Van Amsterdamse Bodem-marktkraam met Tan Thai

Tanya maakt traditioneel Thais eten veganistisch.

Van Amsterdamse Bodem-marktkraam met Tan Thai

Van Amsterdamse Bodem heeft een marktkraam op de zuiderMRKT speciaal voor startende ondernemers. Op 7 mei is het de beurt aan Tanya van Tan Thai! Haal dan bij haar de lekkerste Thaise sauzen en knutsel een vegan Thais dessert voor Moederdag! Wij interviewden Tanya alvast om in de sfeer te komen.

Click here for English

Wat is Tan Thai precies?

"Tan Thai is een merk dat zich specialiseert in Thais eten, maar dan veganistisch. Het is moeilijk om Thais eten volledig plantaardig te maken, omdat het zo'n traditionele keuken is. Daarom ben ik gaan experimenteren met de ingrediënten. Ik heb een veganistische Thaise vissaus ontwikkeld, door de garnalenpasta te vervangen met veganistische alternatieven. Tijdens het begin van de lockdown verkocht ik dit aan mijn vrienden, die zo enthousiast waren dat ze me overtuigden om het op de markt te brengen. Ik heb eerder mijn Thaise wrap verkocht op de Albert Cuypmarkt, wat een groot succes was. Ik denk dat dat komt omdat wat ik doe niet alleen om het eten gaat, maar ook om plezier en goede energie."

 

Waarom heb je Tan Thai opgericht?

"De belangrijkste reden is dat ik mensen wil laten zien dat veganistisch Thais eten heel lekker is. Vaak als je veganistische Thaise recepten online vindt, staan die ver af van Thais; je gebruikt kokosmelk en currypasta, maar de groenten in het gerecht hebben we helemaal niet in Thailand. Ik gebruik alleen traditionele ingrediënten. Bovendien is geen van de currypasta's die je in de supermarkten vindt, gemaakt door Thaise mensen en het smaakt niet zoals het hoort. Ik geloof dat het niet zo moeilijk moet zijn om goed Thais eten te krijgen!"

Je komt uit Thailand. Hoe zien Thai eten? Is dit anders dan in Nederland of Amsterdam?

"In Thailand draait alles om eten. Ontbijt, lunch en diner zijn even belangrijk. Hier is het avondeten vaak het enige moment dat je echt uitgebreid samen eet. Ook de manier waarop we eten is anders. Ik denk dat dit komt omdat de gezinnen groter zijn. We hebben verschillende gerechten op tafel staan - twee met groenten en één met vlees(vervangers) bijvoorbeeld. In Nederland eet je één gerecht als avondeten. Wat natuurlijk begrijpelijk is als je voor minder mensen kookt."

Wat verwacht je van de Van Amsterdamse Bodem-marktkraam? 

"Ik vind het leuk dat Van Amsterdamse Bodem gericht is op duurzaamheid en de buurt. Dat is ook wat ik probeer te doen. Ik weet niet precies wat ik kan verwachten, behalve plezier maken en mensen leren wat ze met Thais eten kunnen doen. Op de markt wil ik de verschillende aspecten van Thais eten laten zien. Er is zoveel meer variatie dan wat je hier in het Thaise restaurant ziet. In de workshops wil ik een vegan dessert maken met kinderen en hun ouders. Dit is heel gebruikelijk op Thaise markten, maar zie je nergens anders. De workshops zijn om 11.00 en 15.00 uur en de desserts zijn het perfecte cadeau voor Moederdag. Laten we samen plezier hebben en kunst maken!"

Heb je een favoriete lokale, duurzame en/of gezonde plek om eten te krijgen in Amsterdam?

"Ik ga altijd naar Wild Sage Foods. Het is een biologische winkel met zo min mogelijk verpakkingen. Ik vind het leuk omdat ze vrij goedkoop zijn en ook lekkere koffie serveren. Ik zit daar vaak en praat met de eigenaren over wat ze doen en hoe we elkaar kunnen helpen om meer lokaal voedsel te verkopen."

Kom voor de producten van Tan Thai op 7 mei naar de zuiderMRKT en doe mee aan de workshops om 11.00 en 15.00!