Winnaar van Van Amsterdamse Bodem Award 2024: Moestuinschool Amsterdam!

Moestuinschool Amsterdam uitgeroepen tot winnaar!

Winnaar van Van Amsterdamse Bodem Award 2024: Moestuinschool Amsterdam!

Moestuinschool Amsterdam is de trotse winnaar van de Van Amsterdamse Bodem Award 2024! Met deze award zetten wij voedselpioniers in de schijnwerpers die bijdragen aan een duurzamer en gezonder voedselsysteem in de metropoolregio Amsterdam. Moestuinschool verdient deze mooie erkenning dankzij hun inspirerende workshops en educatieve programma’s, waarmee ze de waarde van lokaal en gezond voedsel tastbaar maken.

De award werd donderdag 28 november uitgereikt onder toeziend oog van Amsterdamse voedselondernemers, - influencers en - liefhebbers. Tijdens de avond ging Hannah Hendrikx, directeur van De Gezonde Stad, in gesprek met de vakjury, de winnaar van vorig jaar en de andere genomineerden over de uitdagingen en kansen die zij tegenkomen in het voedsellandschap. De avond werd natuurlijk feestelijk afgesloten met een hapje en een drankje.

De vakkundige jury was het unaniem lovend over de visie en impact van de school. “Michil Olden en Nancy Wiltink bouwen niet alleen aan een gezonder Amsterdam, maar laten zien hoe stadslandbouw kan bijdragen aan een veerkrachtig ecosysteem. De school is meer dan een plek om te leren; het is een beweging die stadsbewoners inspireert om bewuster en duurzamer te leven.” aldus Sarriel Taus, Juryvoorzitter.

Prijs

Naast een bokaal, kreeg de moestuinschool een mooie geldprijs van 3.500 euro namens gemeente Amsterdam om hun impact te vergroten. Ook winnen ze een inspirerende sparringsessie met Manon Klein van Impact Hub, om hun plannen nóg krachtiger te maken, én zullen ze binnenkort uitgebreid in de spotlight staan op ons platform!

Wie zijn Moestuinschool Amsterdam?

Nancy Wiltink en Michel Olden, oprichters van de school, ontdekten bij toeval een stukje beschikbare landbouwgrond in hun buurt. Hier konden ze hun droom verwezenlijken: mensen laten ervaren waar groenten vandaan komen, voordat ze in de supermarkt belanden. Al gauw groeide dit uit tot een educatief project voor volwassenen, waar jaarlijks veertig cursisten zowel de theorie als praktijk van het telen van biologische groenten leren.

Wie waren de andere genomineerden?

  • De Aanzet, een authentieke biologische winkel inclusief massage- en workshopruimte, die biologische en lokale producten aanbiedt en als eerste supermarkt ter wereld échte prijzen rekent inclusief milieu- en sociale kosten.
  • Potverdorie! maakt verspillingsvrije chutneys en jam van "lelijke" oogstdelen, biedt telers een eerlijke prijs, en stimuleert kinderen via natuurlessen en recepten om seizoensgebonden en gezonde keuzes te maken.
  • Voedselcirkel Amsterdam, dit collectief van voedselinitiatieven bestrijdt voedselverspilling en maakt gezond eten toegankelijk voor Amsterdammers met een klein budget door overtollige groenten en fruit te verdelen, te verwerken in maaltijden, en restanten duurzaam te hergebruiken.
  • Vers aan de Vecht, kleinschalige groentepluktuin in Weesp laat gezinnen wekelijks zelf biologische groenten oogsten, bevordert korte ketens en natuurbewustzijn, en deelt kennis via evenementen.

Criteria

  • Duurzaam: Hoe zet jij je in voor meer lokaal en/of plantaardig voedsel en (hoe) ga jij verspilling tegen?
  • Gezond: Hoe draag jij bij aan een gezonder voedselaanbod in Amsterdam?
  • Betaalbaar: Hoe maak je gezond en duurzaam voedsel toegankelijk voor álle Amsterdammers?
  • Haalbaarheid: Wat zijn je doelen, missies en dromen en lukt het om deze te realiseren?

Vragen

Voor vragen kun je contact opnemen met Esmee via esmee@degezondestad.org.

 

 

 

De juryleden
Vijf deskundige professionals uit de Amsterdamse voedselindustrie vormen de jury van deze award. 

Sarriel Taus is een sociaal gedreven ondernemer die zich hard maakt voor inclusieve duurzaamheid. Hij is medeoprichter van de Zuidermrkt en betrokken bij de World of Food in Amsterdam Zuidoost. Zijn interesse voor duurzame voeding werd gewekt toen hij samen met Jamie Oliver, opleidingsrestaurant voor werkloze jongeren, Fifteen Amsterdam startte. Sarriel is mede-eigenaar van designlabel Droog, én is dit jaar is Sarriel voorzitter van de jury!

 

 

Lisa Stel was vroeger een grote vleesliefhebber, maar toen ze zich ging verdiepen in hoe vlees wordt geproduceerd en de impact ervan, besloot ze het roer om te gooien. Haar reis naar een vegan lifestyle begon ze te delen, waar haar platform Lisa goes Vegan uit voortkwam. Haar doel? Plantaardig eten toegankelijker maken voor een groter publiek. Met haar TEDx talk, 3 kookboeken, samenwerkingen met restaurants en groot online platform zet ze plantaardig eten op de kaart in Nederland.

 

 

Jaap Seidell is een voedingsexpert op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. Hij is een voedingswetenschapper en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op hoe we een gezondere samenleving kunnen creëren door betere voeding en leefstijl, en welke strategieën daarbij kunnen helpen. Hij staat erom bekend ingewikkelde wetenschappelijke informatie begrijpelijk te maken voor een breed publiek.

 

 

Nadia Zerouali is kookboekenschrijver, tv-kok en mede-eigenaar van de Couscousbar en van de productlijn Nadia & Merijn’s SOUQ. Als voedselondernemer vertelt zij het verhaal van voedsel, cultuur en identiteit.

 

 

 

Manon Klein is directeur bij Impact Hub, een organisatie die ondernemers ondersteunt in hun transitie naar duurzaamheid. Ze hebben al 5000 bedrijven geholpen met verduurzamen en meer maatschappelijke impact te maken. Manon richt zich op het versnellen van duurzame startups en ondernemers, en op het uitbreiden van het netwerk van duurzame bedrijven.

 

 

Wil jij op de hoogte blijven van de leukste duurzame foodevents en lokale adresjes in de stad? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!