Op eetsafari door Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord is een van de leukste Amsterdamse stadsdelen waar iedereen zich thuisvoelt. In veel wijken heerst nog het ouderwetse buurtgevoel, terwijl er in zo’n beetje elke oude loods opwindende, nieuwe dingen gebeuren.

Op eetsafari door Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord is een van de leukste Amsterdamse stadsdelen waar iedereen zich thuisvoelt. In veel wijken heerst nog het ouderwetse buurtgevoel, terwijl er in zo’n beetje elke oude loods opwindende, nieuwe dingen gebeuren. Een kleine greep uit de buurtfavorieten:

Broedplaats de Modestraat

Ooit was het een Chinees wokrestaurant waar Noorderlingen samen aten, maar sinds 2011 huist broedplaats de Modestraat achter de kenmerkende gevel en zijn er aan de buurtfunctie nog wat elementen toegevoegd. Er is een koffiehoek (open van woensdag tot zaterdag van 10.00-16.00 uur), een salon met kapper en masseuse en kan er geshopt worden in de Wisselboetiek. De Modestraat is ook het clubhuis van Sweet 70, een gemeenschap voor senioren die samen leuke dingen ondernemen. Eens in de zoveel tijd koken buurtbewoners er een maaltijd in het Wereldrestaurant.

Buikslotermeerplein 17, broedstraten.nl/modestraat

BuiksloterBakery

Deze tip is alleen voor mensen die in Noord wonen (sorry): thuisbakkerij BuiksloterBakery. Het werkt als volgt: thuisbakkers Jayne Jubben Sjoerd Servaas bakken elke vrijdag (zuurdesem)broden en zoetigheid voor buren die op hun BakBuurlijst staan. Deze buren krijgen een mail met het menu van die week, geven aan wat ze willen bestellen en halen de baksels vrijdagavond op.

bakkenvoordeburen.nl

Kef

Laten we eerlijk wezen: kaas is voor veel mensen een levensbehoefte. Daar wil je niet te lang voor hoeven reizen. Dat moeten ze bij Kef gedacht hebben toen ze een vestiging aan de overkant van het IJ openden. Op de Marnixstraat is Fromagerie Kef al sinds 1953 een begrip waar Amsterdammers de deur plat lopen voor bijzondere kaasjes uit Nederland en Frankrijk. In Noord kun je naast inslaan voor thuis ook alles direct oppeuzelen op het terras van het proeflokaal met een glaasje wijn of biertje erbij.

Van der Pekplein 1, abrahamkef.nl

Royalvis & Traiteur

Voor de beste vissoep van de stad moet je bij Royalvis & Traiteur zijn. Dat krijg je als de eigenaar van een viswinkel ook kok is. Dit is dus niet zomaar een viswinkel waar je verse vis haalt, je kunt je vis ook ter plekke laten bereiden en opeten.

Van der Pekstraat 88-90, royalvis.nl

Bizim Ufuk Market en Bakkerij

In 2003 opende Ahmet Tekneçukur een bescheiden Turkse supermarkt op het Waterlandplein. Inmiddels is Bizim Ufuk Market en Bakkerij onmisbaar in de buurt. Dat heeft voornamelijk te maken met het Turks brood. Hiervoor komen zelfs mensen van buiten Amsterdam naar de winkel, zegt zoon en mede-eigenaar Ufuk. Het geheim van het brood zit ‘m volgens hem in de bakker zelf. Die maakt het brood ‘van meel tot brood’ helemaal zelf, met handen die nou eenmaal heel erg goed zijn. En wie eenmaal in de winkel is, verdwaalt gemakkelijk tussen de schappen met producten uit alle windstreken: van Zuid-Amerika tot Azië en alles daartussenin. Een andere trekpleisters zijn de grote afdeling met verse groente en fruit, de zelfgemaakte tapenades, hummus en gemarineerde olijven. Je komt hier altijd met veel meer de winkel uit dan je eigenlijk nodig had.

Waterlandplein 320, Bizim Ufuk Market en Bakkerij

Voedseltuin IJplein

Als je samen gaat tuinieren, ga je met elkaar kletsen. Dat is het idee achter Voedseltuin IJplein. De grote buurtmoestuin bestaat sinds 2014 en wordt actief bijgehouden door buurtbewoners. Zij krijgen een deel van de oogst, de rest gaat naar de Voedselbank en Resto van Harte, een initiatief dat betaalbare driegangenmenu’s kookt in buurthuizen. Er zijn regelmatig rondleidingen en workshops in de tuin, bijvoorbeeld over wilde kruiden. Aankondigingen worden gedaan op hun Facebookpagina:

VoedseltuinIJplein

De Verbroerderij

De afgelopen jaren werd de ene na de andere hippe horecazaak langs de oevers van het IJ geopend. Hartstikke leuk, maar voelen buurtbewoners zich daar eigenlijk wel thuis?, vroegen de initiatiefnemers van de Verbroerderij zich af. Ze begonnen een stadstrand met moestuin die écht een ontmoetingsplek voor de buurt moest worden. Een plek waar je voor tachtig cent een kopje filterkoffie drinkt en waar tuinvrouw Helen eens in de zoveel tijd een ‘free food market’ organiseert. Ze haalt eten dat bijna over de datum is op bij winkels en restaurants in de buurt en deelt het uit. Er is ook een zaal die je af kunt huren, bijvoorbeeld voor een bruiloft met uitzicht over het water.

Johan van Hasseltweg 21, deverbroederij

De gele pomp

De meeste mensen kennen Hotmamahot als cateraar op festivals of van een van de vele leuke restaurants, zoals Pompet en Klaproos. Maar Hotmamahot vindt het ook leuk om kinderen te leren koken. Dat doen ze in De gele pomp, een voormalig tankstation waar allerlei kindvriendelijke activiteiten plaatsvinden. Tijdens Bijtanken leren aspirant koks elke derde zaterdagmiddag van de maand zelf een menu koken dat ze ’s avonds met hun ouders, broertjes, zusjes en buren opeten. Ook de afwas ‘leren’ ze helemaal zelf te doen.

Nieuwe Leeuwarderweg 16, degelepomp.nl

 

Tekst door: Felicia Alberding
Fotografie: Ingrid Hofstra