Red je Restjes route
Een culinaire tocht door de stad
Amsterdam bruist van culinaire verrassingen: van authentieke keukens tot culturele smaken, er is zoveel te proeven en te beleven. Met onze Smaakroutes van Amsterdam nodigen we je uit om op ontdekkingstocht te gaan langs verborgen parels en bijzondere adresjes in onze stad. Deze producten en ondernemers zijn samengesteld op Van Amsterdamse bodem omdat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, of lekkere gezonde plantaardige gerechten serveren. De volwaardige passie en rijke smaken van Amsterdamse ondernemers op je bord!
De Red je Restjes Route staat in het teken van voedselverspilling. De adresjes op de route zetten zich in om voedselverspilling tegen te gaan. Ze gooien niets weg, of gebruiken eeuwenoude technieken, zoals roken of inmaken, om voedsel langer houdbaar te maken. Dat levert bijzonder lekkere smaken op!
Wist je dit over voedselverspilling in Amsterdam?
- Dat we met elkaar te veel voedsel verspillen weet je vast. Maar wat zijn nou precies de cijfers? Wij zetten het voor je op een rijtje:
- Wereldwijd wordt ongeveer een derde van al het voedsel verspild. Amsterdammers gooien jaarlijks gemiddeld ruim 40 kilo eten in de vuilnisbak.
- Brood en andere deegwaren worden het meeste weggegooid. Maar ook groente, fruit en zuivel gaan vaak de afvalbak in.
- Het voorkomen van voedselverspilling speelt een grote rol bij het tegengaan van klimaatverandering. Want onnodige productie van voedsel betekent extra CO2-uitstoot en verkwisting van landbouwgrond, water en energie. Voedselverspilling is de derde grote veroorzaker van CO2-uitstoot in Nederland.
- Ondanks de overschotten zijn er ook mensen die tekortkomen. Amsterdam kent voedselarmoede, een grote groep Amsterdammers heeft moeite om rond te komen en kan geen gezond eten en drinken betalen. Gelukkig zijn er veel initiatieven in de stad die een betaalbare maaltijd aanbieden op basis van geredde ingrediënten. Kortom, voedselverspilling is slecht voor het klimaat, en ook heel erg zonde. Tijd dus om samen in actie te komen!