Op eetsafari door Amsterdam West

Tien jaar geleden sleepte de Kolenkitbuurt de titel ‘slechtste buurt van het land’ in de wacht. Maar de wijk klom uit het dal en veranderde, mede dankzij creatieve buurtinitiatieven, in een bruisende buurt. Ga! En laat je inspireren op deze plekken:

De KolenkitKas

Kunstenaarscollectief Cascoland was een van de pioniers die de buurt aanpakte. Dit deden ze onder meer met een broodvergister die van rondslingerend brood gas maakte waarmee buurtkoks een wekelijks diner kookten voor buurtbewoners. Afgelopen juni opende Cascoland de KolenkitKas in de openbare binnentuin van het gloednieuwe wooncomplex Rhapsody. Het bouwsel is voor architectuurfreaks op zich al de moeite waard, maar ook een ommetje door de binnentuin met vijver is leuk. De KolenkitKas is bedoeld als nieuwe ontmoetingsplek voor de buurt en wordt beheerd door een aantal bewoners van het gebouw. De komende tijd worden hier verschillende evenementen georganiseerd.

Jan van Schaffelaarplantsoen 17

Wow Amsterdam

Het is als toerist veel spannender om niet midden in het centrum te slapen, maar in een woonwijk. Wow Amsterdam is een hostel maar biedt ook vijftig artist in residence plekken aan kunststudenten vanuit de hele wereld aan. Hier loop je dus buurtbewoners, kunstenaars en mensen met groene vingers tegen het lijf. Want in de tuin van Wow huist Plantagelab, een experimentele moes- en bloementuin. Wow geeft ook kunstlessen aan kinderen uit de buurt en doet mee aan een horecatraject met statushouders. In het restaurant eet je elke dag een andere daghap voor 8 euro 50.

Wiltzanghlaan 60, wow-amsterdam.nl

De Tuin van Bret

Je zou het haast vergeten, maar ooit was Sloterdijk een dorp. De pittoreske overblijfselen staan er nog, maar het dorp werd opgeslokt door een kantorengebied en treinstation. Toen kwam de Tuin van Bret, een bedrijventerrein van containers die het dorpje Sloterdijk nabootsen, inclusief ‘kerk’. In de containers huizen nog zeker tot 2026 creatieve en duurzame ondernemingen. Aan het ‘dorpsplein’ ligt ook stadswijngaard Wijn van Bret, een collectieve wijngaard waar zeventig wijnliefhebbers ieder tien stokken huren. Tien stokken zijn goed voor zo’n tien flessen wijn, maar de druiven moeten natuurlijk eerst maandenlang met veel liefde worden verzorgd voordat ze worden geoogst, geperst en na een proces dat vinificatie heet als wijn in flessen worden gestopt. Ook dat is een gezamenlijk gebeuren, waarbij de taken worden verdeeld. ’s Zomers zijn er regelmatig diners in de tuin, houd daarvoor de site in de gaten. Daar kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief waarin een seintje wordt gegeven als je je kunt inschrijven voor het nieuwe oogstjaar.

Kastrupstraat 11, wijnvanbret.nl

Bir Tat

Turks eten is meer dan een broodje kebab. Bij Bir Tat hebben ze het wel, maar wie rondkijkt op de drukbezette tafels, ziet dat de meeste mensen hier voor andere dingen komen. Auberginesalade, köfte, linzensoep, spiesen van lamsgehakt, gevuld deeg met van alles en nog wat, en ga nog maar even door. Het leuke is: je kan er ook aanschuiven voor je ontbijt.

Bos en Lommerweg 242, birtat.nl

Koeckebackers

Voor een bijzonder koekje fietsen we graag een stukje om, naar de Baarsjes. In de bakkerij van Koeckebackers staan mensen die al een tijdje werk zoeken maar niet aan de bak komen, om wat voor reden dan ook. De koeken, met smaken als kokos, spelt en agave of aardbei, pure chocola en vanille, zijn ter plekke in de ‘Koeckebar’ te koop.

Cabralstraat 7, koeckebackers.nl

Kas Keerweer

En als we toch in de Baarsjes zijn, is Kas Keerweer wel een buitengewone plek om langs te gaan. De initiatiefnemers van Kas Keerweer stuitten min of meer bij toeval op de in verval geraakte kas die in de Slatuinen ligt, een oude tuinderij die nu een natuurtuin is. Hoe oud de kas precies is, is volgens Hiske Sterk, een van de beheerders, niet bekend. ‘Vermoedelijk stamt ‘ie uit de tijd dat er in de Slatuinen nog echt groenten gekweekt werden.’ Dat de kas oud is, weten ze door de oude druif die er nog in staat. Met drie anderen beheert ze de kas, die eigendom van de gemeente is. Zelf geeft ze drie keer in de week kooklessen aan kleuters, pubers en schoolkinderen uit de buurt. Er is een moestuin, en er zijn regelmatig buurtdiners, een tweedehandskledingmarkt en groene workshops. Een geheimpje voor de buurt, door de buurt. Dat de buurt de kas een warm hart toedraagt, werd duidelijk toen ze begin 2019 via stemmen een van de initiatieven werden die een geldbedrag van de gemeente kregen. Met het geld werd onder meer een echte keuken gebouwd en kwam een einde aan het aanrommelen met mobiele gasbranders en afwassen met de waterkoker. En natuurlijk is er in de nieuwe keuken nog meer ruimte voor kooklessen en buurtdiners.

Admiraal de Ruyterweg 19, kaskeerweer.nl

Kruidenthee Amsterdam

Sean van Oort droomde van een tuin in Amsterdam om kruiden te verbouwen voor zijn Amsterdamse theemelanges. Die vond hij in de enorme binnentuin van een woonblok. Goeie deal: hij onderhoudt de tuin en mag er van de eigenaar zijn theekruiden verbouwen. Kruidenthee Amsterdam is te bestellen via de webshop maar ook drinkbaar bij verschillende horecazaken in West.

 

Buurttafel Slotermeer

Van sommige initiatieven wordt je gewoon warm van binnen. Buurttafel Slotermeer is er zo een. Initiatiefnemer René de Cock serveert iedere dinsdag tussen 12:00 en 14:00 soep van geredde groenten. René is voorganger van een kerk (New Life West) uit de buurt en wil graag door samen te eten in contact komen met buurtgenoten. Iedereen is welkom maar hij hoopt met de buurttafel speciaal iets te kunnen betekenen voor mensen die eenzaam zijn of worstelen met psychische of financiële problemen. Leeftijden en afkomst van de tafelgenoten variëren. Er wordt gezellig over van alles en nog wat gekletst en het loopt nu zo goed dat hij zelfs al in gesprek is om te kijken of de ruimte voor de hele week kan huren, maar voorlopig dus nog alleen op dinsdag. De lunches zijn gratis maar een donatie is welkom. Kom langs en schuif aan! Wie weet ontmoet je wel een interessante buurtgenoot.

Lodewijk van Deysselstraat 57, in de Eendagszaak

 

Tekst door: Felicia Alberding
Fotografie: Ingrid Hofstra