Op eetsafari door Amsterdam-Oost

Amsterdam-Oost puilt uit van de culinaire verrassingen. Van oude bekenden tot nieuwe hotspots, op elke straathoek vind je wel iets.

Op eetsafari door Amsterdam-Oost

Amsterdam-Oost puilt uit van de culinaire verrassingen. Van oude bekenden tot nieuwe hotspots, op elke straathoek vind je wel iets. Deze eetsafari gidst je langs de bijzonderste adressen.

Buurttuin Valentijn

Geen verwaarloosde groenstrook is veilig voor de mensen van Stichting Postzegelparken, die al verschillende stukjes Oost omtoverden tot moes- en buurttuin. Een van die tuinen is Buurttuin Valentijn, waarin buurtbewoners actief zaaien, oogsten, een kruiden- en vlindertuin onderhouden en workshops geven.

Hoek Kramatweg/Valentijnkade, Buurttuin Valentijn

Thulls

Het bubbelt, borrelt en bruist in Oost, om precies te zijn op de Pretoriusstraat, in de potjes en flessen van Thulls. Hier vind je onder meer ingemaakte bloemkool of bietjes, gefermenteerde groenten zoals zuurkool, kimchi en tursu (Turks zuurgoed), drankjes als kombucha en waterkefir en mosterd.

Pretoriusstraat 69, thulls.nl

Anna’s Tuin en Ruigte

Soms vind je de mooiste stukjes groen op plekken waar je ze in eerste instantie niet verwacht. Dat geldt voor Anna’s Tuin en Ruigte, een levend laboratorium op het Amsterdam Science Park. Biologiestudenten van de Universiteit van Amsterdam ontdekten het braakliggende stuk grond en begonnen er stiekem te tuinieren. Hieruit ontstonden plannen om het terrein officieel om te toveren tot oase voor wilde planten en dieren en waar onderzoek gedaan wordt naar natuurontwikkeling en stadslandbouw. Er worden groenten verbouwd volgens de principes van permacultuur en basisschoolkinderen krijgen er natuurles. Onder begeleiding van de studenten leren ze bijvoorbeeld allerlei waterdiertjes te determineren. Een deel van de verbouwde groenten gaat naar Polder, het café-restaurant dat in de oude Anna Hoeve zit, de laatste boerderij van de Watergraafsmeer. De tuin staat open voor iedereen die graag tuiniert, of op een andere manier wil bijdragen aan dit stukje natuur in de stad. Gewoon een wandelingetje maken en kijken of je een ooievaar of ijsvogel kunt spotten, mag ook.

Science Park 904, annastuinenruigte.nl

Helal et Gida

We blijven in dezelfde straat voor een bezoekje aan een fijne buurtwinkel: Helal et Gida. Het verdriet in de buurt was groot toen de winkel, die in 2015 door Het Parool was uitgeroepen tot beste buurtsuper van Amsterdam, in 2017 failliet ging. Gelukkig werd de winkel overgenomen en kwam er een doorstart. Het geliefde personeel en het royale assortiment kruiden, groenten, pasta, feta, noten, fruit en ga zo maar door, bleven.

Pretoriusstraat 34, helaletgida

Restaurant Oké

De Dappermarkt is nog zo’n echte ouderwetse markt waar je voor een habbekrats groente en fruit kan inslaan, een goede onderbroekdeal scoort om jezelf vervolgens te belonen met het beste broodje kebab van de stad van Restaurant Oké. Hasan Karaca staat sinds 1990 op de markt en verkocht eerst andere spullen voordat hij zich in 2003 toewijdde aan Turkse döner kebab. Inmiddels heeft hij een grote schare fans, van buurtbewoners die elke dag een broodje kebab komen halen, tot Amerikanen en Fransen die hebben gehoord dat ze hier moeten zijn voor de ultieme kebabervaring. Ook chef-koks maken op hun vrije dag graag een ommetje voor een broodje gekruid vlees. En die kruiden, daarin schuilt het geheim, vertelt dochter Ayse. Zelfs zij weet niet wat haar vader allemaal in zijn kruidenmengsel stopt. Wat ze wel weet: het vlees bestaat uit honderd procent lamsvlees. En dat is bij veel zaken toch anders, daar wordt vaak een mix van verschillende vleessoorten gebruikt. Vervolgens wordt het vlees eigenhandig op een spies gestapeld. Veel werk, maar vele malen lekkerder dan een kant-en-klare fabrieksspies. De kebabkraam is er alleen als de markt er is, dus niet voor nachtelijke snackmomenten.

Dapperstraat 4, bestedoner.nl

De Worstvrouw

Een klein stukje terug op de Dappermarkt staat nog een fenomeen: de ‘Worstvrouw’. De 76-jarige is officieel al overgenomen door haar dochter, maar toch nog enkele dagen van de week zelf op de markt te vinden met Surinaamse specialiteiten zoals pasteitjes, fiadoe (vruchtencake) en waar de meeste mensen voor komen: bloedworst en fladder. Dat laatste is de maag van een koe, uitgekookt en lekker gekruid.

Hoek Dappermarkt/Pieter Vlamingstraat

Ricardo’s

In de multiculti Javastraat zit Ricardo’s, het eethuis van Richardo Uden. Richardo is een bekendheid in Amsterdam, en is vooral bekend om zijn variaties op moksi alesi, een Creoolse rijstschotel met van alles en nog wat. Het menu is elke dag anders en smaakt volgens mensen met Surinaamse wortels ‘zoals bij mama thuis’. En dat is het beste compliment dat je als Surinaams eethuis kunt krijgen.

Javastraat 47, eetricardos.nl

Tekst door: Felicia Alberding
Fotografie: Ingrid Hofstra