vega route

De vega(n) hotspots van Amsterdam

onze vega parels

Amsterdam bruist van culinaire verrassingen: van authentieke keukens tot culturele smaken, er is zoveel te proeven en te beleven. Met onze Smaakroutes van Amsterdam nodigen we je uit om op ontdekkingstocht te gaan langs verborgen parels en bijzondere adresjes in onze stad.

Deze producten en ondernemers zijn samengesteld op Van Amsterdamse bodem omdat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan of  lekkere gezonde plantaardige gerechten serveren. De volwaardige passie en rijke smaken van Amsterdamse ondernemers op je bord!

In deze route tippen culinair schrijfster Nadia Zerouali en chef Emmo Achthoven welke vega(n) lekkernijen je moet ruiken, zien én proeven.

1

Mr Blou I love You

Deze streetfoodkraam is, geloof het of niet, opgezet door een chef die heeft gewerkt bij het Michelin-bekroonde restaurant Brigdes, restaurants in Parijs en in het Okura. Nadat ‘Mr Blou’ een burnout had gekregen en ging reizen, ontdekte hij in Singapore een streetfoodkraam die zo goed was dat het een Michelinster had ontvangen. Zo was het zaadje geplant voor zijn een eigen kraam in Amsterdam!

2

Meatless District

Lekker, gezond, lokaal en duurzaam eten gaan prima samen. Dat bewijst Meatless District. Hier is alles 100% plantaardig en vers! Onze favoriet? De bagel met gerookte zalm op basis van tomaat, gemarineerd in zeewier. Goed eten, waar je gelukkig van wordt omdat het echt lekker is. En ook nog duurzaam en met liefde bereid. Dat wil je toch?

3

Boka's

Van Marokkaans ontbijt tot een açai bowl, elke noorderling weet het: ontbijten en lunchen doe je bij het altijd gezellige Boka’s op de Van der Pekstraat. Eigenaar Iliass zorgt voor een warm welkom en brengt oude en nieuwe gezichten samen op een paar vierkante meter. De ingrediënten haalt hij zoveel mogelijk van ondernemers uit de buurt. Lekker lokaal én sociaal!

4

Expocafé ZAMEN

Expocafé ZAMEN is een hotspot waar Noorderlingen, kunstenaars, en gewone voorbijgangers elkaar treffen. Alle ingrediënten zijn verser dan vers en komen van bijzondere ondernemers uit de buurt, zoals Buurtbakkerij EX, de Buiksloterbakery, en Kaddour. Hier kom je voor het vegan broodje Fancy Pancy Peanut Butter, gepimpt met sambal, lente-uitjes en een perfect zuurtje. Ook de andere broodjes op het menu kan je “veganizen”  met tempeh of gegrilde groenten.

5

Bizim Ufuk

Kadriye en Ahmet zetten zich met hun supermarkt in voor de buurt. Ze vinden dat gezond en goed voedsel voor iedereen betaalbaar moet zijn. Dat doen ze bijvoorbeeld door zoveel mogelijk groente en fruit uit het seizoen aan te bieden. Proef hier vooral de zelfgemaakte, verse gözleme, knapperig gevulde Turkse pannenkoekjes met spinazie en feta. En drink er een versgeperste granaatappelsap bij voor de nodige vitamines!

vega tips

Steeds meer mensen kiezen ervoor om (vaker) vegetarisch of veganistisch te eten – en dat is niet zonder reden. Of je nu plantaardig eet voor het milieu, dierenwelzijn, je gezondheid of simpelweg omdat het lekker is, onze stad heeft een schat aan plekken waar je de heerlijkste vega(n) gerechten kunt proeven! Van trendy vegan cafés tot verfijnde restaurants met creatieve, plantaardige menu’s: Amsterdam bruist van de smaakjuwelen.

Ben je van plan om (vaker) plantaardig te eten? Let dan op de belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, vitamine C, B12 en calcium. Er zijn volop plantaardige opties die deze voedingsstoffen rijkelijk bevatten. Denk aan peulvruchten, tofu, noten, volkoren granen en groene bladgroenten. Een korte uitleg!

 

eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk voor de bouw van lichaamscellen. Een voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf, waarbij je vlees vervangt door peulvruchten en noten, levert voldoende eiwit. Kies bijvoorbeeld voor gerechten met bonen, linzen, kikkererwten, noten, zaden en volle granen.

ijzer

IJzer zorgt voor het transport van zuurstof door je bloed. Vitamine C helpt je lichaam om ijzer beter op te nemen. Groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie en sla, maar ook radijs en volkoren graanproducten, peulvruchten en noten zijn een bron van ijzer. Vitamine C zit in fruit en groente, bijvoorbeeld in spruitjes, paprika, citrusfruit, en bessen.

vitamine b12

Vitamine B12 speelt een cruciale rol in je lichaam: het ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen en zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel. Maar wist je dat deze vitamine van nature alleen voorkomt in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel?

Voor veganisten is het daarom extra belangrijk om aandacht te besteden aan hun B12-inname.  Kies voor een vitamine B12-supplement of verrijkte plantaardige producten zoals bepaalde sojamelk, ontbijtgranen, plantaardige yoghurt of voedingsgist. Zo krijg je deze essentiële vitamine binnen en houd je je lichaam, ook bij een volledig plantaardig dieet, gezond.

calcium

Calcium is een essentieel mineraal dat niet mag ontbreken in je voeding. Het is onmisbaar voor de opbouw en het onderhoud van sterke botten en een gezond gebit en een goede bloedstolling.

Gelukkig kun je calcium uit veel plantaardige bronnen halen. Groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli zijn uitstekende keuzes. Daarnaast leveren graanproducten, zoals volkorenbrood en havermout, een goede hoeveelheid calcium. Ook noten, vooral amandelen, zijn rijk aan dit mineraal. Voor wie plantaardig eet, zijn er bovendien verrijkte producten zoals sojamelk en plantaardige yoghurt.