Melk uit eigen achtertuin in Amsterdamse supermarkten

'In 10 kilometer van gras naar glas.'

Melk uit eigen achtertuin in Amsterdamse supermarkten

Vanaf nu kan elke Amsterdammer de lokale melk van Boeren van Amstel bij een supermarkt in de buurt kopen. ‘In 10 kilometer van gras naar glas.’ is de leus van de coöperatie van 22 boeren uit Amstelland. Ze produceren en verwerken hun melk in ‘de achtertuin van Amsterdam’ en zetten hun ambachtelijke product af in horeca en, sinds deze week, 150 supermarkten in metropoolregio Amsterdam!

Feestelijke aftrap met reusachtig pak melk
Afgelopen donderdag was de feestelijke aftrap van de korte keten tussen Boeren van Amstel en de Amsterdamse supermarkten. Met 11 boten voeren de boeren over de Amstel naar de Stopera om een reusachtig pak melk aan te bieden aan de stad en zo te vieren dat elke Amsterdammer nu melk uit eigen streek kan kopen. De melk van Boeren van Amstel ligt in 150 supermarkten in de regio Amsterdam. Bekijk hier of de melk ook in jouw supermarkt te vinden is.

Opnieuw verbinding tussen burger en natuur
‘Onze melk is een heel tastbaar product.’, vertelt Michel Penterman, directeur van Boeren van Amstel. ‘Onze koeien staan aan de andere kant van de snelweg. Iedereen die ze ziet, snapt dat als je de melk van deze koeien de volgende dag koopt, je daar de lokale economie mee steunt.’ Boeren van Amstel is vastberaden om de verbinding tussen burger en natuur weer tot stand te brengen.

Natuurtoeslag voor weidevogels
Naast dat de melk een lokaal product is, wordt ook de natuur in acht genomen. Van elk verkocht pak melk gaat 5 cent naar de weidevogels in Amstelland. De boeren zetten zich in voor de weidevogels en de natuur in de polder waar ze gevestigd zijn, zodat vogels en andere beestjes hun gang kunnen gaan. Amsterdammers kunnen een QR-code op het melkpak scannen en kunnen zo zien hoeveel geld er in die periode naar het natuurbeheer is gegaan, wat de boeren voor de natuur doen en meer leren over de gebieden.