Samen redden we voedsel

Afgelopen half jaar redden Amsterdamse chef-koks maar liefst 140.000 kilo voedsel. Van zo’n initiatief worden we blij. Want net als voor spullen, geldt ook voor voedsel: weggooien is zonde. Vandaar dat Amsterdam initiatieven tegen voedselverspilling aanmoedigt. Hieronder een aantal mooie voorbeelden en tips voor thuis.

Samen redden we voedsel

Onze ouders en grootouders gaven het goede voorbeeld. Ze gooiden niets weg. Ze repareerden hun lekke pannen, stopten hun sokken en aten de restjes van gisteren. Niet dat ze nou per se dol waren op kliekjesdag, maar weggooien was geen optie; ze hadden het niet breed. Dat is nu wel even anders. In heel Nederland verspillen we jaarlijks zo’n 2,5 miljoen ton eten. Dat betekent ook verkwisting van landbouwgrond, water, energie en onnodige CO2 uitstoot.

Kliekjesdag 2.0

De tijden zijn veranderd. Als reactie op verspilling zijn er allerlei nieuwe initiatieven. In plaats van onze eigen pannen lappen gaan we naar het repair café. En om voedselverspilling tegen te gaan zijn er ook allerlei goede ideeën. Leukere ideeën dan kliekjesdag. Een mooi initiatief dat we ondersteunen is Instock Market. Een plek waar leveranciers en afnemers samen komen om producten te redden.

Hoe het werkt

Mede via het EU-Interreg project Rumore van de gemeente, is afgelopen juni InstockMarket gelanceerd welke opereert vanuit Amsterdam. Via InstockMarket.nl bestellen chef-koks verse producten die over zijn of die de schappen van de winkels niet halen. Denk aan aardappels met overgewicht, kromme courgettes of wortels met twee beentjes. Die worden vaak zomaar weggegooid. Maar het gaat wel om 10% van wat er van het land komt! Via de site kunnen leveranciers aanbieden wat ze over hebben. En de chef-koks kunnen dagelijks die niet-zo-mooie maar wel-zo-lekkere producten bestellen en van de ondergang redden. Zo belanden ze toch nog op ons bord.

Samen koken, eten en voedsel redden

Ook supermarkten, winkeliers en horeca houden wel eens eten over. Gelukkig zijn er mensen die zich ervoor inzetten om ook dit eten te redden. Op 7 plekken in de stad kunnen Amsterdammers via de BuurtBuik wekelijks van een gratis 3-gangenmaaltijd van ‘gered’ voedsel genieten. Vrijwilligers en buurtbewoners halen eten op dat over is en koken er samen een maaltijd van. En iedereen is welkom om mee te eten. U redt er dus niet alleen voedsel mee, het is ook een leuke manier om uw buurtgenoten beter te leren kennen.

Laat u verrassen

Ook zijn er apps waar winkels en bedrijven het voedsel dat ze over hebben tegen een zacht prijsje aanbieden. De app TooGoodToGo bijvoorbeeld. Voor een klein bedrag (gemiddeld € 4,99) kunt u een Magic Box ophalen. Wat erin zit, is meestal een verrassing, want het is lastig om van tevoren precies in te schatten wat er overblijft. De app is te downloaden via de App Store of Google Play.

Tips voor thuis

Thuis valt er ook een hoop verspilling te voorkomen. Als u te veel heeft gekookt, kunt u via thuisafgehaald.nl maaltijden aanbieden. En heeft u zelf even geen tijd om te koken, dan kunt u op de site zien waar in uw buurt iemand een extra portie heeft klaargemaakt. Maar er zijn meer mogelijkheden. Op voedingscentrum.nl vindt u allerlei tips. De belangrijkste: Koop niet te veel en koop liefst seizoenproducten uit Nederland. Die zijn meestal verser en blijven langer goed. En bewaar je groente en fruit goed. Op de site van de Consumentenbond is een fijn overzicht te vinden van producten die het best in de koelkast bewaard kunnen worden, kijk op consumentenbond.nl/koelkast.

Voedselverspilling in Nederland

In Nederland wordt jaarlijks zo’n 2,5 miljoen ton eten verspild, van akker tot aan tafel. Daarmee wordt niet alleen het eten zelf verspild, maar ook de gebruikte grondstoffen die nodig waren om dat eten te produceren: water, landbouwgrond, arbeid en vervoer. Voedselverspilling heeft veel schadelijke gevolgen voor het milieu - het zorgt namelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Bron: Gemeente Amsterdam