Onderzoek: Het Amsterdamse voedselsysteem in kaart

Wetenschap in de praktijk – Een onderzoek van Jessica van Bossum

Onderzoek: Het Amsterdamse voedselsysteem in kaart

Onderzoek naar de mogelijkheden in de stad om ons voedsel klimaatneutraler te maken

Ongeveer éénderde van de broeikasgassen komen voor rekening van het voedselsysteem. Het meeste voedsel komt in de stad terecht. Jessica van Bossum bracht de meer dan 8000 Amsterdamse voedselspelers in kaart, en onderzocht hoe zij (kunnen) bijdragen aan meer klimaatneutraal eten.

Bewoners en bezoekers in de stad consumeren met elkaar een slordige 5 miljoen kilo eten en 5 miljoen liter drinken per jaar. Ruim de helft daarvan komt van de 183 supermarkten. De horeca (5000 vestigingen) is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart. Daarnaast halen we ons voedsel bij ruim 1000 speciaalzaken, 200 markthandelaren, en steeds vaker bij warenhuizen, drogisten, pompstations, maar vooral online. Amsterdam telt verder ruim 140 (stads)landbouwbedrijven en –initiatieven, 330 voedselverwerkende bedrijven, 600 groothandels en 11 bedrijven die voedselafval ophalen en/of verwerken - non-profits en buurtinitiatieven niet meegerekend. Naast vervoer en energieverbruik hebben deze bedrijven vooral invloed op het klimaat door wat ze met hun afval doen, hun inkoop en het beïnvloeden van consumentengedrag. Vooral op die laatste punten valt nog veel winst te behalen.

Door de voedselspelers op de kaart te zetten wordt duidelijk dat niet elke Amsterdammer gelijke toegang heeft tot (gezond) voedsel. Zo telt Zuidoost maar twee groentewinkels, tegen 14 in Zuid. Dat werpt vragen op over de sociale kant van ons voedselsysteem, en de relatie tussen voedselomgeving en gezondheid. De kaarten maken ook de logistieke uitdagingen duidelijk. In het centrum is er per vier bewoners één voedselverkooppunt. Dat brengt de nodige knelpunten met zich mee: Al deze bedrijven moeten worden bevoorraad, meestal dagelijks en rond dezelfde tijd. Deze concentratie biedt ook volop kansen voor innovatieve ondernemers om te komen met slimme oplossingen voor de belevering, maar ook voor het inzamelen van voedselafval. In mei start de Hogeschool van Amsterdam een onderzoek op dit onderwerp.

De kaarten vind je hier:
Boeren, voedselverwerkers en groothandels
Supermarkten
Speciaalzaken
Horeca

Meer weten? Neem contact op met Jessica via mail of via LinkedIn.

Foto header: Jordi Huisman