‘Proef er zo maar één, dan wil je nooit meer anders!’
Vorige week zijn er twee nieuwe Buurderijen geopend in Amsterdam. Hier bestel je je dagelijkse boodschappen afkomstig van kleinschalige boeren uit de omgeving. Het is een initiatief van Boeren & Buren die de lokale boer en zijn producten weer dichterbij de stadsbewoner wil brengen. In en om Amsterdam bruist het namelijk van de stadslandbouw- en voedselinitiatieven. Hoe mooi als we daar allemaal meer de vruchten van gaan plukken!
Wij gingen langs bij de kakelverse Buurderij in MidWest en spraken initiatiefnemer Luud de Haas. Erica Doop van Buurderij Zaandam kwam ook even buurten.
Weer een Buurderij erbij, Luud, wat een goed nieuws! Waarom vind jij dat deze Buurderij belangrijk is voor De Baarsjes?
Luud: ‘Ikzelf ben heel erg fan van de appel van de kleinere boer. We maken het makkelijk voor buurtbewoners lokale producten te kopen, gewoon van de boer of van een kleinschalig voedselinitiatief, dat om de hoek op te halen is. En het leuke is dat iedereen wat leert over het produceren van voedsel en deelt in het leed van de boer. Als er bijvoorbeeld een vogelgriep is, of hagelschade, dan kan het zijn dat er geen eieren of kersen zijn. Dan is het er gewoon niet, en dat krijgt de klant dan ook mee. Verder is MidWest gewoon klaar voor zo’n Buurderij. We zitten midden in een bruisende stadswijk, en hebben hier de ruimte om het te doen. We kunnen het hier laten zien, overdragen, en de bewustwording van lokaal voedsel dichtbij brengen.’
En hoe komt het contact tussen een Buurderij en de boeren tot stand? Vind je bij elke Buurderij een ander aanbod?
Luud: ‘Boeren & Buren heeft een heel netwerk opgebouwd met lokale, kleinschalige boeren. Dus als Buurderij-initiatiefnemer kun je kijken in het assortiment dat al bestaat, maar ik ben zelf ook gewoon op pad gegaan en kwam zo bij een hele leuke zuivelboerderij uit, die wilde ik erbij hebben. En nu staat het hier!’
Het idee is dat de boeren zelf hun producten naar de Buurderij brengen. Zijn er nog andere voorwaarden?
Erica: ‘Je wordt als boer gescreend, want het is de bedoeling dat je kleinschalig werkt, daar kijkt Boeren & Buren naar om te waarborgen dat het verhaal klopt. Dus de appels hier (Erica wijst naar een groene krat vol met appeltjes) komen uit de Beemster, van fruitteler Eerlijk en Heerlijk. Ze exporteren niets, en ze houden zich staande door appels lokaal te verkopen, van huis uit, in hun boerderijwinkel op vrijdag en zaterdag, via lokale horeca en via Boeren & Buren. Proef er zo maar één, dan wil je nooit meer anders!’
Tekst gaat door onder de foto. (Erica staat helaas niet op de foto)
En krijgt de boer een eerlijke prijs?
Erica: ‘Je moet rekenen, dat van elk product 80% naar de boer gaat, 10% naar Boeren & Buren en 10% naar de Buurderij-houder. Voor mij is het dus geen verdienmodel, maar dat hoeft ook niet, want we vinden het gewoon belangrijk dat het er is!’
Op vrijdag brengen de boeren hun producten naar MidWest, en kan iedereen zijn bestelling ophalen. Wat kunnen mensen hier verder verwachten?
Luud: ‘Elke vrijdag staan we inderdaad hier, met onze gezellige kraam en producten. Je kunt elke week t/m woensdag je bestelling online bij ons plaatsen. Dan hebben de boeren nog een dag om alles te verzamelen, sommige oogsten bijvoorbeeld de boerenkool nog, zodat alles zo vers mogelijk is, en dan brengen ze het vrijdag bij ons en haal je het dezelfde dag tussen 16 en 18 uur op.’
Erica: ‘Het mooie is ook dat we samen niets verspillen! Er wordt precies afgeleverd wat besteld is. Een hele leuke groenteboer, Almershof, die biedt winterpostelein per kilo aan in een kratje. En waarom? Zodra je de postelein aanraakt, begint het slechter te worden. En dat wil hij voorkomen, dus krijg je een kratje mee, wat je de volgende keer weer terugbrengt.’
Wat is jouw favoriete product?
Luud: ‘Ja, dat is de kefir van Henny, van de Westzaanse Zuivelboerderij. Heerlijk.’
Bij het afscheid krijg ik als beloofd een appeltje uit de krat en ja, het is waar, echt een heerlijk friszoet appeltje!
Wil je ook zo’n lekker appeltje bestellen? Dat kan hier!