Op eetsafari door Amsterdam Zuidoost

We hebben de leukste initiatieven en lekkerste plekken voor je op een rijtje gezet. Pak de fiets, metro, tram of bus en ga deze wijk ontdekken!

Op eetsafari door Amsterdam Zuidoost

Geen betere plek om van alle culturen die Amsterdam rijk is te proeven dan in Amsterdam Zuidoost. We hebben de leukste initiatieven en lekkerste plekken voor je op een rijtje gezet. Pak de fiets, metro, tram of bus en ga deze wijk ontdekken!

Op de foto: Ching's Tea Home
Juiciety

Toen Bettina Perremuto en Cheryl Simson erachter kwamen dat hun geliefde Zuidoost tot één van de ongezondste Amsterdamse stadsdelen behoorde, bedachten ze een plan. Ze begonnen groente- en fruitsappen te maken. Eerst op bestelling vanuit huis, sinds 2018 in hun eigen sapbar Juiciety vlakbij metrostation Bullewijk. De sappen zijn ook een ode aan door de jongere generatie ‘vergeten’ Surinaamse groente- en fruitsoorten, zoals sopropo: een bittere groentesoort die vergelijkbaar is met spruitjes. Als kind waardeerde Sheryl het niet, maar nu ze de gezondheidsvoordelen kent, des te meer. ‘Got me twisted’, een sapje van ananas, sopropo en munt, werd een bestseller. Of haal er een ‘Madame J’., een sapje met sinaasappel, gember, limoen en, inderdaad: madame jeannetepeper. De vrouwen geven ook workshops op een basisschool in Holendrecht waar ze de kids zelf sapjes en smoothies leren maken. Oók met sopropo.

Heesterveld 117, juiciety.nl

Obalade Suya

Een stukje verderop zit Obalade Suya, een Nigeriaans restaurant waar ze voor gasten met Nigeriaanse roots heimweegerechten serveren, die precies smaken zoals ze gewend zijn van thuis. Beef suya en pepper soup bijvoorbeeld. Voor alle andere eters is de keuken één grote ontdekkingstocht van smaken en texturen die je lekker met je handen mag verorberen.

Bullewijkpad 29, obaladesuya.nl

Bloei & Groei

De tijd dat de Bijlmermeer geassocieerd werd met grauwe flats is voorbij. Zuidoost wordt steeds groener en zelfs achter een op het eerste gezicht typisch woonblok kan een groene oase verstopt zitten. Zoals de moestuin van Bloei & Groei in blok tien van Venserpolder. In deze therapeutische tuin kunnen vrouwen die zichzelf in het dagelijks leven wegcijferen weer opbloeien. Leuke bijkomstigheid zijn de verse sugarsnaps, rozemarijn, bitawiri, rucola en amsoi die ze verbouwen. Het hek van de tuin staat op woensdag- en vrijdagmiddag open tussen 12.00 en 14.00 uur open, dan is er een tuincoach aanwezig waarmee je een rondje door de tuin kunt maken. Hou de Facebookpagina van Bloei & Groei in de gaten voor leuke dingen, zoals kruidenworkshops.

Albert Camuslaan 36, bloeiengroei

Foodtrucks bij HOBU

Het is een bekende formule in karakterloze kantoorwijken: geef de sleutel van leegstaande panden aan jonge creatievelingen. Zij schudden de boel op en ineens is de buurt weer aantrekkelijk.

En na de hipsters volgt de rest vanzelf. In kantorengebied Amstel III is zo’n transformatie aan de gang dankzij organisatie HOBU (afkorting van Holendrecht/Bullewijk). Een van de initiatieven zijn foodtrucks die de komende drie jaar op twee plekken langs het spoor staan. Je haalt er bijvoorbeeld dumplings bij Ching’s Tea Home, een bakkie bij de Koffiebrigade of gado gado bij Amsterbammetje. Vanaf september komt daar De Grote Wisseltruck bij, waar beginnende ondernemers een zetje in de rug krijgen bij het starten van een eigen foodtruck.

Je vindt de foodtrucks op twee locaties: op de Hoogoorddreef tussen station Bijlmer en het Atlas-gebouw en bij de noorduitgang van metrostation Bullewijk aan het Hoptillepad. Kijk op hobu.amsterdam voor meer leuke dingen.

Toko Kai Hing

Voor het beste broodje moksi en een overvloed aan Surinaamse en Aziatische ingrediënten, maak je een stop bij Toko Kai Hing. Deze toko is al bijna veertig jaar een ontmoetingsplek en staat bekend om de Chinees-Surinaamse maaltijden.

Harriët Freezerstraat 108, omoe.nl

BuurtBuik

Supermarkten en restaurants zitten ermee in hun maag: eten dat bijna over datum is. BuurtBuik haalt de nog prima producten op en vrijwilligers koken hier elke woensdagmiddag in de kantine van voetbalvereniging Zuidoost United een lekker maaltje mee. Aanschuiven kan voor buurtbewoners rond 17.00 uur.

Karspeldreef 505, buurtbuik.nl (let op: er is een zomerstop)

World of Food

Een bezoekje aan Zuidoost is eigenlijk niet compleet zonder een pitstop bij World of Food, een foodhal in een oude parkeergarage waar lokale ondernemers ultiem comfortfood koken, zoals Surinaamse pindasoep, Indiase tandoori kip of Ghanese jollof rice.

Develstein 100, worldoffoodamsterdam.nl

De Proefzaak

Sluit de dag af met een echt Bijlmerbiertje van Brouwerij Kleiburg in proeflokaal de Proefzaak. De brouwerij brouwt bieren volgens oeroude kloostertradities en is onderdeel van het Kleiklooster, een Christelijke woongroep die een buurthuisfunctie nastreeft.

Hullenbergweg 6, deproefzaak.nl

Rooftopbar Jackie

Met mooi weer klim je het groene dak van club Jack op voor een cocktail of rabarberlimo. Er worden ook workoutsessies en feestjes op het dak georganiseerd. Op de Facebookpagina van Rooftopbar Jackie kun je hier alles over vinden.

Hogehilweg 20, jackie.ams

Tekst door: Felicia Alberding
Fotografie: Ingrid Hofstra