Local Food Challenge

Telers en retailers, boeren en businesses:
welk duo gaat de beste zaken doen?

Local Food Challenge

Geloof jij in lokale producten en makers? Ben je een voedselondernemer en wil je samenwerken met een lokale boer, of andersom? Zijn jullie al een duo maar op zoek naar een manier om jullie plannen te realiseren? Doe dan mee aan de Local Food Challenge Amsterdam, want wij koppelen jou aan de zakenpartner of -coach die op dit moment ontbreekt en helpen jullie om de markt te bestormen!

Kortom, deze challenge is voor boeren en voedselondernemers die durven samenwerken, en samen een product op de markt willen brengen. Meer weten? Lees verder op deze pagina.

Meld je hier aan!

Overtuig de jury en win een investering

Stel je voor dat je een knaller van een lokaal product op de markt wil brengen, bedacht en gemaakt in Amsterdam en omgeving. De beste en slimste wijn, kaas of de eerste smakelijke [...] ooit. Misschien wil je simpelweg jouw heerlijke biologische bieten aan je favoriete restaurant leveren. Kortom, je hebt een goed idee, maar nog niet de juiste partner (chef, boer, productontwikkelaar, leverancier, winkelier) gevonden. Of je bent al een duo, maar wil hulp bij de uitvoering van jullie plan. Overtuig dan de jury van je/jullie idee en wordt Local Food Hero 2021! De winnende koppels krijgen toegang tot het netwerk van Kitchen Republic in Amsterdam en de Village in Almere, en ontvangen persoonlijke begeleiding ter waarde van €4000. Zo helpen we jou om een lokaal product op de markt te brengen.

Geen kilometervreten maar lokaal eten

De Local Food Challenge heeft als doel om lokale producten en samenwerking te promoten. Lokaal produceren en afzetten is niet alleen erg leuk en lekker maar heeft ook een duurzame, economische en educatieve waarde. In metropoolregio Amsterdam is alles (uit de schijf van vijf) aanwezig op het gebied van voedselproductie en -verwerking. Op dit moment vinden lokale producten nog niet altijd hun weg naar lokale keukens en winkels, maar als we slim samenwerken kunnen we ervoor zorgen dat er meer lokaal voedsel wordt geproduceerd én -gegeten.

Wie kan er meedoen?

  • Boeren
  • Voedselondernemers (chef, productontwikkelaar, winkelier)
  • Duo boer-voedselondernemer (evt. in de vorm van een startup)

Voorbeelden van samenwerkingen

  • Een chef die graag met de seizoensgroenten van een lokale boer wil koken
  • Een champignon-boer die een ragout wil ontwikkelen i.s.m. een productontwikkelaar
  • Een startup die een koffie-alternatief van lokale bonen op de markt wil brengen

Hoe werkt het?

Van 30 augustus tot en met 2 november 2021 kunnen boeren en Amsterdamse voedselondernemers zich aanmelden voor de Local Food Challenge. In de challenge gaan we (jijzelf, Gemeente Amsterdam, De Nieuwe Boerenfamilie, Food Hub en Van Amsterdamse Bodem) op zoek naar matches tussen ondernemers uit Amsterdam en boeren in de regio. De challenge bestaat uit meerdere rondes. In de eerste ronde ligt de focus op matchmaking, waar we zowel ons als jouw eigen netwerk actief voor inzetten. Voorwaarde voor deelname aan ronde twee is dat je een duo (geworden) bent.

> Eerste ronde: aanmelden en matchmaking
Je meld je aan als boer, voedselondernemer, of als boer-voedselondernemer duo.
Heb je een concreet idee, maar nog geen match? Dan kunnen we je naast je eigen actieve zoektocht, meezoeken in ons netwerk.
Maak je op dit moment al samen een lokaal product? Of heb je plannen om dit samen te maken? Dan ga je gelijk door naar de tweede ronde.

> Tweede ronde: presenteer jullie idee
Lever je idee aan en ontvang feedback (go/no go)
Wanneer jullie als duo worden geselecteerd, mogen jullie op 3 december (zet het in je agenda!) je idee presenteren aan een toonaangevende jury.

De winnende pitches krijgen toegang tot een groot food founder netwerkevenement, in samenwerking met Rabobank, bij Kitchen Republic op 9 december, waar jullie opnieuw je samenwerking kunnen presenteren aan een groter publiek.

> Derde ronde: 5 winnaars
De jury kent 5 duo’s de titel Local Food Hero 2021 toe. Zij krijgen daarmee toegang tot het netwerk van Kitchen Republic in Amsterdam en de Village in Almere, en ontvangen persoonlijke begeleiding, ter waarde van €4000, voor het uitwerken van een concept of product.

Deadline
Je kunt je tot 2 november aanmelden voor de Local Food Challenge via dit aanmeldformulier:

Meld je hier aan!

Huidige oproepen

 

 

Carlo zoekt lokale zuivelproducenten en fruittelers!

 

 

 

 

Daan zoekt boer aan noordzijde van Amsterdam!

 

 

 

 

Geert zoekt horecaondernemers in de stad!

 

 

FAQ

Mag meedoen als ik niet in Amsterdam woon of werk?
Je hoeft niet in Amsterdam te wonen om mee te kunnen doen. We zien Amsterdam als belangrijke afzetmarkt, waar consumenten wonen die geïnteresseerd zijn in nieuwe producten. Woon je in de regio of daarbuiten en vind je Amsterdam een interessante markt om je product te lanceren? Dan ben je welkom om je aan te melden voor te challenge. We hopen in de toekomst ook challenges te organiseren in en rondom andere steden.

Met wat voor product(idee) kan ik meedoen?
Alle producten en ideeën die een mooie lokale samenwerking opleveren zijn welkom. Van een idee dat een bestaand lokaal product onder de aandacht brengt, tot een compleet nieuw gerecht.

Wat als ik nog niet weet wat ik wil maken?
We zoeken boeren en/of voedselondernemers die aan de slag willen met een product(idee). Probeer daarom bij je aanmelding zo concreet mogelijk aan te geven wat je voor ogen hebt.

Contact

Voor vragen kun je contact opnemen met Heleen, via heleen@foodhub.nl.

Over ons

De Local Food Challenge is een samenwerking van Food Hub, De Nieuwe Boerenfamilie, EU Interreg project Rumore, Kitchen Republic, Van Amsterdamse Bodem en de gemeente Amsterdam.