Tien inspirerende foodfilms voor in de kerstvakantie

Duik dieper in het voedselsysteem met deze trek-opwekkende films en verhelderende documentaires

Tien inspirerende foodfilms voor in de kerstvakantie

De kerstvakantie komt eraan en de dagen worden korter. Dit is het ideale moment om binnen op de bank een film te kijken. Heb je alle Netflix-series al gebinged, kijk dan een van deze trek-opwekkende films en doe meteen nieuwe inspiratie op voor in de keuken. Of duik dieper in het voedselsysteem met deze verhelderende documentaires. Kijk smakelijk!

Jiro Dreams of Sushi

In Jiro Dreams of Sushi volgen we de 85-jarige Jiro Ono, een Japanse meesterchef en eigenaar van Sukiyabashi Jiro, een klein restaurant in een metrostation in Tokio bekroond met drie Michelin-sterren. We zien of zijn zoons in zijn voetsporen kunnen treden.

The Hundred-Foot Journey

De familie Kadam is haar thuisland India uitgezet en reist naar het Franse dorpje Saint-Antonin-Noble-Val. Zoon Hassan is een culinair wonder, dus ze besluiten daar een restaurant te openen. De eigenaresse van het naastgelegen, met een Michelin-ster bekroonde restaurant, is daar minder blij mee. 

The Birth of Saké

Het maken van saké is een eeuwenoude ambacht, waar meer bij komt kijken dan je misschien denkt. Deze film documenteert de 144-jarige Yoshida brouwerij in Japan en de eclectische cast aan werkers, van 65-jarige saké-veteraan Yamamoto tot de jongere erfgenaam van de brouwerij, Yasuyuki Yoshida. Elke winter werken ze 6 maanden lang aan het perfectioneren van hun saké.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

The Lunchbox

Een Indiase vrouw probeert in een laatste poging de liefde van haar man terug te winnen door hem een heerlijke lunchbox te bezorgen door een dabbawala, een Indiaas voedselbezorger. Helaas belandt de box op iemand anders bord. Of is dat toch niet zo erg? 

Julie & Julia

Dit is een wat oudere film over Julie Powell, die vast zit in haar baan en het kookboek van Julia Child ontdekt. Ze besluit elke dag uit het boek te koken en een blog bij te houden. Tegelijkertijd volgen we Julia Child en zien we hoe het kookboek tot stand kwam. Met Amy Adams en een briljante Meryl Streep.

Ratatouille

Een klassieke Pixar-film over de rat Rémy die een wens heeft om een grootse chefkok te worden. Hij belandt in een vijf-sterren restaurant in Parijs, waar hij dankzij het keukenhulpje Linguine de heerlijkste gerechten maakt. Voor kinderen én volwassenen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Pom Poko

De Studio Ghibli-film uit 1994 vertelt het verhaal van de tanuki, wasbeerhonden, die door moderne ontwikkelingen al jarenlang van hun land worden verdreven. Ze hebben een magische kracht om van vorm te veranderen en proberen daarmee de ontwikkelingen te stoppen en hun verlies van land tegen te gaan. Er ontstaat een ware oorlog tussen de tanuki en de mensen.

Food Choices

Food Choices is een documentaire met een serieuze boodschap, waarin je ziet hoe onze voedselkeuzes invloed hebben op gezondheidsproblemen en klimaatverandering. Documentairemaker Michel Siewieski is zelf op een plantaardig dieet overgestapt en zit met nog veel vragen, die aan tal van experts gesteld worden. 

10 Billion - What’s on your plate

De wereldbevolking zal in 2050 gegroeid zijn naar 10 biljoen mensen. Hoe moeten we al die monden voeden? In deze documentaire gaat filmmaker Valentin Thurn de wereld rond, langs allerlei producenten, om uit te vinden wat volgens hen de oplossing is. Hij gaat onder andere naar een zadenbank in India en een insectenboerderij in Thailand. 

Food Chains

Deze documentaire, ontwikkeld door onder andere Eva Longoria, toont het zware leven van plattelandsarbeiders in Amerika. De documentaire toont hoe de voedselketen in elkaar zit. Slavernij mag dan afgeschaft zijn, de omstandigheden komen dicht in de buurt van een moderne variant. 

Kan je geen genoeg krijgen? Bekijk dan ook deze binge-waardige series!

The Mind of a Chef

Deze serie op Netflix, verteld door beroemde chefkok Anthony Bourdain, volgt gedurende zes seizoenen verschillende chefs, hun denkproces in het creëren van nieuwe gerechten, en hun inspiratiebronnen.Reizen, koken, geschiedenis en scheikunde worden in deze serie met elkaar gecombineerd. In seizoen 1 worden we meegenomen door de Amerikaans-Koreaanse chef David Chang. 

Anthony Bourdain’s Parts Unknown

Nog een geweldige serie door chefkok Anthony Bourdain, waarin hij naar ‘s werelds onbekende plekken reist en de lokale cultuur en keuken ontdekt. Zo gaat hij naar Myanmar, Cuba en de Amerikaanse wetenschappelijke basis op Antarctica. 

Chef’s Table

Chef’s Table neemt je mee naar restaurants van sterrenchefs overal in de wereld. Deze serie diept de filosofie achter hun restaurants en gerechten uit, en toont een kijkje in hun persoonlijke leven. 

Hopelijk heb je niet teveel honger gekregen na het lezen van dit lijstje. Zo kom je die kerstvakantie en tweede lockdown wel door, en krijg je genoeg inspiratie voor de aankomende feestmaaltijden!

Afbeelding banner: Mollie Sivaram op Unsplash