Interview: Matthijs Westerwoudt van Wilder Land
Interview: Matthijs Westerwoudt van Wilder Land
Matthijs Westerwoudt van Wilder Land brengt samen met Daan van Diepen, lekkere producten zoals (ijs)thee en pasta op de markt die de natuur helpen te herstellen. Ze maken van monoland een wilderland waarin méér biodiversiteit is.
Hoe draag je bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?
Ons doel met Wilder Land is het stimuleren van natuurherstel. We maken verschillende producten – denk aan thee, kombucha, siroop en pasta – allemaal met inheemse, eetbare planten zoals paardenbloem, wilgenroosje, en weegbree. Deze planten zijn niet alleen goed voor ons, maar ook voor de natuur, omdat ze voedsel zijn voor insecten zoals bijen en vlinders en voor vogels. Door meer van deze planten in ons dieet op te nemen, geven we boeren een reden om ze niet langer als onkruid te zien, maar als waardevolle gewassen. Het mooie van onkruid is: het groeit overal! Hoe meer kruiden wij inzaaien bij boeren, hoe meer bijen en vogels terugkomen in Nederland. Ondertussen geniet jij van de lekkerste thee.
”het mooie van onkruid is: het groeit overal! hoe meer kruiden wij inzaaien bij boeren, hoe meer bijen en vogels terugkomen in nederland”.
Waarom zijn jullie met dit bedrijf gestart en hoe kwamen jullie op het idee?
We zijn ongeveer vijf jaar geleden begonnen. We wisten dat het in Nederland extreem slecht ging met biodiversiteit. We scoren als een van de slechtste in Europa. Elke ecoloog is het er eigenlijk mee eens dat er simpelweg meer inheemse plantensoorten en minder monoculturen nodig zijn als de sleutel tot natuurherstel. Inheemse soorten zijn soorten die van nature in Nederland voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan lindebloesem, moerasspirea, duizendblad en nog veel meer. Toen dachten we: hé, dit zijn allemaal planten waar je heerlijke thee van kunt zetten én die goed zijn voor de natuur.
En zo begon ons avontuur om producten te maken die niet alleen goed smaken, maar ook de natuur een handje helpen. Natuurherstel als uitgangspunt: hoe groter ons bedrijf wordt, hoe meer natuur. Hoe cool is dat!
Wat is jouw droom?
Mijn ultieme droom? Nou, ik zou zeggen een soort ‘regeneratieve Unilever’ worden. Hoe gaaf zou het zijn als andere landen onze manier van werken overnemen? Stel je voor, je zit in een café in Stockholm en bestelt een Wilder Land (ijs)thee met totaal andere inheemse (on)kruiden. En dat Wilder Land in elk land weer zijn eigen unieke, heerlijke smaken heeft. Dat zou toch te gek zijn!
”hoe groter ons bedrijf wordt, hoe meer natuur in nederland. hoe cool is dat!”
Hoe ziet je ideale Amsterdam eruit?
Mijn droomstad is er een waar kleine, lokale makers de hoofdrol spelen. Geen monopolie van grote bedrijven die al ons voedsel produceren, maar een stad waar ambacht en kwaliteit centraal staan.
Bij Wilder Land doen we bijna de hele productie in Amsterdam. Ons kantoor, onze drogers en theemachines staan hier. We werken samen met Pantar, een werk- en leerbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als een boer met 400 kilo vers paardenbloemblad aankomt, wordt het door iemand van Pantar door de snijmachine gehaald, in onze drogers gedroogd en daarna verder verwerkt tot thee. Onze blikjes met ijsthee worden gemaakt bij de Stillery bij Sloterdijk en onze siropen bij Saru Soda in Amsterdam. Berkenblad voor in de holy smokey theeblend wordt gerookt door Rookt Amsterdam.
Wat ik hoop voor de toekomst, is dat Amsterdam een broedplaats wordt voor makers die werken met lokale ingrediënten. We hebben hier zoveel talent en potentieel, laten we dat benutten! Denk aan meer het stimuleren van samenwerkingen met boeren in de omgeving. Hoe vet zou het zijn dat we uit de hele ring rondom Amsterdam lekker ‘wild’ kunnen eten en drinken.
Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer of gezonder te maken?
Het begint allemaal bij inheemse planten. Heb je een balkon of tuin met planten van een groot tuincentrum? Weg ermee! Die zijn vaak bespoten met pesticiden en slecht voor de bijen. Kies voor inheemse onbespoten planten, er zijn genoeg kwekers in Amsterdam die ze verkopen.
Doe een vlindercursus bij Mot in Mokum, eet vaker biologisch, en ga lekker vaak de natuur in. Kijk eens naar al die mooie planten, bloemen en insecten om je heen. Dit helpt echt om je liefde voor de natuur te vergroten. En laten we vooral de wilde stukken groen houden en koesteren, niet alleen de netjes bijgehouden parken. Wild, daar houd ik wel van.
”heb je een balkon of tuin met planten van een groot tuincentrum? weg ermee! die zijn vaak bespoten met pesticiden en slecht voor de bijen.”
Fotografie: Tammy van Nerum
Locatie: Kwekerij de Zaailing
Meer van Amsterdamse bodem
Interview: De Nieuwe Keuken
Interview: De Nieuwe Keuken Freddy Tratlehner en Sophie Nieuwenhuijsen – Tielrooij, oprichters van De Nieuwe Keuken, vertellen hoe zij een …
Interview: Nanouk over Baaibuurt Collectief
Interview: Nanouk over Baaibuurt Collectief Nanouk is actief in het Baaibuurt Collectief op Zeeburgereiland, Baaibuurt is een unieke wijk waar …
Interview: Onze Groenteboer
Anna en Fabio dragen bij aan een duurzamer en gezonder Amsterdam door lokale, voedzame groenten te verbouwen en mensen uit de stad te verbinden met het land.