Interview: Onze Groenteboer
Interview: Onze Groenteboer
Interview: Onze groenteboer
Anna en Fabio dragen bij aan een duurzamer en gezonder Amsterdam door lokale, voedzame groenten te verbouwen en mensen uit de stad te verbinden met het land. Ze voorzien 200 mensen van gezonde groenten en kruiden en bieden workshops en rondleidingen aan om anderen te inspireren anders te eten en te denken. Daarnaast hebben ze een stichting waarmee het hun doel is om meerdere lokale voedselsystemen te ontwikkelen in Nederland.
Hoe draag je bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?
Onze bijdrage zit in het verbouwen van gezonde, diverse groenten en kruiden en het delen daarvan met de lokale gemeenschap. We voorzien zo’n 200 mensen in de Metropoolregio Amsterdam van groenten die vaak veel rijker zijn aan nutriënten dan wat je doorgaans in de supermarkt vindt. Maar we gaan verder dan dat: we laten mensen kennismaken met vergeten groenten en leren hen anders eten, waardoor ze meer variatie in hun dieet krijgen. Daarnaast organiseren we inspirerende kookworkshops, rondleidingen en evenementen in onze tuin, waar we niet alleen kennis delen over regeneratieve landbouw, maar ook mensen enthousiast maken voor gezonde voeding en de verbinding met de natuur.
Hoe is onze Groenteboer ontstaan?
We leerden elkaar 3,5 jaar geleden kennen bij Vandebron en spraken veel over het huidige voedselsysteem, wat er wel en niet ‘klopte’. We wilden dit samen verder onderzoeken, en vooral vanuit de vraag: ”Hoe kunnen we bijdragen aan verandering?”. Via Toekomstboeren.nl kwamen we in contact met de voormalige tuinder en hebben we uiteindelijk de tuinderij overgenomen en zijn we gestart met Onze Groenteboer Vreeland.
Na gesprekken met zo’n 80 boeren maakten we de stap om zelf te gaan boeren. Middels een crowdfunding begon de zoektocht naar een geschikt perceel. Met Google Maps trokken we een cirkel rondom ons huis in Abcoude en belden alle melkveehouderijen in de buurt. Door de stikstofproblematiek stonden best wat boeren open voor ons idee en zo kregen we de mogelijkheid om een gesprek met elkaar te voeren.
Waar staan jullie nu?
We zijn bezig met het opzetten van een systeem waarbij we samen met andere regeneratieve boeren in Nederland een plan maken voor regeneratieve landbouw. Dit type landbouw richt zich op sociale, economische en ecologische voordelen en op het maken van een positieve impact.
In plaats van te veel te focussen op certificeringen, willen we transparant zijn en boeren uitnodigen om elkaar kritisch te bekijken en van elkaar te leren. Zo kunnen we samen beter worden. En nu zitten we in ons tweede seizoen, hebben een prachtige tuin en leren elke dag steeds meer door simpelweg te doen! Ook werken we met verschillende partijen samen, waaronder Patagonia, waar je in de winkel onze groentepakketten uit de tuin kunt ophalen.
”wij dromen van een amsterdam waarin iedereen zijn eigen groenteboer heeft en waar gifvrije groenten voor iedereen toegankelijk zijn.”
Wat is jullie droom?
Wij dromen van een Amsterdam waarin iedereen zijn eigen groenteboer heeft en waar gifvrije groenten voor iedereen toegankelijk zijn. Daar zijn veel nieuwe (jonge) boeren voor nodig, en wij willen laten zien dat het mogelijk is om je droom te realiseren, zelfs zonder uitgebreide kennis of veel geld.
Daarnaast hopen we dat mensen meer leren over de liefde en moeite die in het voedsel gaat. Maaltijden verdienen het om gewaardeerd te worden, en kinderen verdienen gezondere voedingskeuzes dan een boterham met smeerkaas. Laten we samen een nieuw bewustzijn creëren waarin voedsel niet alleen snel en handig is, maar ook een bron van vreugde en verbinding.
Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer, gezonder of socialer te maken?
Iedereen kan op zijn eigen manier bijdragen aan een groenere stad. Dit kan bijvoorbeeld door lokale, biologische groenten af te nemen van een boer, of door je balkon om te toveren tot een kleine groene oase, en door gesprekken over duurzaamheid aan te gaan. Veel mensen weten niet hoe ze moeten beginnen, dus het delen van kennis is essentieel! Initiatieven zoals Sprinkler bieden bijvoorbeeld biologische planten aan, maar deze zijn vaak nog onbekend. Door dit soort alternatieven te delen, maken we duurzame stappen toegankelijker. Het is soms ook gewoon een kwestie van laten zien hoe leuk en inspirerend een meer duurzame levensstijl kan zijn!
”kinderen verdienen gezondere voedingskeuzes dan een boterham met smeerkaas”.
Locatie: Onze Groenteboer, Nigtevechtseweg 37, 3633 XR Vreeland
Fotograaf: Tammy van Nerum
Meer van Amsterdamse bodem
Interview: Nanouk over Baaibuurt Collectief
Interview: Nanouk over Baaibuurt Collectief Nanouk is actief in het Baaibuurt Collectief op Zeeburgereiland, Baaibuurt is een unieke wijk waar …
Interview: De Nieuwe Keuken
Interview: De Nieuwe Keuken Freddy Tratlehner en Sophie Nieuwenhuijsen – Tielrooij, oprichters van De Nieuwe Keuken, vertellen hoe zij een …