Undone komt naar de ZuiderMRKT!

Van Amsterdamse Bodem heeft een marktkraam op de zuiderMRKT speciaal voor startende ondernemers. Op zaterdag 8, 15 en 22 oktober is het de beurt aan Undone! Dit bedrijf verkoopt lekkere sladressings gemaakt van lokale ingrediënten. Wij interviewden ondernemers Merle en Marloes alvast om in de sfeer te komen. 

Wat verkoopt Undone en waarom past Undone bij Van Amsterdamse Bodem?

Merle en Marloes: “Wij verkopen via Undone dressings en sauzen die veel groente bevatten, en weinig toegevoegd zout en vetten. Onze missie is om de sauzenbranche voorgoed te veranderen en sauzen te ontdoen van alle ongezonde toevoegingen. Hier komt ook onze naam ‘Undone’ vandaan. Wij werken samen met Instock. Dit is een bedrijf dat voedseloverschotten ophaalt bij telers, verpakkingsbedrijven en producenten. Vervolgens kopen wij bij hen onze ingredienten in. Zo gaan we voedselverspilling tegen. Daarnaast kopen wij zo veel mogelijk onze ingrediënten van lokale ondernemers. Hierdoor hebben wij vorig jaar zelfs de Local Food Challenge gewonnen, een prijs opgezet door Van Amsterdamse Bodem in samenwerking met andere partners.”

Waarom is Undone opgericht?

Merle en Marloes: “Wij kennen elkaar van ons werk in de horeca. Tijdens de COVID-pandemie hadden we veel gesprekken en kwamen we erachter dat we het beide lastig vonden om gezonde sauzen en dressings te vinden in de supermarkt. Dit bracht ons op het idee om samen een onderneming te starten en onze eigen voedzame sauzen te ontwikkelen. Eerst begon Merle met het ontwikkelen van recepten en gingen we de sauzen testen op onze collega’s, vrienden en familie. Daarna hebben we etiketten en een logo ontworpen en door de kans vanuit de Van Amsterdamse Bodem-marktkraam staan we deze maand voor het eerst op een markt. Een primeur dus!”

Wat verwacht je van de Van Amsterdamse Bodem-marktkraam? 

Merle en Marloes: “Wij hopen door op de markt te staan dat wij de kans krijgen om onze doelgroep te spreken en het gesprek aan te gaan. We staan nu op het punt om te gaan groeien en buiten ons eigen netwerk onze sauzen te verkopen, waarvoor dit een heel leuk beginpunt zal zijn! Daarnaast gaan wij workshops organiseren op 15 oktober om 12:00 en 15:00 waarbij bezoekers kunnen aansluiten. Tijdens onze workshop leer je over hoe je met een dressing je bord mooi op kan maken.”

Hebben jullie een favoriete lokale, duurzame en/of gezonde plek om eten te krijgen in Amsterdam?

Marloes: “Ten eerste ben ik erg fan van Dignita in Amsterdam. Dit is een restaurant dat veel met lokale producten kookt en arbeidskansen creëert voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” 

Merle: “Wij kennen elkaar van ons werk bij Kanteen 25 hier in Amsterdam. Zij werken ook met lokale ingrediënten en zetten zich in voor maatschappelijke thema’s. Wat deze twee ondernemers doen in het kader van maatschappelijk een bijdrage leveren, ambiëren wij ook bij Undone in de toekomst.”