Red je Restjes route

Een culinaire tocht door de stad

Amsterdam bruist van culinaire verrassingen: van authentieke keukens tot culturele smaken, er is zoveel te proeven en te beleven. Met onze Smaakroutes van Amsterdam nodigen we je uit om op ontdekkingstocht te gaan langs verborgen parels en bijzondere adresjes in onze stad. Deze producten en ondernemers zijn samengesteld op Van Amsterdamse bodem omdat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, of  lekkere gezonde plantaardige gerechten serveren. De volwaardige passie en rijke smaken van Amsterdamse ondernemers op je bord!

De Red je Restjes Route staat in het teken van voedselverspilling. De adresjes op de route zetten zich in om voedselverspilling tegen te gaan. Ze gooien niets weg, of gebruiken eeuwenoude technieken, zoals roken of inmaken, om voedsel langer houdbaar te maken. Dat levert bijzonder lekkere smaken op!

1

Thuli's Deli

Bij Thull’s Deli raad ik je aan om een potje crunchy frisse zuurkool voor thuis mee te nemen. Blader in de winkel ook de Inmaak- en fermenteerbijbel even door, die Simone van Thull’s kort geleden heeft uitgebracht. Welk recept ga jij thuis uitproberen?

2

Frank's Smoke House

Op de route mag ook de gerookte vegan tofu van Frank’s Smoke House niet ontbreken, een ware smaakexplosie in je mond, en een duurzaam alternatief voor vlees en vis. Niet vega maar wel bijzonder en verspillingsvrij: bij Frank’s Smoke House zijn ook producten van De Keuken van het Ongewenste Dier te koop.

3

Baking Lab

Baking Lab is een compleet circulaire bakkerij. Hier wordt helemaal niets weggegooid. Restjes brood worden weer gebruikt in nieuwe broden en puddingen, duurzaam, maar ook goed voor de smaak. Proef het zelf!

4

Restaurant Elixer

Bij circulair Restaurant Elixer kun je doneren, ruilen en lenen. (Balkon)tuinders kunnen groenteoverschotten langsbrengen, die met liefde worden verwerkt in het menu. Binnenkort kweken ze ook hun eigen groenten en maken ze compost met gft-afval uit de buurt.

Wist je dit over voedselverspilling in Amsterdam?

  • Dat we met elkaar te veel voedsel verspillen weet je vast. Maar wat zijn nou precies de cijfers? Wij zetten het voor je op een rijtje:
  • Wereldwijd wordt ongeveer een derde van al het voedsel verspild. Amsterdammers gooien jaarlijks gemiddeld ruim 40 kilo eten in de vuilnisbak.
  • Brood en andere deegwaren worden het meeste weggegooid. Maar ook groente, fruit en zuivel gaan vaak de afvalbak in.
  • Het voorkomen van voedselverspilling speelt een grote rol bij het tegengaan van klimaatverandering. Want onnodige productie van voedsel betekent extra CO2-uitstoot en verkwisting van landbouwgrond, water en energie. Voedselverspilling is de derde grote veroorzaker van CO2-uitstoot in Nederland.
  • Ondanks de overschotten zijn er ook mensen die tekortkomen. Amsterdam kent voedselarmoede, een grote groep Amsterdammers heeft moeite om rond te komen en kan geen gezond eten en drinken betalen. Gelukkig zijn er veel initiatieven in de stad die een betaalbare maaltijd aanbieden op basis van geredde ingrediënten. Kortom, voedselverspilling is slecht voor het klimaat, en ook heel erg zonde. Tijd dus om samen in actie te komen!