Amsterdam Noord is weer een stukje duurzamer geworden met de opening van de allereerste Voedselhub!
Dit logistieke centrum zet zich in tegen voedselverspilling en armoede. Hier wordt twee keer per week door vrijwilligers eten verzameld, gesorteerd en verspreid naar verschillende voedselinitiatieven.
Dankzij Voedselcirkel krijgen zo’n 2000 Amsterdamse gezinnen (dat zijn 5000 monden!) gered eten zoals verse groenten, fruit en brood. Vorig jaar wisten ze maar liefst 416.000 kilo voedsel te redden! Vrijwilligers worden hier enorm gewaardeerd! Check hier hoe je als vrijwilliger kunt helpen.
Interview: Rhea’s vegan dumplings van geredde groenten
Catering collectief Tuindorp Deli-cious kookt gezond en duurzaam voor Amsterdammers die het hard nodig hebben. Wij interviewden Rhea Cachola, een van de oprichters van het collectief uit Amsterdam Noord.
HOE DRAAGT TUINDORP DELI-CIOUS BIJ AAN EEN DUURZAAM EN GEZOND AMSTERDAM?
Wij dragen ons steentje bij door te koken met groenten die anders verspild zouden worden. We hebben een mooie samenwerking met een informele voedselbank voor mensen die niet in aanmerking ko men voor de reguliere voedselbank. Zij halen grote partijen groenten op die bijna niet meer verkocht kunnen worden vanwege de houdbaarheidsdatum en geven dit aan bewoners die het nodig hebben. Wij helpen hen met sorteren en verdelen en krijgen op onze beurt groenten en andere levensmiddelen terug die er misschien niet meer perfect uitzien, maar die we nog goed kunnen gebruiken.
We verwerken ze tot dumplings, springrolls en loempia’s na een stoom- en marineerbeurt. Zo geven we voedseloverschotten een tweede leven, variërend van aubergines en paprika’s tot zeekraal. Onze hapjes bestaan meestal voor 80% uit groenten. Bovendien zijn de meeste van onze hapjes vegan, omdat we duurzaamheid en gezondheid hoog in het vaandel hebben. In plaats van frituren, kiezen we vaak voor stomen, wat niet alleen heerlijk is, maar ook gezonder.
Authenticiteit is ook belangrijk voor ons, zo heb ik collega’s met diverse achtergronden en koken we elke dag uit een andere keuken, zoals Indonesisch en Eritrees.
Hoe ontstond het idee achter Tuindorp Deli-cious?
Het idee voor ons bedrijf kwam eigenlijk tot stand in samenwerking met de gemeente en Ymere tijdens de coronapandemie. De gemeente had als doel om het Zonneplein in Amsterdam Noord levendiger te maken op een laagdrempelige manier. We bestaan nu al twee jaar.
In deze buurt zijn veel bewoners afhankelijk van een uitkering. Met onze catering willen we laten zien dat je zelf aan de slag kunt gaan en dat er mogelijkheden zijn om een eigen onderneming te starten. Mijn voornaamste doel is om meer verbinding in de buurt te creëren. We betrekken vaak mensen die meer willen leren of zich eenzaam voelen. Wij willen er graag voor de buurt zijn!
Wat is je droom voor Amsterdam?
Gezond eten hoeft niet duur te zijn. We zijn met een aantal organisaties en ondernemers bezig een meerjarig voedselprogramma op te zetten waarbij we ook cursussen gezond koken organiseren. Dat doen we al een tijdje voor mensen uit buurthuizen en vrijwilligers van onder meer Gezond Noord.
”het voornaamste doel is om meer verbinding in de buurt te creëren. We betrekken vaak mensen die meer willen leren of zich eenzaam voelen”.
WAT IS JULLIE AMBITIE VOOR DE TOEKOMST?
We zijn begonnen als een pop-up, maar inmiddels zijn we uitgegroeid tot een vaste catering- en afhaallocatie. Zo doen we onder andere de catering voor GGD, de gemeente en de Universiteit van Amsterdam. We werken met z’n drieën. Het kan behoorlijk druk zijn, en wekelijks komen er ongeveer 100 mensen langs op locatie, los van onze cateringactiviteiten. Toch willen we ons bedrijf niet grootschaliger maken, omdat we fel tegen voedselverspilling zijn. We willen één soort maaltijd per dag verkopen en geen uitgebreide menukaart aanbieden, om te voorkomen dat er aan het einde van de dag veel eten moet worden weggegooid.
“WIJ GEVEN GROENTEN DIE ANDERS VERSPILD ZOUDEN WORDEN EEN TWEEDE LEVEN IN GEZONDE, VAAK VEGAN HAPJES ZOALS GESTOOMDE DUMPLINGS EN SPRINGROLLS!”
ZITA PELS IS WETHOUDER VOEDSEL IN AMSTERDAM. WAT ZOU JE HAAR WILLEN MEEGEVEN?
Er zijn veel mensen met prachtige ideeën voor een eigen onderneming. Het zou geweldig zijn als de wethouder talenten zou aanmoedigen en mensen zou stimuleren om een eigen (duurzame) onderneming te starten die de buurt zal doen bloeien.
WAT KAN IK ALS INWONER VAN DE STAD ZELF DOEN OM DUURZAMER TE ETEN?
Eten wordt vaak te snel weggegooid, wat ontzettend zonde is! Ik probeer van elk restje nog wat lekkers te maken. Ons motto is koken met restjes, gezond en betaalbaar. Zo maak ik vaak van overgebleven rijst nog een heerlijk dessert door het te koken met wat (plantaardige) melk en wat honing toe te voegen. Enorm simpel! Nee hoor, ik doe niet mee aan het Nederlandse gemiddelde van 24 kilo voedselverspilling per persoon!
Fotografie: Raymond van Mill
SLUIT JE AAN BIJ DEZE CLUB WILDPLUKKERS EN VERZAMEL EETBARE PLANTEN EN GENEESKRACHTIGE KRUIDEN!
Eigen Krachtvoer organiseert elke woensdagmiddag een wildplukwandeling. Met een groepje mensen trekken ze de natuur in en zoeken kruiden, bloemen, bessen, noten of paddenstoelen. Soms vissen ze met eigen boot, rapen ze ganzen eieren of zoeken ze wilde oesters aan de kust. De wandelingen zijn altijd onder begeleiding van mensen met verstand van zaken.
Heerlijke maaltijden
Na afloop van de wildplukwandeling wordt er een heerlijke, gezonde maaltijd gemaakt door eigen kok in het wildpluk restaurant. Natuurlijk met alles wat onderweg geplukt is. Elke woensdagavond serveert Eigen Krachtvoer heerlijke 3-gangen wildplukmenu’s met de oogst van de dag. Je kunt aanschuiven aan de Chef’s Table in de keuken van Huis vd wijk de Pijp. Ook is het een mogelijkheid om je eten hier af te halen en thuis ervan te genieten.
Workshops
Ook organiseert Eigen Krachtvoer workshops zoals voedselconservering; technieken zoals wecken, fermenteren en inleggen komen hierbij aan bod. Maar ook workshops over de (genees-)kracht van kruiden en hoe je deze kan gebruiken in bijvoorbeeld zalfjes, tincturen of thee. Eigen Krachtvoer is van oorsprong voor mensen met een minimuminkomen. ”Voedsel hoeven we immers niet te krijgen, we kunnen het ook (met respect) zelf gratis plukken in de natuur.”
Steeds meer mensen wonen in steden. Hoe zorgen we voor duurzaam, gezond en betaalbaar eten voor alle stadsbewoners? Wij interviewden oprichter Ard van de Kreeke van Growy, een vertical farm in Amsterdam Zuidoost.
Hoe draag jij met jouw bedrijf bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?
Met mijn bedrijf Growy produceer ik duurzaam, lokaal en gezond eten. Onze specialiteit is de productie van microgreens, luxe sla en garnering voor de horeca. Daarnaast verkopen we ook samengestelde verpakte salades en kruiden.
Wat ons onderscheidt, is onze indoor teelt met zelfontwikkelde technieken. Onze manier van telen is heel schoon. We gebruiken geen pesticiden of land. We streven ernaar om volledig circulair te worden. We willen energie, water en voedingsstoffen halen uit het afval van de stad, en hoewel we hier al deels in slagen, hopen wij dit binnen één tot twee jaar op grote schaal te kunnen doen. Samen met de Universiteit Wageningen en AMS Institute voeren we onderzoeken uit om onze circulaire aanpak te verbeteren.
Waarom ben je dit bedrijf gestart en hoe kwam je op het idee?
Growy komt voort uit mijn passie als biologische boer. Ik had een boerderij in Zeeland, en zag vertical farming als een techniek met veel potentie voor de toekomst. Met het gebruik van kunstlicht, kunnen we precies sturen hoe planten groeien, met als doel ze zo efficiënt mogelijk te laten groeien. We kunnen het hele jaar door produceren, tot wel 100 kg groente per vierkante meter per jaar, zonder pesticiden. Zo blijft er in en om steden meer ruimte voor de natuur over. Het enige wat ik mis is mijn traktor.
”Vertical farming biedt een oplossing voor duurzame voedselproductie en het behoud van natuur – én het is een technologie die de toekomst vormgeeft.”
Wat is je droom voor Amsterdam?
Mijn droom voor Amsterdam is simpel: iedereen toegang bieden tot gezond en duurzaam voedsel. We moeten nog betere technieken ontwikkelen om de kostprijs te verlagen en gezond en duurzaam voedsel voor iedereen betaalbaar te maken. De kosten van onze producten zijn op dit moment al veel lager dan die van andere verticale boeren. Impact creëren is onze missie, en we werken er hard aan om een steeds grotere groep mensen te bereiken.
Heb je een tip voor Amsterdammers om duurzamer te eten?
Verdiep je in de oorsprong van je eten! Mensen zijn vaak losgekoppeld van de landbouw en voedselproductie. Als voedselproducent moeten we ervoor zorgen dat goed voedsel betaalbaar is, maar een ander belangrijk aspect is voorlichting. Laten zien hoe het anders kan. Wij ontvangen behoorlijk veel mensen bij onze vertical farm, zo komen elke week minimaal drie schoolklassen langs. Kom ook eens langs!
Amsterdam heeft een wethouder voedsel, wat zou je haar willen meegeven?
Ons team van 100 mensen werkt hard om met moderne technologieën de wereld te voeden. Over de hele wereld worden we gevraagd om te spreken over voedselvoorziening, behalve in Amsterdam. Daarom wil ik de wethouder graag uitnodigen om bij ons langs te komen en te zien wat hier gebeurt.
Wat is jullie ambitie voor de toekomst?
High-tech voedselvoorziening kan een grote rol gaan spelen in steden. Ons doel is om wereldwijd vertical farms te bouwen, waarbij we streven naar vijf nieuwe farms per jaar. Momenteel hebben wij een boerderij in Amsterdam, Koeweit en Singapore. Het zou fantastisch zijn als Growy in elk land te vinden zou zijn, zodat we overal lokaal voedsel kunnen produceren.
”we gebruiken geen pesticiden en streven naar een volledig circulaire aanpak met hergebruik van stadsafval.”
Fotografie: Raymond van Mill
Interview: René van Buurtkeuken Slotermeer
Bij Buurtkeuken Slotermeer is eten van gered voedsel de verbindende factor. Maar het is niet alleen maar eten redden en duurzaam bezig zijn. Wij spraken uitgebreid met initiatiefnemer René de Cock.
Hoe draag je bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?
Met Buurtkeuken Slotermeer zorgen we ervoor dat veel voedsel niet onnodig wordt weggegooid. Met ons gedoneerde busje halen we restjes op bij winkels zoals EkoPlaza, de Turkse supermarkt en andere ondernemers in de buurt. Van deze ingrediënten maken we wekelijks 60 liter soep en voedselpakketjes die we uitdelen. Het is mooi om te zien dat er veel verschillende mensen langs komen en inmiddels is er een vaste groep ontstaan die komt lunchen of eten komt ophalen. Eenzaamheid is een groot probleem en door de Buurtkeuken brengen we mensen samen, wat ik ontzettend waardevol vind. Dus we zijn niet alleen gericht op het redden van voedsel en duurzaamheid, maar het is ook duurzaamheid met vriendschappen.
Hoe is de Buurtkeuken Slotermeer ontstaan?
Nou, dat heeft een hele andere ontstaansgeschiedenis dan je zou denken. Ik was voorganger van een kerk in Nieuw-West, maar onze locatie werd opgeheven. Op zoek naar een nieuwe plek waar we niet alleen op zondag diensten konden houden, bedacht ik dat we doordeweeks ook iets voor de buurt konden doen.
Toen ontdekte ik de Eendagzaak van Cascoland, een plek waar buurtbewoners één dag in de week hun ideeën konden uitproberen. Koken is een van mijn hobby’s en passies.
Ik begon op een dinsdag met het maken van soep van geredde groenten. Dit concept sloeg aan en al snel hadden we een vaste groep mensen aan tafel. Met die ervaring vroeg ik of we een pandje konden huren wanneer er eentje vrijkwam. Nu deel ik eten uit aan ongeveer 25 vaste klanten.
De Buurtkeuken is ook een plek waar mensen samenkomen en om over het leven te praten. Het mooie is dat we hier mensen van verschillende religies verwelkomen, wat vaak leidt tot prachtige gesprekken. Zo vertelde een Pakistaanse man me dat hij zag dat ik deze buurtkeuken vanuit het hart van mijn geloof doe. Hij zei ‘weet u, Christenen en moslims hebben heel veel gemeenschappelijk’. En dat is het punt waar ik altijd van uitga, de liefdadigheid, barmhartigheid. Iets doen voor je naasten, voor je buren. En daarin vinden en versterken we elkaar.
”we halen restjes op bij diverse winkels en van deze Ingrediënten maken we wekelijks 60 liter soep en voedselpakketjes die we uitdelen.”
Wat is je droom?
Mijn vrouw en ik hebben stichtingbuursaam.nl opgericht, waaronder de WeggeefWinkel en de Buurtkeuken vallen. In de weggeefwinkel mag je wekelijks 7 gratis items meenemen, zoals kleding, keukenspullen en speelgoed. Zo stimuleren we duurzaamheid en hergebruik, en helpen we de overproductie en wegwerpmaatschappij te verminderen. Onze droom is om een community centrum te starten waar we nog meer voor de buurt kunnen betekenen.
Daarnaast droom ik van een betere toekomst voor mensen die in armoede leven. Het aantal daklozen en mensen met psychische problemen groeit, dit zie ik ook hier in de wijk. Ik hoop dat er mooie oplossingen komen. Het zou geweldig zijn als er een initiatief zou ontstaan waarbij bewoners met een ruime beurs een wijk oprichten waarin ook woningen en kleine studio’s worden opgenomen en door hen gefinancierd voor mensen die dit niet kunnen betalen. Een gemeenschappelijke eetgelegenheid zou daar natuurlijk ook bij horen.
Amsterdam – 27 juni 2024
Opdrachtgever: De Gezonde Stad
Portret van de Buurtkeuken
Foto: Tammy van Nerum
”ik droom van een betere toekomst voor mensen die in armoede leven. het aantal daklozen en mensen met psychische problemen groeit”.
Hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?
In mijn ideale Amsterdam is er voldoende woonruimte voor iedereen en zijn er gelijke kansen. Slotermeer is al een van de groenste wijken in Amsterdam, en dat zou overal zo moeten zijn. Groene voorzieningen zijn belangrijk, en eetbaar groen maakt het nog mooier. Hier zijn speeltuinen met groene omheiningen en bakken met fruitbomen en kruiden, waar buurtbewoners vrij mogen plukken. Je merkt dat mensen hier echt waardering hebben voor het groen en er goed voor zorgen, omdat ze het als iets moois zien dat gekoesterd moet worden.
”ik ga altijd uit van liefdadigheid, barmhartigheid, en iets doen voor je naasten en buren”.
Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer, gezonder of socialer te maken?
Begin klein en praktisch: gooi je eten niet weg. Maak bijvoorbeeld apple crumble van appels met beurse plekken of wentelteefjes van droog brood. Het boek ‘Leftovers’ van Yvette van Boven is een bron van inspiratie met recepten voor de ene dag en ideeën voor de restjes de volgende dag. Elk kookboek zou eigenlijk zo’n structuur moeten hebben.
”gooi je eten niet weg. maak bijvoorbeeld apple crumble van appels met beurse plekjes of wentelteefjes van droog brood.”
Fotografie: Tammy van Nerum Locatie: Lodewijk van deysselstraat 33
DE VERBROEDERIJ
WAT DEZE PLEK ZO BIJZONDER MAAKT? ALLES IS BEDACHT EN ONDERHOUDEN DOOR DE BUURTBEWONERS ZELF! DENK AAN DE MOESTUINDERIJ, WAAR BUURTBEWONERS HUN EIGEN GROENTEN TELEN, EN HET BLOEMENLINT DAT DE OMGEVING OPVROLIJKT. DE SCHATTIGE VARKENS WONEN IN HET BIGGENVERBLIJF, EN DE ZAGERIJ IS DÉ PLEK WAAR MENSEN LEKKER KUNNEN KLUSSEN.
LEKKER ETEN VOOR IEDEREEN
Op de kaart staan heerlijke gerechten, ook voor degenen met een kleinere portemonnee én met korting voor mensen met een stadspas. En het beste van alles? Ze verspillen bijna niets: de keukenrestjes gaan naar de geliefde varkens Barry en Rosita, hun mest voedt de moestuin.
Wormenhotel
En ken je het wormenhotel al? Buurtbewoners leveren hun voedselresten in, en de compost die dat oplevert wordt ook in de moestuin gebruikt! Geniet van een zomers moment aan het water met een versgeperst sapje! Meer weten of langsgaan? Bekijk de website.
HElen’s free food market helpt mensen met een kleine portemonnee door heerlijke groenten, fruit en brood gratis weg te geven.
Winkeliers hebben vaak eten over. Nog steeds wordt er heel veel weggegooid. Zonde! Helen’s Free Food Market haalt dit eten op en geeft het weg aan mensen die het nodig hebben. Zij kunnen zo besparen op boodschappenkosten, krijgen keuze uit gezonde en vegetarische producten en kunnen op die manier bijdragen aan een beter klimaat een een duurzamer Amsterdam. Vrijwilligers kunnen ook een grote bijdrage leveren aan het werk en krijgen in ruil daarvoor ook een grote tas met boodschappen.
De initiatiefnemer van Helen’s Free Food Market is Helen zelf, een Noorderling die bijdraagt aan een duurzamer en sociaal Amsterdam. Wil je mee doen? neem een kijkje op de website.
BuurtBuik staat ervoor om samen een betere buurt te maken: ze brengen buurtbewoners bijeen, helpen elkaar een handje en redden voedsel van verspilling. Enthousiaste vrijwilligers uit de buurt halen overvloedig eten op bij groenteboeren, horeca en supermarkten. Vervolgens koken ze hiervan wekelijks een heerlijke, gratis en gezonde maaltijd. En iedereen die hier behoefte aan heeft, is welkom! Want naast lekker eten draait BuurtBuik vooral ook om gezelligheid.
Mee doen?
BuurtBuik is afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers. Help een dagdeel mee met eten ophalen, koken, uitdelen of bezorgen. Dit kan eenmalig, wekelijks of maandelijks; wanneer het jou uitkomt. Ben je langere tijd (flexibel) beschikbaar? Help dan mee door coördinator, chef of bestuurslid te worden. Neem een kijkje op de website van BuurtBuik om te zien hoe jij kunt helpen, of om een hapje mee te eten.
Fotocredits: BuurtBuik
Buurtrestaurant de Meevaart
De Meevaart is een bruisende broedplaats in de Indische Buurt waar meedoen, ontmoeten, leren en groeien centraal staan. Een plek om te experimenteren met nieuwe ideeën en bij te dragen aan een solidaire samenleving.
Van maandag t/m vrijdag verandert de ontmoetingsruimte vanaf 18:00 in een gezellig buurtrestaurant waar je gezellig en betaalbaar kunt eten. Elke eerste vrijdag van de maand worden er workshops aangeboden en elke laatste vrijdag van de maand wordt er een 3-gangen menu geserveerd van een wereldkeuken. Deze huiskamer is kortom een plek voor onmoeting, werk, ontspanning en acitiviteiten.
Daarnaast doet De Meevaart mee aan het stadsbrede project Afval naar Oogst en is daarom onderdeel van de Bord tot Bodem route! Bewoners kunnen hier hun groente- en fruitafval inleveren, dat wordt omgezet in compost. Deze compost wordt vervolgens gebruikt om nieuwe groenten, fruit en kruiden te kweken in de buurttuinen. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar draagt ook bij aan een hechtere gemeenschap, terwijl samen wordt gewerkt aan een duurzamere stad. Wil je meer weten? Lees dan verder op hun website of hou de socials in de gaten.
Catering collectief Tuindorp Deli-cious kookt gezond en duurzaam voor Amsterdammers die het hard nodig hebben. Op woensdag t/m zondag kun je langskomen voor het afhalen van gerechten uit de wereldkeuken. Ook voor cateringopdrachten ben je hier aan het juiste adres. De chefs koken zo gezond en duurzaam mogelijk, bijvoorbeeld door gebruik te maken van geredde groenten.
TKRAMREPUS is de eerste omgekeerde supermarkt waar je geen boodschappen haalt maar brengt. Door oorlog, crisis en inflatie leven meer dan één miljoen mensen in armoede. En dat in Nederland! Dat kan niet langer en daarom is de Omgekeerde Supermarkt in het leven geroepen. Een permanente plek waar je iets goed doet voor een ander en bijdraagt aan de strijd tegen armoede en voedselverspilling.
Red je Restjes!
De Omgekeerde Supermarkt is onderdeel van de Red je Restjes Route. Met deze gratis te downloaden route ontdek je de lekkerste smaken en verspillingsvrije adresjes in Amsterdam Oost op 1 routekaart. Wanneer ga jij op pad?
De Voedselbank streeft ernaar wekelijks gezond en gevarieerd eten te geven aan mensen die het niet hebben. Zo gaat de Voedselbank armoede tegen, verdwijnen voedseloverschotten en wordt het milieu minder belast.
De Voedselbank dient zo als schakel tussen overschotten enerzijds en armoede anderzijds. Per week worden 4500 voedselpakketten gedistribueerd. Om haar klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werkt de Voedselbank samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren.
Voedselbank Amsterdam is tevens het distributiecentrum voor Voedselbanken in Noord-Holland. De Voedselbank Amsterdam is aangesloten bij de verenging van Nederlandse Voedselbanken.
Taste Before You Waste is een sociale organisatie die zich focust op de preventie van voedselverspilling
Taste Before You Waste inspireert mensen om mee te strijden tegen voedselverspilling door overtollig voedsel over te nemen en het te gebruiken als inspiratie bij al hun activiteiten. Ze organiseren buurt diners, educatieve workshops, Food Cycle Markets en doen event catering en presentaties. Ze streven ernaar bewustzijn te creëren rondom de enorme hoeveelheid voedsel die elk jaar wordt weggegooid.
Elke woensdag halen ze in Amsterdam voedsel dat anders zou worden weggegooid met de bakfiets. In de middag worden er heerlijke gerechten gekookt door de vrijwilligers en als bezoekers kan je er van genieten van 19:00 tot 21:00.
Wil je helpen als vrijwilliger of komen eten, bekijk hier meer info!
Studio Osdorperban, een ontwerpstudio door en van jongeren uit Osdorp, heeft een product ontworpen die jongeren aanzet om gezonde voedingskeuzes te maken. Ze besloten unaniem om zonnebloempitjes (pipa’s) naar eigen hand te gaan zetten. Een notenbrander uit Amsterdam-West is ingeschakeld om de beste kwaliteit pipa’s te voorzien van lekkere smaken.
De jongeren hebben nagedacht over elk aspect van het product, van het zaaien van zonnebloemen, het ontwerpen van duurzame verpakkingen, tot het ontwerpen van nieuwe producten van de zonnebloemschilletjes. Niet voor niets is Studio Osdorperban gekozen als winnaar van de Van Amsterdamse Bodem Award 2023! We interviewden de jongeren over hun missie en toekomstdromen. Lees hetinterview!
Een aantal keer per week genieten van een lekker en wisselend menu met een lage prijs door Robin Food! Op het menu van Robin Food: gezond en eerlijk voedsel, altijd vegan, biologisch waar het kan en gemaakt met liefde door vele vrijwilligers! Robin Food is een initiatief van Anne, Branko en Erik. Ze zijn te vinden in de Frederik Hendrikschool, een voormalig gekraakt oud schoolgebouw. Het doel is een sociale en activistische keuken te zijn, waar het draait om samenkomen om na te denken over eten en ervan te genieten!
Kijk op de website om op de hoogte te zijn van de meest actuele data!
Joey en Sherilyn leerden elkaar in 2016 kennen en werden al snel partners en de allerbeste maatjes. Samen gingen ze op een vegan ontdekkingstocht en stuitten gaandeweg op een fantastische vleesvervanger genaamd seitan.
Seitan is een vegan vleesvervanger gemaakt van tarwe. Wanneer tarwemeel gespoeld wordt, vloeit het zetmeel weg en blijven de gluten over. Gemixt met natte ingrediënten is gluten een plakkerige, kauwgom-achtige substantie. Wanneer je het op de juiste manier verwerkt krijgt het een vleesachtig structuur en neutrale smaak. Perfect voor het veganizen van je favoriete gerechten.
Seitan is een prima eiwitbron, omdat het alle 9 essentiële aminozuren bevat. wheat. pray. love. seitan bestaat voor maar liefst 30% uit pure planteneiwit. Vergeleken met kip (27%) en bief (28%) is seitan zeker baas boven baas.
Zelf seitan maken bleek best lastig. Drie jaar en heel wat mislukte seitan verder waren ze eindelijk tevreden met het resultaat en wilden ze deze graag delen met de rest van Amsterdam.
De twee richtten Wheat. Pray. Love op: een ambachtelijk bedrijf dat als doel heeft de perfecte seitan te bereiden en te verspreiden. Hun bedrijfsmissie is om het plantaardig koken te versimpelen en om mensen te laten genieten van vegan eten. Het uiteindelijke doel is om met zijn allen een betere wereld te scheppen, voor iedereen; of ze nu mens, gevedered, geschubt of harig zijn. Het aanpassen van ons eetpatroon zou een enorme stap in de goede richting zijn.
Met Wheat. Pray. Love seitan nodigen Joey en Sherilyn je uit om de vegan keuken te ontdekken. Ze hopen dat jij er net zo van zult genieten als zij!
Stichting Markt Centraal is de eerste bewoner van rijksmonument de Centrale Markthal op het Food Center Amsterdam, ook wel de buik van Amsterdam genoemd. Na de restauratie vormt dit imposante bouwwerk het hart van een compleet nieuwe woonwijk. Tot die tijd organiseert Markt Centraal als cultureel en culinair kwartiermaker live muziekavonden in alle genres (Markt Kabaal) en… het populaire Markt Maal! Om de week op zondagmiddag bereiden buurtkoks uit alle culinaire windstreken van Amsterdam een heerlijke (vegetarische) driegangenmaaltijd voor iedereen. Van Syrisch en Szechuan Chinees tot Javaans en Mexicaans: het Markt Maal is samen genieten aan lange tafels met altijd een moppie livemuziek door een Mokumse artiest of band.
Tickets voor het Markt Maal zijn er voor iedereen:
€0,- voor diegene die écht krap zit
€2,50 voor Stadspassers
€10,- voor Jan Modaal
Goed in de slappe was? Dan betaal je met €15,- ook een Markt Maal voor een ander!
Omdat het een afgesloten terrein betreft, word je altijd opgehaald, rondgeleid én teruggebracht met het charmante oranje treintje, de Markt Centraal Express.
De Ceuvel is een ‘city playground’ voor innovatie en creativiteit. Een experiment waarin ze proberen om duurzaamheid tastbaar, begrijpelijk en leuk te maken. Bij de Ceuvel houden ze ervan om hun kennis te delen en hopen ze dat het zich zal verspreiden, vermenigvuldigen en zal groeien. Er gebeurt altijd wel iets en iedereen is welkom.
Vokomokum is een groeiend collectief van uiteenlopende mensen die hun voedsel op een eerlijke en sociale manier willen verkrijgen. Het wordt ontwikkeld naar het model van een werkers of consumenten collectief, waarbij ieder lid zijn steentje bijdraagt. Er wordt eens per maand besteld, en de afhaaldag is de laatste vrijdag van de maand in het cafe van de Plantagedok. Deze dag is niet alleen bedoeld als afhaaldag, zoals de Voko niet alleen bedoeld is om goed voedsel te kopen.
Een belangrijk aspect van de Voko is ook het sociale contact en het vormen van een gemeenschap. Alle leden nemen een deel van de werklast op zich, meestal eens per twee maanden een paar uur werk. Leden kunnen maandelijks biologisch voedsel bestellen tegen groothandelsprijzen. Veel artikelen moeten in bepaalde hoeveelheden besteld worden. Als deze hoeveelheid niet bereikt wordt, dan gaat de bestelling niet door.
Groen genieten midden in Osdorp. Het is een ontmoetingsplek van betrokken buurtgenoten, natuurliefhebbers en stadstuinders. De moestuin nodigt uit tot een wandeling of om de handen uit de mouwen te steken. De stal en de dieren (kippen, konijnen, geiten en bijen) maken de boerderij tot een paradijs voor jong en oud. Een grote groep bewoners draagt als vrijwilliger bij aan de opbouw van de boerderij. Er zijn wekelijks activiteiten. Zo kan je nu weer elke zondag koken met fruit, groente of kruiden uit de tuin! Kijk hier voor de gehele agenda en om je aan te melden.
Yemayá’s vegan corner
Yemayá’s Vegan Corner, het eerste veganistische restaurant in Amsterdam Zuidoost, laat buurtbewoners op een toegankelijke manier kennis maken met een plantaardige, duurzame levensstijl. Ze koken de lekkerste, volledig plantaardige, Surinaamse maaltijden.
‘’In ons vegan restaurant dringen we onze keuze niet op, maar laten we onze gerechten voor zichzelf spreken. Het maakt ons trots om zoveel enthousiaste reacties te ontvangen, zonder klachten over het ontbreken van vlees.’’ – Sharon
Meer dan een Restaurant
Naast eten zijn er ook workshops en lezingen! De naam Yemayá komt van de Afrikaans-Carribische godin van de zee, en staat symbool voor connectie. De drie eigenaren willen de community in Zuidoost versterken en hebben lange-termijn plannen om het restaurant verder te verduurzamen en voor het verkopen van maaltijdboxen. Yemaya’s maakt ook deel uit van onzeSuri Route!
Yemayá zit in winkelcentrum Reigersbos. Langsgaan of bestellen? Bekijkde website.
Bizim Ufuk is een supermarkt en bakkerij op het Waterlandplein in Amsterdam Noord. Je kunt er terecht voor de lekkerste groente, fruit, levensmiddelen en voor vers brood uit eigen oven. Bizim Ufuk zet zich in voor een gezonde voedselomgeving omdat ze steeds meer ongezonde kinderen in de winkel zien en hun kennis over gezonde (Turkse) producten met de klanten willen delen.
Wil je meer weten over Bizim Ufuk? Lees hier ons interview met Kadriye, waarin ze meer over Bizim Ufuk vertelt.
Bizim Ufuk is een van de locaties die culinair ondernemer Nadia Zerouali en chef Emmo Achthoven tippen in de Vegaroute. Download de routekaart en ontdek de meest duurzame en lekkere vega(n) eetadresjes in de stad!