Van Amsterdamse Bodem-marktkraam met HERBANO

Interview met Andres Jara, oprichter van Roots, Rice and Beans, en maker van HERBANO.

Van Amsterdamse Bodem-marktkraam met HERBANO

FOR ENGLISH, CLICK HERE

Van Amsterdamse Bodem opent een marktkraam op de zuiderMRKT speciaal voor startende ondernemers. Andres Jara, de oprichter van Roots, Rice and Beans, en de maker van HERBANO, staat als allereerste in de marktkraam! De komende drie weken (2, 9 en 16 april 2022) kun je hem ontmoeten en zijn heerlijke lokale en biologische producten proeven. Om alvast in de sfeer te komen, interviewden wij hem.

Andres, waarom heb je Roots, Rice and Beans opgericht?

'Tijdens de eerste corona-lockdown zag ik als stadsgroenteboer dat mijn collega boeren hun producten niet konden verkopen, omdat veel winkels gesloten waren. Ik wilde een manier vinden om dit probleem samen aan te pakken, om zo aan de ene kant voedselverspilling tegen te gaan en aan de andere kant voor gezamenlijke inkomsten te zorgen. Dat was het begin van Roots, Rice and Beans! We besloten om allerlei soorten sauzen in potten te maken van de producten van de boeren.'

Jouw roots liggen in Colombia. Hoe kijken Colombianen tegen voedsel aan? Is dit anders in Amsterdam? 

'Eten is erg belangrijk voor Colombianen, het is daar een reden om met familie en vrienden te zitten en even te rusten. Ik denk dat dat heel anders is in Nederland. Hier is eten meer een behoefte waaraan moet worden voldaan. Ik zie bijvoorbeeld wel eens mensen fietsend lunchen. Samen lunchen, en er de tijd voor nemen, vind ik juist heel leuk en belangrijk. 

Verder beschouw ik mezelf niet echt als een Colombiaan, maar als een wereldburger. Ik heb op veel plaatsen in de wereld gewoond en nu woon ik in Nederland. Ik ben wel beïnvloed door mijn Colombiaanse achtergrond. Zo is de HERBANO hot sauce gemaakt volgens het recept van mijn Colombiaanse oma. Als kind was ik dol op haar hot sauce en dat ben ik nog steeds. Ik vind het geweldig dat ik haar recept kan delen met Amsterdam.'

Wat is HERBANO precies?

'Toen we begonnen, gebruikten we de naam Roots, Rice and Beans, maar omdat veel mensen de naam moeilijk konden onthouden, hebben we de naam van de producten veranderd naar HERBANO. Het bedrijf heet dus nog steeds Roots, Rice and Beans. De naam HERBANO is een woordspeling; hermano is Spaans voor broer, maar het woord is samengevoegd met het Engelse woord herb. HERBANO is een serie van sauzen en salsa's, te gebruiken op brood of als ingrediënt. De producten zijn bedoeld om mensen te inspireren om lokaler, gezonder en duurzamer te eten.'

Wat verwacht je van de Van Amsterdamse Bodem-marktkraam, als allereerste ondernemer? 

'Ik heb er geen echte verwachtingen van, niet in negatieve zin, maar in positieve zin. Ik ga daar gewoon staan ​​en doe wat ik doe. Ik hou ervan om eten te maken voor mensen en ik wil de producten voor zichzelf laten spreken. Ik help de Amsterdammers graag om meer biologisch, gezond en lokaal te eten, omdat ik weet dat het moeilijk kan zijn. Mijn derde en laatste week op de zuiderMRKT, op 16 april, geef ik een workshop over het maken van je eigen taco’s en tortilla’s. Daarbij doorlopen we het hele proces: van meel tot tortilla. Uiteindelijk hoop ik de mensen op de zuiderMRKT te inspireren.'

Kom voor de producten van HERBANO op 2, 9 en 16 april naar de zuiderMRKT!

Foto's door Yoni Nimrod