Thuisblijf-tips: 10 documentaires en boeken over voedselverspilling
Jaarlijks gooien we in Nederland zo’n 34 kilo voedsel per persoon weg. Omgerekend is dat €120 per jaar! Om inspiratie op te doen over wat je zelf kan doen tegen voedselverspilling hebben wij films, boeken en online materiaal voor jullie verzameld. Informatief én vermakelijk, voor alle leeftijden.
Verhelderende documentaires
Wasted! The Story of Food Waste
Jaarlijks wordt maar liefst 1,3 biljoen kilo voedsel in de wereld weggegooid! In deze documentaire brengt chefkok Anthony Bourdain het probleem van onder de aandacht en laat hij verschillende pioniers aan het woord die het hun missie maken om verspilling tegen te gaan.
How to Feed the World
Een korte video van slechts 10 minuten op Vimeo, gemaakt voor kinderen tussen de 9 en 14, maar goed voor iedereen om een duidelijk beeld te krijgen van ons voedselsysteem en de uitdagingen!
Just Eat It
Filmmakers en foodies Jen en Grant besluiten om enkel nog te leven van voedsel wat gered is uit de prullenbak. In deze film documenteren ze hoe dit hun afgaat. Als extraatje hebben ze een leuke quiz en tips op hun website!
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Liever kort maar krachtig? 2 TED-talks
A Vision for Sustainable Restaurants
In deze TED-talk inspireert Arthur Potts Dawson chefs en restauranteigenaren om in actie te komen tegen voedselverspilling. Hij heeft zelf een aantal duurzame restaurants waar hij circulair omgaat met niet alleen voedsel, maar ook met materialen en watergebruik. Nu wil hij de meest duurzame supermarkt ter wereld openen. Bekijk de TED-talk hier.
The Global Food Waste Scandal
Tristram Stuart is een schrijver en activist die als oplossing voor voedselverspilling heeft dat we het gewoon op moeten eten. Klinkt simpel, is dat het ook? In deze TED-talk vertelt hij over onder andere ‘Freeganism’, het eten van voedsel wat anders weggegooid wordt. Bekijk de TED-talk hier.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Boeken voor jong en oud
Waste - Tristram Stuart
Naast zijn TED-talk over voedselverspilling heeft Tristram Stuart ook een boek geschreven. Voor Waste reisde hij de wereld rond om verschillende actoren uit het voedselsysteem te interviewen. Het is dan al wat ouder, maar nog steeds geeft het een goed beeld over de problematiek in de voedselindustrie.
De Krommies - Meneer Tweebeenpeen
De Krommies is een boek voor kinderen tussen de 2 en 8 jaar en leert ze over allerlei voedsel wat er misschien anders uitziet dan ze gewend zijn. Meneer Tweebeenpeen en zijn vriend Wil Wortel worden gescheiden, en Meneer Tweebeenpeen gaat met zijn andere ‘kromme’ vrienden op onderzoek waarom dat zo is. Kromkommer is een organisatie die zich inzet voor gelijke rechten voor al het groente en fruit.
De Kunst van No-waste
Kan jij wel wat tips gebruiken om minder weg te gooien in de keuken? In De Kunst van No-waste laten de auteurs je zien hoe je kan koken met voedsel wat anders in de prullenbak belandt. Simpele en heerlijke gerechten ingedeeld in verschillende categorieën als fruit, groente, brood en zuivel. Hierdoor leer je bewuster om te gaan met afval én creatiever met restjes te koken.
Voor de echte aanpakkers
Voedingscentrum
Een van de grote oorzaken van voedselverspilling bij ons thuis is dat het niet goed bewaard wordt. Wist je bijvoorbeeld dat je tomaten niet in de koelkast moet bewaren? En dat je brood het beste in alles behalve de plastic zak waar het in verkocht wordt kan bewaren? Op deze site kan je per product zien hoe lang en hoe het het beste bewaard kan worden, en ook hoe je bederf herkent! Ook kan je via de site een handige koelkast- en vriezersticker bestellen met info over hoe je voeding het beste bewaren.
Full Use Kitchen
De James Beard Foundation heeft een gratis online cursus opgezet, met technische en creatieve benaderingen om voedselverspilling tegen te gaan. Deze cursus is oorspronkelijk bedoeld voor instructeurs van culinaire instellingen, maar de inhoud is ook heel nuttig als huis-, tuin- en keukenkok! Je kan de cursus online en in je eigen tijd volgen en je krijgt bij afronding een certificaat.
Na het kijken en lezen van deze tips zul je de ultieme verspillings-strijder zijn! Deel het met je familie en vrienden, en laten we zo samen die 34 kilo verspild voedsel per persoon zo min mogelijk maken. Mocht je nog meer praktische informatie zoeken, op deze blog van De Gezonde Stad staan handige tips tegen voedselverspilling.
Afbeelding banner: Ja Ma op Unsplash