Op eetsafari door Amsterdam Nieuw-West

Groen, groener, groenst: Nieuw-West is het groenste stadsdeel van Amsterdam.

Op eetsafari door Amsterdam Nieuw-West

Groen, groener, groenst: Nieuw-West is het groenste stadsdeel van Amsterdam. Hier wordt bovendien nog echt geboerd. Een paar verborgen en minder verborgen parels die je niet mag missen:

De Herkomst

Steeds meer mensen met duurzame idealen, stoppen met vlees eten. Hartstikke goed, maar duurzaam vlees bestaat écht. Dirk Koolen is varkenshouder en brengt met zijn boerderij De Herkomst het varken terug de stad in. Mensen en varkens leven al eeuwen samen. Daarom hebben spaarpotten vaak de vorm van een varken: gedurende het jaar werd een varken vetgemest met etensrestjes. Als de tijd rijp was, werd het dier geslacht en van kop tot staart opgegeten. Dat betekende dus niet bij elke maaltijd vlees, maar op speciale momenten. Als we het probleem van voedselverspilling in deze tijd willen aanpakken, moeten we het in eerste instantie proberen te voorkomen, vindt Koolen. Als dat niet lukt, is voeren aan dieren een logische stap. Daarom haalt de varkenshoeder overal in Amsterdam eten op dat anders wordt weggegooid en voert het aan zijn twintig Nederlandse Landvarkens. Hiermee houdt hij ook een bijzonder, Nederlands ras in stand. Het vlees gaat deels naar restaurants (waaronder Vermeer en de Kas) en deels naar pakketten voor mensen die zich daarvoor inschrijven. De varkens van Koolen staan nu op het terrein van Mijn Stadstuin, waar ze door de moestuinders verzorgd worden. Maar de varkensboer is hard op zoek naar een plek waar hij honderd varkens kan houden, zodat zijn droom rendabel wordt.

Nico Broekhuysenweg 22, deherkomst.nl

Varkentje kijkt omhoog Varken met vlekken en trotse meneer

Wilde Chefs

Elke donderdagavond is het eten wat de pot schaft bij de Wilde Chefs. En dat eten kan zowel Turks, Marokkaans, Pakistaans, Eritrees of Antilliaans zijn. De Wilde Chefs bestaat uit vrouwen uit de buurt die niet participeren op de arbeidsmarkt omdat ze bijvoorbeeld niet goed Nederlands spreken, of te veel verplichtingen thuis hebben. Maar koken doen ze maar al te graag. En bij The Beach, de organisatie die het project faciliteert, wordt hun eten nog eens extra gewaardeerd door de buurtbewoners die voor acht euro kunnen aanschuiven.

Garage Notweg, The Beach Lokaal, Notweg 38, WildeChefs

Alsham Delights

Syrische baklava moet je niet vergelijken met Turkse, zegt Maher Kandakjie van Alsham Delights. Baklava bestaat in het hele Midden-Oosten en iedereen geeft er zijn eigen draai aan, vertelt hij. Kandakijie kwam in 2005 vanuit Syrië naar Nederland en opende zijn patisserie twee jaar geleden. De baklava bestaat uit zelfgemaakt filodeeg, een klein beetje suikerwater, verse hazelnoten, walnoten of pistachenoten en is niet zo machtig. Zelf heeft hij geen favoriete soort, ‘ik eet alles en snoep de hele dag door’. De koekjes en gebakjes zijn af te halen, online te bestellen, maar het leukste is in de winkel opeten met een kopje Syrische koffie erbij. Die is wat sterker dan ‘gewone’ koffie en er zit kardemom in. ‘Je moet het meemaken,’ zegt Kandakjie over zijn baklava. Hij voegt daar wel een waarschuwing aan toe: ‘Als je het één keer eet ben je verslaafd.’

Tussenmeer 58, alshamdelights.nl

Fruittuin van West

Van juni tot en met oktober kun je in de Fruittuin van West je eigen biologische fruit van de boom of struik plukken. Op de website kun je elke dag zien welke (vaak bijzondere) soorten er te oogsten zijn, zoals Japanse wijnbessen of Astramel-appels. Bij de kassa haal je kartonnen bakjes die je, nadat ze gevuld zijn, afrekent. Fruit in je mond stoppen tijdens het plukken mag, als je bij de kassa maar eerlijk opbiecht hoeveel je hebt geproefd.

Tom Schreursweg 48, fruittuinvanwest.nl

De Stadsgroenteboer

Nieuw-West begint langzaamaan de groentetuin van de stad te worden. Bij de Stadsgroenteboer kun je een abonnement nemen op een groentepakket waarin elke week verse seizoensgroenten zitten. De tuin wordt gerund door vijf jonge stadsboeren die geloven in een beter en lokaal voedselsysteem. Meewerken op de boerderij kan, en ook organiseren ze activiteiten rondom eten, koken en boeren.

Nico Broekhuysenweg 20, stadsgroenteboer.nl

Brouwerij de 7 Deugden

Een biertje op zijn tijd is lekker, maar een biertje met een goed verhaal smaakt mogelijk nóg ietsje beter. De bieren van Brouwerij de 7 Deugden worden gebrouwen door mensen met een beperking en hebben daarom namen als Ruw + Bolster en Stout + Moedig. De bieren zijn te proeven in hun proeflokaal naast de molen van Sloten waar je ook een rondleiding in de brouwerij kunt krijgen.

Akersluis 8, de7deugden.nl

De Tweede Jeugd

Elke dag bakken bakkers extra om aan het eind van de dag geen ‘nee’ te hoeven verkopen, zoals bakkers in Frankrijk wél doen (en gewoon hun zaak sluiten als alles is uitverkocht, topidee). Gevolg: elke dag worden er in ons land duizenden broden weggegooid. De ondernemers van de Tweede Jeugd maken sinds 2016 tosti’s van het overtollige brood van bakkersketen Bbrood. Inmiddels staan hun tosti’s met bijvoorbeeld pom, wild zwijn of kimchi bij verschillende Amsterdamse horecazaken op de kaart.

O.a. verkrijgbaar bij Bbrood op het Osdorpplein, 693 Westmarket Unit 3.4, detweedejeugd.nl

 

Tekst door: Felicia Alberding
Fotografie: Ingrid Hofstra