Vier feestdagen zonder verspilling: Start met composteren
De feestdagen staan weer voor de deur! Een tijd van gezellig samenzijn en het bereiden van heerlijke maaltijden. En veel koken betekent ook extra veel snij- en etensrestjes. Hoog tijd om je etensresten een tweede leven te geven. Hoe je dat doet: zelf composteren! Met de speciale actie van Van Amsterdamse Bodem krijg je nu €30 korting op een composteersysteem voor thuis. Een mooi cadeau voor jezelf – of om aan iemand te geven! Duik in de wereld van composteren, het is gemakkelijk en super waardevol. Doe mee!
Wist je dat…
Eén op de drie Nederlanders tijdens de feestdagen bewust te veel eten koopt, uit angst dat er niet genoeg is? Niemand wil het risico lopen om tijdens het kerstdiner iets tekort te komen. Dat lijkt verstandig, maar het leidt al snel tot verspilling. Duurzaam omgaan met voedsel begint met bewustwording: hoeveel heb ik écht nodig om een lekker gerecht te bereiden? Door bewuster te kopen en creatiever om te gaan met restjes, kun je veel verspilling voorkomen. Een tip: Maak, voordat je de deur uitgaat voor boodschappen, een lijst met benodigdheden. Dit voorkomt onnodige impulsaankopen en verleidingen van aanbiedingen in de supermarkt. Tijdens het bereiden en snijden hou je altijd restjes over. En juist die onvermijdelijke schillen, stronken en etensresten tover je om tot iets waardevols: compost!
van compost naar voeding
Composteren is het proces waarbij organisch afval, zoals groente- en fruitresten, wordt afgebroken tot een rijke, voedzame grondstof: compost. In de natuur gebeurt dit vanzelf. Afgevallen bladeren, dode planten en ander organisch materiaal vergaan en verrijken de bodem met voedingsstoffen. Alles wat gegeten wordt, komt terug in de bodem en voedt nieuw leven. Maar in de stad is dat minder vanzelfsprekend. In Nederland belandt jaarlijks zo’n 34 kilo eetbaar voedsel per persoon in de vuilnisbak. In Amsterdam wordt dit vervolgens verbrand – een enorme verspilling van waardevolle voedingsstoffen!
Door je groente-, fruit- en etensrestjes te composteren, help je juist de natuurlijke kringloop te herstellen, en breng je de voedselkringloop weer op gang. Je geeft letterlijk voedingsstoffen terug aan de bodem. Dit sluit aan bij de circulaire economie, waarin materialen steeds opnieuw worden gebruikt. In Amsterdam kunnen we hierin samen een groot verschil maken. Stel je voor: als iedere Amsterdammer zijn groente-, fruit- en etensresten zou composteren, besparen we jaarlijks 50 kiloton afval (!) én verbeteren we de bodemkwaliteit in de stad.
De voordelen van thuiscomposteren
Composteren is een kleine stap met een grote impact. Door jouw groente-, fruit- en etensresten een tweede leven te geven, draag je bij aan een duurzamere stad. Én, je inspireert anderen om ook bewuster met afval om te gaan. Composteren biedt talloze voordelen:
Tijdsefficiënt: Thuiscomposteren kost weinig tijd en is gemakkelijk te integreren in je dagelijks leven. De bakken zijn perfect van formaat voor zelfs op het kleinste balkon. Hup, je snijrestjes 1, 2, 3 in de bak.
Milieuvriendelijk: Door compost te maken, draag je bij aan een gezondere bodem en minder afval.
Gratis voeding voor je planten: Je kamerplanten, tuinplanten of zelfs je herplantbare kerstboom doen het geweldig met je zelfgemaakte compost.
Compostheld met korting
En nu wil je natuurlijk aan de slag! Met een composteersysteem zoals een Bokashi-bak, wormenhotel of tuimelcomposter, kun je thuis je keukenafval omzetten in voeding voor je planten. Je krijgt nu €30 korting op zo’n compostheld en webwinkel Eco-Logisch stuurt hem gratis naar je op. Een perfect cadeau voor jezelf of voor onder de boom.
-
Bezoek de actiepagina van Eco-Logisch en ontdek de verschillende composteersystemen.
-
Kies een systeem dat bij jou past en voeg het toe aan je winkelmandje.
-
Gebruik de kortingscode CompostAmsterdam2024 bij het afrekenen. Je korting wordt automatisch verrekend.
-
Na betaling wordt je bestelling gratis thuisbezorgd. Zo kun je direct aan de slag!
Speciaal voor stadspashouders: Van Amsterdamse Bodem verloot tien Bokashi-keukensystemen onder Amsterdammers met een stadspas. Wil je kans maken? Stuur vóór 1 januari een mail naar info@vanamsterdamsebodem.nl en vertel waarom jij wilt winnen. Alleen de winnaars krijgen bericht.
Meer van Amsterdamse bodem
Interview: Onze Groenteboer
Anna en Fabio dragen bij aan een duurzamer en gezonder Amsterdam door lokale, voedzame groenten te verbouwen en mensen uit de stad te verbinden met het land.
Interview: De Nieuwe Keuken
Interview: De Nieuwe Keuken Freddy Tratlehner en Sophie Nieuwenhuijsen – Tielrooij, oprichters van De Nieuwe Keuken, vertellen hoe zij een …
Interview: Nanouk over Baaibuurt Collectief
Interview: Nanouk over Baaibuurt Collectief Nanouk is actief in het Baaibuurt Collectief op Zeeburgereiland, Baaibuurt is een unieke wijk waar …