Toolbox

Wil je aan de slag, maar weet je nog niet goed hoe? We hebben hier alvast wat acties op een rij gezet waarmee je gelijk aan de slag kan. Ben je winkelier? Kijk dan bij de opties Gezond Boodschappen Doen. Wil je je inzetten om mensen gezond te laten recreëren? Kijk dan bij een Gezond Dagje Uit.

Gezond Boodschappen Doen

Amsterdam heeft een grote dichtheid aan supermarktketens en kleinere ondernemers die voedselproducten aanbieden. De keuzes die in deze winkels worden gemaakt hebben een grote invloed op de gezondheid van Amsterdammers. Met kortingsacties, schaphoogte of geurend aanbod voor zogenaamde. ‘lege calorieën’ worden Amsterdammers steeds vaker verleid. We willen ervoor zorgen dat de ondernemers in een straat of winkelcentrum met elkaar het aanbod gezonder maken. Daar werken de ondernemers in het cluster ‘Gezond Boodschappen Doen’ aan.

  • Vervang het ongezonde aanbod bij de kassa door non-food producten. Plaats bijvoorbeeld batterijen, tijdschriften, telefoonkaarten of andere compacte producten die goed verkopen bij de kassa. Door geen voedingsmiddelen te verkopen bij de kassa hoeven klanten ook geen weerstand te bieden tegen (ongezonde) verleidingen.
  • Plaats gezonde producten op ooghoogte in een schap.  Klanten zijn eerder geneigd om producten te kopen die op ooghoogte staan. Dit komt omdat klanten deze producten direct zien staan en ze er makkelijk bij kunnen.
  • Promoot gezonde producten door aan te geven dat het merendeel van de klanten deze producten kopen. Door klanten het gevoel te geven dat anderen ook kiezen voor gezonde producten wordt dat als de vanzelfsprekende keuze gezien. Een voorbeeld is: ‘Klanten die een aubergine kopen, kopen ook zilvervliesrijst (of volkorenpasta)’.

Benieuwd welke acties jij nog meer kunt ondernemen in jouw winkel? Download dan hieronder het document met handige tips en pas ze toe in jouw winkel:

Acties gezond boodschappen doen

Gezond Dagje Uit

Amsterdam heeft veel populaire bestemmingen om te recreëren: musea, bioscopen, dierentuinen, sport- en evenementenlocaties en speelparadijzen. De afgelopen decennia is er op deze plekken een groeiend aanbod van zout, vet en zoet eten waarvan de porties ook groeien. Ongezond eten lijkt dan ook de norm te zijn geworden bij een dagje uit. Hoe kunnen we mensen verleiden om zichzelf te verwennen met gezonder eten en drinken? Daar werken de ondernemers in het cluster ‘Gezond Dagje Uit’ aan.

  • Bied goedkope combideals aan die bestaan uit gezond drinken (water/koffie/thee/melk), een broodje met gezond beleg en een stuk fruit of groente. Het aanbieden van combinaties van producten die bij elkaar horen is een effectieve strategie om de verkoop van producten / gerechten te stimuleren.
  • Op de menukaart worden eerst gezonde / vegetarische gerechten vermeld. Mensen kiezen eerder wat bovenaan staat en wat ze als eerste zien.
  • Binnen een productcategorie wordt er tenminste 1 gezonde optie aangeboden. Biedt bijvoorbeeld bij de gefrituurde snacks ook groenteburgers aan.

Benieuwd welke acties jij nog meer kunt ondernemen? Download dan hieronder het document met handige tips:

Acties gezond dagje uit