Prijsvraag voor kavels in Tuinen van West

Gemeente schrijft prijsvraag uit voor stadslandbouw en dagrecreatie

Prijsvraag voor kavels in Tuinen van West

De rand van Amsterdam Nieuw-West is volop in ontwikkeling met natuur en stadslandbouw. In het gebied aan de rand van Osdorp en Geuzenveld ontwikkelt de gemeente een groen recreatiegebied met stadslandbouw en natuur: de Tuinen van West. Het gebied met een grote variatie aan kleinschalige functies van stadslandbouw, recreatie, natuurgebieden, volkstuinen en een sportpark verwelkomt al vele Amsterdammers die er even tussenuit willen of verse lokale producten komen kopen. De gemeente geeft drie nieuwe kavels uit en zoekt ondernemers met een plan voor kleinschalige horeca, stadslandbouw en/of dagrecreatie in de Osdorperbinnenpolder. Om ondernemers te selecteren voor ieder van de drie kavels organiseert de gemeente Amsterdam drie aparte prijsvragen.

Door middel van openbare inschrijving en een selectieprocedure voor elke kavel wordt de meest geschikte ondernemer geselecteerd. De prijsvragen lopen via Tenderned, het aanbestedingsplatform van de overheid. Later dit jaar zal ook in de Lutkemeerpolder met een prijsvraag een nog veel grotere kavel voor stadslandbouw worden uitgegeven.

Wethouder Reinier van Dantzig (Stedelijke Ontwikkeling): “Dit deel van de stad is enorm in opkomst als geliefde plek voor Amsterdammers voor recreatie en ontspanning. Er wordt groente en fruit geteeld, je kan er fietsen en wandelen: een uniek stadslandbouw- en recreatiegebied. Zo zien we het graag, want je woont pas echt fijn als er ook voorzieningen en groen in de buurt zijn. Ik hoop dan ook op mooie initiatieven voor deze nieuwe kavels om de verbinding tussen de stad en de groene randen te versterken.”

De kavels liggen in de Osdorperbinnenpolder Noord in de Tuinen van West. Hier zijn voor stadslandbouw en recreatieve functies al kavels uitgegeven aan ondernemers: bedrijven als De Fruittuin van West, MijnStadstuin en Freelodge Village zijn hier al enkele jaren geleden gestart. De gemeente voegt daar nu drie kavels aan toe voor stadslandbouw en/of dagrecreatie. Op een kavel is ook kleinschalige horeca toegestaan. Tot 25 augustus 2023 kunnen geïnteresseerden zich inschrijven via Tenderned (zie Tenderprogramma - Gemeente Amsterdam).

Bij de totstandkoming van het programma van eisen Tuinen van West en bij de investeringsbesluiten voor de Osdorperbinnenpolder Noord hebben betrokkenen, omwonenden en geïnteresseerden geparticipeerd. Op basis van het programma van eisen Tuinen van West zijn de bestemmingsplannen aangepast en vastgesteld door de gemeenteraad. Daarmee zijn de kaders voor de uit te geven kavels vastgelegd.

De kavels in het kort:
- Kavel 11: ongeveer 7.500 m2, waarvan 2.000 m2 water - bestemming stadslandbouw en/of dagrecreatie;
- Kavel 12: ongeveer 8.900 m2, waarvan 1.300 m2 water - bestemming stadslandbouw en/of dagrecreatie;
- Kavel 13: ongeveer 4.300 m2 - bestemming lichte horeca, zoals bijvoorbeeld een theetuin, een kleinschalig restaurant of pannenkoekenhuis.