Op Eetsafari door Amsterdam
Auteur: Samuel Levie, Smaakburgemeester van Amsterdam
Op mijn derde verhuisde ik naar de Watergraafsmeer. In onze buurt zaten een aantal bakkerijen, verschillende slagers, een groenteboer, een kaaswinkel en nog een aantal speciaalzaken. Toen ik een jaar of tien was begonnen de eerste winkels te verdwijnen. De supermarkten verdrukten de kleine zelfstandigen. Zonde, maar misschien ook wel het gevolg van een gebrek aan onderscheidenheid. De bakker verkocht afbakbrood uit de fabriek en het aanbod van de groenteboer was vrijwel identiek aan dat van de supermarkt, maar een stuk duurder. Nu woon ik weer in dezelfde buurt. Voor supergoed vlees wandel ik naar slagerij de Wit of Cees de Bouter. Als ik groenten wil hebben ga ik naar de Transvaalbuurt waar Aslan en buurtsuper Helal een groot aanbod hebben. Van aardperen tot kousenband, voor alles kun je bij ze terecht. Er is een melkboer die in zijn oldtimer verse melk verkoopt, en als ik niet mijn eigen brood bak, koop ik het bij Deli Delis of koop ik het brood van restaurant As bij Thulls. Ik wil niet zeggen dat kleine zelfstandigen het makkelijk hebben, maar ik denk dat Amsterdam op culinair gebied bloeit als nooit tevoren. Je kunt vandaag de dag door de hele stad producten van hoge kwaliteit en uit alle windstreken vinden.
Kleurrijk Amsterdam
Eten is iets dat veel Amsterdammers verbindt. Wie de krant leest heeft misschien het idee dat al die mensen met andere achtergronden het maar ingewikkeld vinden om samen te leven. Als ik dan over de Amsterdamse Javastraat wandel en al die verschillende mensen zie denk ik vooral: wat een rijkdom.
Amsterdam is een stad met veel gezichten. Een stad waar de groeiende stroom toeristen drukt op de leefbaarheid van de binnenstad. Dure sterrenhotels in het centrum worden bijgebouwd met bijbehorende internationale topzaken die zich nauwelijks richten op de Amsterdammer. Zo zijn er ook de veelbesproken Nutellawinkels die wafels bakken voor de toeristen die komen voor coffeeshops en de wallen, voor wie eten een bijzaak is. Wie door de drukte heen kijkt en zijn focus verlegt van het centrum naar de andere stadsdelen ziet eethuisjes, restaurants, winkels en moestuin-initiatieven die Amsterdam maken tot de fantastische culinaire stad die het is.
Amsterdam heeft door de eeuwen heen mensen van over de hele wereld aangetrokken. Soms waren het de mooie eigenschappen van Amsterdam, haar tolerantie en godsdienstvrijheid waardoor mensen die op de vlucht waren hier een veilig onderkomen vonden. Soms waren het de meer duistere bladzijden van de geschiedenis: ons koloniaal verleden en de zoektocht naar goedkope arbeiders wat ervoor zorgde dat mensen hier belandden. Eén ding is zeker, Amsterdam is er een kleurrijke stad door geworden. Amsterdam telt nu meer dan 180 nationaliteiten. Zij namen hun eigen smaken, producten en kooktechnieken mee. Zij importeerden hun producten en openden eigen eethuisjes en winkels.
Je kunt in Amsterdam Japans, Syrisch, Georgisch, Ethiopisch, Pools, Braziliaans en Ghanees eten. Op sommige plekken eet je het eten waarvan de smaak is aangepast aan de Hollandse smaak. Eten is minder pittig, of gemaakt met hier verkrijgbare ingrediënten. Op andere plekken koken mensen juist de authentieke gerechten om de eigen groep een gevoel van thuis te geven. Op weer andere plekken worden culturen verweven tot iets nieuws. Iedere buurt heeft zijn eigen parels, en ieder van die parels heeft zijn eigen verhaal. Het zijn familieverhalen en verhalen van omzwervingen. Van mensen die hier de liefde vonden of hier juist eindigden nadat ze hun geliefden hadden verloren.
Op Eetsafari met de smaakburgemeester
Vorig jaar werd ik als culinair ondernemer en politicoloog benoemd tot smaakburgemeester van Amsterdam. Waar ik vroeger nog weleens twijfelde over wat de Nederlandse eetcultuur was en of we een culinaire identiteit hebben, besef ik me dat we in Amsterdam een waanzinnige aaneenschakeling hebben van culturen. Of het één eetcultuur is? Misschien niet. In Amsterdam kun je terecht bij toprestaurants als BAK, Choux en Rijks. Maar minstens zo tof is het om op zoek te gaan naar de minder bekende zaken die de buurten verrijken met hun lekkers. Of het nou de best gevulde bara in Zuid-Oost is, mijn favoriete broodje falafel op de Javastraat of bloedworst op de Albert Cuyp. Het zijn allemaal plekken waar je voor een paar euro iets geniaals voorgeschoteld krijgt en waar de mensen met een grote glimlach en trots vertellen over hetgeen ze maken. Amsterdam heeft flink wat lekkers in huis. De komende tijd gaan we jullie meenemen op een culinaire safari. Dus zorg ervoor dat je hongerig bent naar de verhalen en het lekkers dat je tegenkomt op onze zoektocht.
Heb jij dé tip voor het voedsel-initiatief dat jouw buurt doet opbloeien of de beste plek om je favoriete gerecht te eten, laat het mij weten via smaakburgemeester@vanamsterdamsebodem.nl