten groenten en kruiden verbouwen op een klein oppervlak mogelijk was. Maar als ik zo om me heen kijk is het zeker wel echt gelukt.”

Community

Wat wil je anderen nog meegeven?
Ja! Door de Amsterdam Balkontuin heb ik over mezelf en de natuur geleerd. Maar we hebben ook veel van elkaar geleerd. We zijn een groep geworden die dingen vraagt en deelt met elkaar. Dat is onwijs leuk. Laatst zijn we met zijn allen naar de Fruittuin van West geweest en heb ik mijn ogen uit gekeken wat er allemaal mogelijk is met een stuk land, moeite en liefde.

Amsterdamse balkontuin

Bron en foto's: De Gezonde Stad