Local Food Challenge – de finalisten!

Welke ondernemers worden de Local Food Heroes van Amsterdam?

Local Food Challenge – de finalisten!

Dit najaar daagden we voedselondernemers in de Local Food Challenge uit om samen te werken en een (nieuw) lokaal product te ontwikkelen. We ontvingen tientallen aanmeldingen van ondernemers binnen en buiten de regio Amsterdam: akkerbouwers, bakkers, kippenboeren, chefs, logistieke organisaties. Allen hebben zij het doel er voor te zorgen dat lokale producten hun weg vinden naar de Amsterdamse keukens, winkels en restaurants. 

De finalisten

We maakten een eerste selectie van 15 duo’s, die nu verder gaan in de finale. Vijf winnaars ontvangen, na juryberaad in begin 2022, de titel Local Food Hero Amsterdam. Hieronder stellen we de finalisten aan je voor:

Pieter Post & boerderij den Kwaalburgse Hoeve
Deze ondernemer en agroforestry boerderij hebben de armen ineen geslagen om samen kastanje-ijs te ontwikkelen. Den Kwaalburgse Hoeve levert de kastanjes en Pieter Post maakt er ijs van. Op die manier willen ze een ondergewaardeerd ingrediënt, zoals de tamme kastanje, weer op ons bord én in het landschap terug krijgen.

Bekijk: Pieter Post (Weeldewoud) & Den Kwaalburgse Hoeve

Eigezwijns
Eigezwijns is een samenwerking van vijf varkensboeren. Zij maken hybride vleesproducten. Dat zijn worsten en burgers waar ook groenten in verwerkt zijn, om op die manier de consument ongemerkt minder vlees te laten consumeren. Door het gebruik van reststromen zorgen ze voor gezondere varkens met een bewezen lagere CO2-footprint.

Bekijk: Eigenzwijns

Saleeban Abdi
Met behulp van ‘urban indoor farming systems’ groeit Saleeban Abdi biologische spirulina in de stad. Na de oogst worden de algen direct bevroren om zo de voedingsstoffen te behouden. Deze ingevroren spirulina, genaamd Organic Green Gold, wordt vervolgens bij sportscholen afgeleverd. Zo kunnen sportscholen een voedzaam en duurzaam alternatief op de eiwitshakes aanbieden.

Rogier Scherpbier & Fadi Yassin
De Almeerse bakker Fadi Yassin gaat lokaal en biologisch Libanees platbrood bakken. Dat gaat hij doen met het biologische meel van de Zonnespelt. Zonnespelt is het biologische graanbewerkingsbedrijf van Rogier Scherpbier gevestigd in de Flevopolder.

Bekijk: Zonnespelt

Stichting Weerwoud & BioSpirits
Stichting Weerwoud en BioSpirits maken samen Walnocello: een biologische likeur van de walnoten die groeien op het Utopia eiland in Almere. De walnotenbomen staan in het agroforesty perceel waar vrijwilligers de groene walnoten plukken. BioSpirits, een lokale distilleerderij, maakt hier vervolgens overheerlijke likeur van.

Bekijk: Stichting Weerwoud & BioSpirits

Sharon de Miranda en Ard van Wees
Chef Sharon de Miranda maakt eigen sambal van Madame Jeanette pepers uit Onze Volkstuinen in Almere. Ze zocht de samenwerking op met kaasboer Ard van Wees, die de sambal gebruikt als ster-ingrediënt voor een heerlijke boeren sambalkaas.

Bekijk: Sharon de Miranda & De Polderzoom

Wims Wafels en Maatschap de Jonge
Boer Wim zat door de coronacrisis met een hele hoop (lees: 1 miljoen kilo) aardappels die hij niet meer kwijt kon. Zoon Joris en zijn vriendin Fleur hebben daarom een hartige aardappelwafel ontwikkeld genaamd ‘Wims Wafels’. De wafel bestaat voor 90% uit aardappelen, is geheel plantaardig en 100% glutenvrij.

Geert Lindenhols
Op het boerenbedrijf in Drenthe, teelt Geert koolzaad waar hij vervolgens koolzaadmayonaise van maakt. Binnen het productieproces is veel aandacht voor natuur en duurzaamheid: zijn dak is bekleed met 192 zonnepanelen, er is een windmolen die de energie opwekt om de koolzaad te persen en de tractor rijdt op zelfgeperste koolzaadolie. Met zijn lokale producten, hoopt Geert Nederland een stukje duurzamer en gezonder te maken.

Bekijk: Geert Lindenhols

Anna van der Bijl en Tanya vanna Wat
Boerin Anna gaat kikkererwten verbouwen op haar boerderij in de Noordoostpolder. Dit is namelijk goed voor de bodem. Voedselondernemer Tanya vanna Wat wil deze kikkererwten gebruiken in haar Thaise gerechten in de vorm van kikkererwtentofu.

Gabriele & Instock Market
Gabriele tovert groenten van Nederlandse bodem om in vegan kaas. De (zoete) aardappelen, wortelen en bloemkolen die Gabriele hiervoor nodig heeft, worden geleverd door Instock Market: een online groothandel die zich inzet tegen voedselverspilling. Groenten met schoonheidsfoutjes of waarvan een overschot is worden door hun gered.

Bekijk: Gabriele - The Vegan Bear Chef & Instock Market

Max Jars & Stadsboerderij Almere
Max, een gepassioneerde hobbykok, wil meer mensen verblijden met heerlijke ragu maar wel zo duurzaam mogelijk. Daarom haalt hij zijn ingrediënten bij de Stadsboerderij Almere en verpakt hij de ragu in een weckpot.

Bekijk: Max Jars & Stadsboederij Almere

Louk & Andres
Duurzame productontwikkelaars, Louk en Andres maken tomatensalsa waarbij de waarden lokaal, biologisch en regeneratief hoog in het vaandel staan. De Stadsgroenteboer voldoet hieraan en levert de benodigde ingrediënten voor een potje Tomatillo.

Bekijk: De Stadsgroenteboer

Marcel & Slagerij Gijs Vogels
Boer Marcel en Slager Gijs Vogels maken ambachtelijke boerenpaté voor de verkoop in Amsterdam en omstreken. Deze paté is anders dan anderen aangezien alle minder gangbare delen van het varken gebruikt worden. Hiermee wordt onnodige voedselverspilling tegen gegaan.

Bekijk: Marcel & Slager Gijs Vogels

SavFood & boer Peter van de Erve
SavFood heeft een gezondere en glutenvrije vegan kroket ontwikkeld. De kroket wordt gemaakt van net niet perfecte producten, om voedselverspilling tegen te gaan. Om de kroket zo lokaal mogelijk te produceren levert boer Peter de benodigde aardappels, wortels en peterselie. Zo is de kroket duurzaam, lekker en lokaal!

Bekijk: Savfood

Merle en Marloes & Instock Market
Merle en Marloes maken sauzen en saladedressings waar minstens 30% groenten in zitten. Hun inkopen zullen ze doen bij Instock Market, de online groothandel voor geredde producten. Daarnaast streven ze ernaar om zoveel mogelijk van hun ingrediënten lokaal te verkrijgen.

Bekijk: Instock Market

What’s next?

In het nieuwe jaar (de datum maken we nog bekend!) presenteren alle finalisten hun productidee of samenwerking aan een toonaangevende jury, bestaande uit Bart-Jan Veldhuizen van Kitchen Republic, Lars Hooijdonk van Gorilla's, Mara van der Kleij van de gemeente Amsterdam, Margot Kemps van Impact Hub en Hein van Gameren van Vermaat Catering. De jury beoordeelt de producten op smaak, duurzaamheid en originaliteit

Uiteindelijk worden er vijf winnaars gekozen die toegang krijgen tot het netwerk van Kitchen Republic in Amsterdam en de Village in Almere, en persoonlijke begeleiding ter waarde van €4000 ontvangen voor het uitwerken van een concept of product.

Tot die tijd stellen we de duo’s aan je voor op onze Instagram.

Over ons

De Local Food Challenge is een samenwerking van Food Hub, De Nieuwe Boerenfamilie, EU Interreg project Rumore, Kitchen Republic, Re-rooting the Food System, Van Amsterdamse Bodem, en de gemeente Amsterdam.