Smaak van Amsterdam Route

De gemiddelde maaltijd legt 30.000 km af voordat het op je bord ligt. Wij dagen je uit om het in 15 km te doen!

Smaak van Amsterdam Route

Steun deze kerstvakantie (wegens succes verlengd tot eind januari!) lokale ondernemers door je eigen lekkere, lokale maaltijd bij elkaar te verzamelen! We hebben speciaal voor jullie een heerlijk winters recept gemaakt die met hulp van chef Jos Timmer van restaurant de Kas een bijzondere twist krijgt.

Ga met de fiets, lopend of met het openbaar vervoer. De route gaat langs verschillende lokale en gezonde ondernemers in Oost en Zuidoost. Van Thull’s Deli tot kaasboerderij Gein Genoegen. Een frisse neus halen was nog nooit zo lekker en gezond!

En.. 50 maaltijden geven wij cadeau, onder andere in samenwerking met Boeren voor Buren aan Amsterdammers die het goed kunnen gebruiken!

Hoe werkt het?

Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt: de route, de initiatieven op de route en het recept.

Je kan de route fietsend, lopend of met het openbaar vervoer doen.

Bekijk hier de fietsroute!

Tip: Wil je na een lange fietstocht niet meer helemaal naar huis fietsen? Metrostation Gein is op maar 7 minuten fietsen bereikbaar om je warm richting huis te rijden.
Let op: De openingstijden kunnen verschillen! Scroll naar beneden en check de openingstijden per ondernemer.

Openbaar vervoer:

  • Loop vanaf Thull's Deli naar tramhalte C. Van Eesterenlaan
  • Neem tram 7 richting Slotermeer vanaf de C. Van Eesterenlaan en stap uit bij halte Alexanderplein
  • Loop via Baking Lab naar Helal. Als je zin hebt in een stevige wandeling loop je vanaf hier naar Anna's Tuin & Ruigte (zo niet, dan adviseren we je deze stop over te slaan als je de route met het openbaar vervoer aflegt)
  • Loop naar de metrohalte Wibautstraat en neem hier metro 53 richting Gaasperplas
  • Stap uit bij halte Verrijn Stuartweg en loop naar Restaurant Elixer
  • Loop terug naar de halte Verrijn Stuartweg en neem metro 53 richting Centraal Station
  • Stap uit bij halte Van der Madeweg en neem de metro 50 of 54 richting Gein
  • Stap uit bij halte Reigerbos en loop vanaf hier via Yemayá's Vegan Corner naar Boerderij Gein Genoegen
  • Loop naar metrohalte Gein en neem vanaf hier de metro terug naar huis om lekker te gaan kokkerellen!

PS: Je kan de route natuurlijk ook andersom afleggen!

 

Wie doen er mee?

Kijk goed wanneer de initiatieven open zijn voordat je op pad gaat! Tip: op woensdag tot en met zaterdag zijn de meeste initiatieven open. Hieronder een overzicht van de locaties en adressen van alle initiatieven en wat er te beleven valt deze kerstvakantie!

 

 

 


Thull's Deli
C. van Eesterenlaan 21 23, 1019 JK Amsterdam
Hier koop je een van de heerlijke zelf ingemaakte pickels (€4,95)!
Openingstijden: maandag - zaterdag: 10.00-20.00, zondag 11.00-20.00

 

 

 


Baking Lab
Linnaeusstraat 99, 1093 EL Amsterdam
Hier koop je een heerlijk zero-waste dessert (croissantpudding €4,25 en/of chocoladetaart €4,75)!
En vraag naar de gratis zuurdesemstarter en zet jezelf op deze kaart.
Openingstijden: maandag - zondag: 08.00-17.00

 

 

 


Helal Buurtsuper
Pretoriusstraat 34, 1092GH Amsterdam
Hier koop je Hollandse aardappels (€1,25/kg) en boerenkool (€2,49/kg).
En...ga op zoek naar alle producten uit Nederland! Tip: kijk goed naar de bordjes.
Openingstijden: maandag - zaterdag 08.30-19.00

 

 

 


Anna's Tuin & Ruigte
Science Park 904, 1098 XH Amsterdam
Je haalt hier geen ingrediënt (oogsten is dus niet de bedoeling!) maar geniet van deze bijzondere tuin. Luister hier de audiotour en check hier de plattegrond van de tuin!
Openingstijden: Tuin is altijd openbaar toegankelijk.

 

 

 


Restaurant Elixer
Egeldonk, 1103 AK Amsterdam
Hier koop je heerlijke zelfgemaakte piccalilly van geredde groente (€4,50).
Vraag naar de kabouterspeurtocht en loop een rondje door de tuin!
Openingstijden: woensdag & donderdag: 12.00-17.00, vrijdag t/m zondag: 12.00-19.00


Yemayá's Vegan Corner
Reigersbos 3A, 1106 AP Amsterdam
Hier koop je spicy tempeh of zoetzure tofu (€5,- per portie)!
Vraag eens naar hoe Yemayá's duurzaam onderneemt. Ze kunnen je er alles over vertellen!
Openingstijden: maandag - zaterdag: 12.00-19.00

 

 

 


Kaasboerderij Gein Genoegen
Gein-Noord 62, 1391 HW Abcoude
Hier koop je een kaasje naar keuze van Amsterdamse bodem (€10,50 - €14,50/kg) en eventueel melk en eieren (zie recept).
Loop een rondje langs de koeien en zie waar je kaasje vandaan komt!
Openingstijden: donderdag - zaterdag: 9.00-17.00

Het recept

Bekijk het recept voordat je op de fiets stapt! De basis ingrediënten haal je op de route. De rest heb je misschien in huis. Zo niet, haal het dan nog snel of maak het recept met alleen de basis. Ook dan is het heerlijk! De ingrediënten zijn bij elkaar ongeveer €30,- voor een gerecht van vier personen.

Recept gegratineerde boerenkoolstamppot met pittige tempeh en piccalilly mayonaise

Verse zelf-bij-elkaar-gefietste boerenkoolstamppot met pittige tempeh stukjes en groente pickels. Maak eventueel van de piccalilly van restaurant Elixer een heerlijke mayonaise naar recept van Jos van restaurant de Kas, of doe hem er los bij. 

Ingrediënten voor 4 personen:

Boerenkoolstamppot

1,5 kg kruimige aardappels van Buurtsuper Helal
800 g boerenkool van Buurtsuper Helal
1 portie pittige tempeh van Yemayá (houd je niet zo van pittig, ga dan voor de zoetzure tofu!)
1 groentebouillonblokje
eetlepel (room)boter*
mosterd naar smaak
scheutje (plantaardige) melk*
Peper
Zout
Eventueel: Chiliflakes
300 gram boerenkaas van Boerderij Geingenoegen (naar eigen smaak uitkiezen!)
Groente pickles van Thull’s Deli (bijvoorbeeld pekelaugurken, mixed-pickle of tursu)

Benodigdheden:

Pureestamper
Ovenschaal

Optioneel: Piccalilly mayonaise

30 g piccalilly van Restaurant Elixer
1 el citroensap
10 g mosterd
30 g gepasteuriseerde of verse eidooier*
10 g rietsuiker
25 g ketchup
5 druppels tabasco
200 ml zonnebloemolie
Evt. extra groenten om te dippen van Buurtsuper Helal (bijvoorbeeld wortel, biet, tomaat etc.)

*heb je geen boter, melk en/of eieren meer in huis? Bij Boerderij Geingenoegen hebben ze wellicht deze producten ook op voorraad!

De bereiding:

Meng voor de piccalillymayonaise alle ingrediënten behalve de zonnebloemolie in een keukenmachine of met de staafmixer en voeg de olie druppelsgewijs toe.

Voor de stamppot:

  1. Schil en was de aardappels en snijd in stukken. Doe de aardappels met de boerenkool en het bouillonblokje in een grote pan met water en kook in ongeveer 15-20 minuten gaar.
  2. Verwarm de grillstand van de oven voor op ongeveer 180 graden. 
  3. Rasp ondertussen alvast wat boerenkaas.
  4. Giet de boerenkool en aardappels af en stamp fijn. Houd wat van het water apart om het eventueel nog wat smeuïger te maken. Voeg de boter, mosterd en melk naar smaak toe en breng verder op smaak met zout, peper en eventueel chilivlokken. Verwarm het geheel nog even kort op laag vuur.
  5. Doe de boerenkoolstamppot in de ovenschaal en bedek met de geraspte kaas. Zet het ongeveer 5 minuten in de oven (grillstand), tot er een krokant laagje ontstaat.
  6. Bak ondertussen zo nodig de tempeh (of tofu) nog even op.
  7. Dien de gegrilde boerenkool stamppot op en schep de pittige tempeh erbovenop. Serveer met de groente pickles en eventueel de piccalilly mayonaise met groente om te dippen.

Dessert:

Voor vier personen koop je twee stuks croissantpudding(s) en/of chocoladetaartjes(s)

Snijd de croissantpudding en/of chocoladetaart door midden (of door vieren als je allemaal van alles een stukje wil proeven) en dien op.

Tip voor tijdens het koken: Luister deze podcast waar we chef Jos Timmer van restaurant de Kas interviewde over zijn restaurant en hoe de Kas bijdraagt aan een gezondere voedselomgeving in Amsterdam.