vega route
De vega(n) hotspots van Amsterdam
onze vega parels
Amsterdam bruist van culinaire verrassingen: van authentieke keukens tot culturele smaken, er is zoveel te proeven en te beleven. Met onze Smaakroutes van Amsterdam nodigen we je uit om op ontdekkingstocht te gaan langs verborgen parels en bijzondere adresjes in onze stad.
Deze producten en ondernemers zijn samengesteld op Van Amsterdamse bodem omdat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan of lekkere gezonde plantaardige gerechten serveren. De volwaardige passie en rijke smaken van Amsterdamse ondernemers op je bord!
In deze route tippen culinair schrijfster Nadia Zerouali en chef Emmo Achthoven welke vega(n) lekkernijen je moet ruiken, zien én proeven.
vega tips
Steeds meer mensen kiezen ervoor om (vaker) vegetarisch of veganistisch te eten – en dat is niet zonder reden. Of je nu plantaardig eet voor het milieu, dierenwelzijn, je gezondheid of simpelweg omdat het lekker is, onze stad heeft een schat aan plekken waar je de heerlijkste vega(n) gerechten kunt proeven! Van trendy vegan cafés tot verfijnde restaurants met creatieve, plantaardige menu’s: Amsterdam bruist van de smaakjuwelen.
Ben je van plan om (vaker) plantaardig te eten? Let dan op de belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, vitamine C, B12 en calcium. Er zijn volop plantaardige opties die deze voedingsstoffen rijkelijk bevatten. Denk aan peulvruchten, tofu, noten, volkoren granen en groene bladgroenten. Een korte uitleg!
eiwitten
Eiwitten zijn belangrijk voor de bouw van lichaamscellen. Een voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf, waarbij je vlees vervangt door peulvruchten en noten, levert voldoende eiwit. Kies bijvoorbeeld voor gerechten met bonen, linzen, kikkererwten, noten, zaden en volle granen.
ijzer
IJzer zorgt voor het transport van zuurstof door je bloed. Vitamine C helpt je lichaam om ijzer beter op te nemen. Groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie en sla, maar ook radijs en volkoren graanproducten, peulvruchten en noten zijn een bron van ijzer. Vitamine C zit in fruit en groente, bijvoorbeeld in spruitjes, paprika, citrusfruit, en bessen.
vitamine b12
Vitamine B12 speelt een cruciale rol in je lichaam: het ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen en zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel. Maar wist je dat deze vitamine van nature alleen voorkomt in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel?
Voor veganisten is het daarom extra belangrijk om aandacht te besteden aan hun B12-inname. Kies voor een vitamine B12-supplement of verrijkte plantaardige producten zoals bepaalde sojamelk, ontbijtgranen, plantaardige yoghurt of voedingsgist. Zo krijg je deze essentiële vitamine binnen en houd je je lichaam, ook bij een volledig plantaardig dieet, gezond.
calcium
Calcium is een essentieel mineraal dat niet mag ontbreken in je voeding. Het is onmisbaar voor de opbouw en het onderhoud van sterke botten en een gezond gebit en een goede bloedstolling.
Gelukkig kun je calcium uit veel plantaardige bronnen halen. Groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli zijn uitstekende keuzes. Daarnaast leveren graanproducten, zoals volkorenbrood en havermout, een goede hoeveelheid calcium. Ook noten, vooral amandelen, zijn rijk aan dit mineraal. Voor wie plantaardig eet, zijn er bovendien verrijkte producten zoals sojamelk en plantaardige yoghurt.