Rondje Rondehoep wint ‘Amstelland Natuurlijk Culinair’-prijs
In september 2016 lanceerde Vogelbescherming de prijsvraag ‘Amstelland Natuurlijk Culinair’, een prijs van 15.000 euro voor het meest duurzame en natuurvriendelijkste streekproduct uit Amstelland. In de afgelopen maanden hebben ondernemers hun creativiteit laten spreken om tot het beste ondernemersidee te komen voor deze prijsvraag. De deskundige jury, bestaande uit Fred Wouters (Vogelbescherming), Nadia Zerouali (TV-programma: Op zoek naar de granaatappel), Willem Treep (Willem & Drees), Micha Lubbers (Provincie Noord-Holland) en Jeltje van der Meer (Rijks Universiteit Groningen), heeft alle ideeën bekeken. Ze letten op kwaliteit en uitwerking van het productidee tot aan de smaak. Het initiatief dat daarin het hoogste scoorde werd als winnaar gekozen. Acht initiatieven mochten hun idee pitchen, een strenge grutto riep grutto grutto wanneer de tijd om was.
(v.l.n.r. Nadia Zerouali, Mathilde van Otterloo, Fred Wouters en Joost van der Kroon)
Weidevogel combineren met culinair
De middag wordt geopend door Fred Wouters, de directeur van de Vogelbescherming. Fred: “Door de intensivering van de landbouw neemt de weidevogel af. Als we nu niet iets doen, zullen er op enkele plekken in Nederland nog weidevogels overblijven.” Een manier om iets te kunnen doen is door de weidevogel te combineren met culinair. Daarom heeft de Vogelbescherming deze prijsvraag bedacht. Fred: “We willen streekproducten die in dit concept passen stimuleren, zodat onze kinderen en kleinkinderen ook nog kunnen genieten van dit gebied”.
IJscuypje wil consumenten vertellen waar de melk vandaan komt
Enkele initiatieven waren IJscuypje, Potje Toe, Rondje Rondehoep en Onkruidboter. Edwin de Koeyer van IJscuypje maakt ijs van biologische karnemelk. De melk kwam altijd uit de Noordoost Polder, maar nu zijn ze opzoek naar een boer in de omgeving. Ze willen hun consumenten vertellen waar de melk vandaan komt en ze zoeken een lokale imker voor de honing. Edwin: “Zo is het hele plaatje compleet.” Nadja Jansma van de Vogelbescherming is enthousiast: “Het ijs is heerlijk, niet te zoet met een vleugje honing erdoor!”
Weidevogels aantrekken door kruiden- en bloemrijke weides
Ennie Wiepkema en Christien van der Grinten van Potje Toe maken paardenbloem siroop, -wijn, -ijs en –likeur. Ennie: “De weidevogels houden van kruiden- en bloemenrijke graslanden, omdat dit veel insecten aantrekt. De paardenbloem zorgt er dus voor dat deze dieren worden aangetrokken.”
Mathilde van Otterloo maakt Rondje Rondehoep, een kaas gemaakt op Franse wijze samen met boer Joost van der Kroon. De kruidenrijke weides van Joost zorgen voor de heerlijke smaak van de melk. Mathilde wil naast kaas maken ook het verhaal vertellen, waar de kaas vandaan komt en de connectie met de weidevogel. Dit wil ze overbrengen aan de consument, door middel van workshops.
(Drie kaasjes Rondje Rondehoep)
Onkruidboter om in alle vragen te voorzien
Roel Kramer en Martijn Postema maken kruidenboter van onkruid. Met de biologische melk van boer Koos uit de kruidenrijke weides en onkruid uit de natuur wordt de onkruidboter gemaakt. Het heeft een dubbele functie. Roel: “We maken de weidevogel blij, omdat ze van kruidenrijke weides houden en we maken de consument blij, omdat ze van kruidenrijke boter houden!”
En de winnaar is…
Dan komen Fred Wouters en Nadia Zerouali naar voren om de winnaar bekend te maken. Onder tromgeroffel wordt de ingepakte cheque opengemaakt en de winnaar is: Rondje Rondehoep! Mathilde is zichtbaar ondersteboven, waardoor de emoties even toeslaan. Mathilde: “Ik ga eerst mijn plan nog eens goed doorlezen, op zoek naar een locatie en inventaris aanschaffen. Daarna investeren in de rijke kruidenweides”.
(Foto's Vogelbescherming - Fred van Diem)