De Red je Restjes Route: een culinaire tocht door de stad

Onze stad heeft honderden verschillende keukens en smaken om te ontdekken. Met de Smaakroutes van Amsterdam nemen wij je graag mee op pad langs plekken die eruit springen. De Red je Restjes Route staat in het teken van voedselverspilling. De adresjes op de route zetten zich in om voedselverspilling tegen te gaan. Ze gooien niets weg, of gebruiken eeuwenoude technieken, zoals roken of inmaken, om voedsel langer houdbaar te maken. Dat levert bijzonder lekkere smaken op!

In de gratis te downloaden route neemt chef Geneal Harreman, bekend van het tv-programma BinnensteBuiten, je mee op pad langs duurzame en inspirerende adresjes in de stad die bijdragen aan minder verspilling. Hij tipt welke lekkernijen je hier kunt proeven en helpt je op weg om ook thuis voedselverspilling tegen te gaan. 

Een duurzaam én lekker uitje voor tijdens de feestdagen, boordevol culinaire inspiratie. Van crunchy gefermenteerde zuurkool, tot gerookte tofu, of verspillingsvrij brood. Om je vingers bij af te likken. Op elke locatie is bovendien via een QR-code een culinaire tip te vinden om thuis aan de slag te gaan. Tot slot deelt Geneal zijn favoriete restjesrecept voor wie trek heeft in meer.

Wanneer ga jij de route doen?

Hoe werkt het?

Op de routekaart hierboven vind je vijf heerlijke adresjes. Je kan de route van vier kilometer lopend, met de fiets, of met het ov afleggen. Het startpunt is bij Thull’s Deli in de C. van Eesterenlaan 21-23 in Amsterdam Oost. Maar het is eigenlijk helemaal aan jou waar je langsgaat en wat je daar bestelt. Lees voor je op pad gaat hier alle routetips van Geneal.

Maak een screenshot van de routekaart op je telefoon, print hem uit of bekijk de route direct op Google Maps. Verzamel jouw mede-culinaire levensgenieters en trek erop uit.

Tip: check van tevoren even de openingstijden, dan weet je zeker dat jij dat ene overheerlijke broodje kunt proeven! De meeste ondernemers zijn open tussen 12:00 en 16:00 uur. Sommige ondernemers hebben afwijkende openinsgtijden rond de feestdagen. De Omgekeerde Supermarkt is dicht van 26 december t/m 4 januari.

Laat je emailadres achter als jij in maart 2024 als eerste onze nieuwe Smaakroute wil ontvangen met nog meer adresjes en tips over voedselverspilling! 

 

 

Wist je dit over voedselverspilling in Amsterdam?

Dat we met elkaar te veel voedsel verspillen weet je vast. Maar wat zijn nou precies de cijfers? Wij zetten het voor je op een rijtje: 

  • Wereldwijd wordt ongeveer een derde van al het voedsel verspild. Amsterdammers gooien jaarlijks gemiddeld ruim 40 kilo eten in de vuilnisbak.
  • Brood en andere deegwaren worden het meeste weggegooid. Maar ook groente, fruit en zuivel gaan vaak de afvalbak in. 
  • Het voorkomen van voedselverspilling speelt een grote rol bij het tegengaan van klimaatverandering. Want onnodige productie van voedsel betekent extra CO2-uitstoot en verkwisting van landbouwgrond, water en energie. Voedselverspilling is de derde grote veroorzaker van CO2-uitstoot in Nederland.
  • Ondanks de overschotten zijn er ook mensen die tekortkomen. Amsterdam kent voedselarmoede, een grote groep Amsterdammers heeft moeite om rond te komen en kan geen gezond eten en drinken betalen. Gelukkig zijn er veel initiatieven in de stad die een betaalbare maaltijd aanbieden op basis van geredde ingrediënten.

Kortom, voedselverspilling is slecht voor het klimaat, en ook heel erg zonde. Tijd dus om samen in actie te komen. 

Wat kun je zelf doen?

Heb je onze Red je Restjes Route gedaan en ben je geïnspireerd geraakt om zelf aan de slag te gaan? Probeer het favoriete antiverspillingsrecept van Geneal: gebakken rijst met groente, Indonesische stijl! 

Ook de verschillende adresjes op de route hopen je natuurlijk aan te moedigen om zelf thuis minder eten weg te gooien. Elke locatie deelt een tip, bekijk ze hier!

Kijk op samentegenvoedselverspilling.nl voor nog meer tips voor thuis, en download het gratis receptenboekje met handige antiverspillingsrecepten voor tijdens de feestdagen.

Trek in meer?

Wil je op de hoogte blijven van de Smaakroutes van Amsterdam én meer overheerlijke initiatieven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!