Kortingsactie: start met composteren!

Thuis aan de slag met composteren? Krijg €30 korting op een composteersysteem naar keuze.

Kortingsactie: start met composteren!

Gooi jij nog elke dag je groente- en fruitresten in de afvalbak, en wil je graag duurzamer aan de slag? Dan is deze korting op een composteersysteem echt wat voor jou!

Je kunt kiezen uit drie verschillende systemen, klein tot groot. De kortingsactie loopt vanaf dinsdag 21 mei. Wees er snel bij, want voor deze actie geldt: op is op!

-> Bekijk het aanbod en start met composteren via deze link!

Hoe werkt het?

 1. Bekijk het aanbod op de actiepagina van Eco-Logisch. Kies het systeem dat jij wilt aanschaffen en voeg die toe aan je winkelmandje. 
 2. Op de betaalpagina voer je de kortingscode CompostAmsterdam2024 in. Je korting wordt dan automatisch verrekend. Bestel je vóór 22 juli? Dan krijg je van Eco-Logisch 10% extra korting. Zo kost een set van twee bokashi-bakken met startermix niet €75 maar €37
 3. Na betaling wordt je bestelling gratis bezorgd en kun jij aan de slag! 
 4. We zijn natuurlijk heel benieuwd hoe het composteren je bevalt. Mogen we je over een paar maanden benaderen voor een klein onderzoek? Stuur dan een leeg mailtje met als titel ‘onderzoek composteren’ naar info@vanamsterdamsebodem.nl. Alvast bedankt! 

Winactie voor stadspashouders

Heb je een stadspas en wil je kans maken op een gratis composteersyteem? Stuur dan  voor 21 juni een mailtje naar info@vanamsterdamsebodem.nl. Laat daarin weten welk systeem je voorkeur heeft. Onder de inzenders verloten we tien exemplaren van maximaal €100 per stuk. Let op: alleen winnaars krijgen bericht. 

De voordelen van thuis composteren

 • het kost weinig tijd
 • het is heel eenvoudig
 • je produceert minder afval en gooit dus minder weg
 • het levert goede compost op voor je kamer- en tuinplanten
 • je laat waardevolle voedingsstoffen niet verloren gaan, maar geeft ze weer terug aan de bodem

 

Welk composteersysteem is geschikt voor mij?

 • Wormentoren

  Deze woonflat voor een kolonie wormen kan zowel binnen als buiten staan. In de bovenste laag voeg je steeds nieuwe groente- en fruitrestjes toe. Ze zijn vooral dol op koffieprut. De compostwormen eten het afval op voordat het begint te rotten. Een goed werkende wormenflat ruikt dan ook naar verse bosgrond. De wormen zetten je restjes om in een natuurlijke meststof die barst van de voedingsstoffen. De compost vind je in de onderste laag van de toren en kun je verwerken in de aarde van je kamerplanten, balkonplanten of in de tuin. De hoeveelheid wormen in de bak past zich aan aan de hoeveelheid voedselresten die je geeft.

 • Tuimelcomposter

  Een tuimelcomposter is compact en vrijwel geurloos. Je vult de trommel met groente- en fruitresten en klein tuinafval. Vervolgens draai je heel eenvoudig de trommel rond. Daardoor komt er extra zuurstof bij de compost waardoor het composteerproces versnelt. Doordat de temperatuur in de trommel vanzelf oploopt, krijgen ziektekiemen en schimmels geen kans. Is de trommel vol, dan is binnen twee tot drie maanden je compost klaar voor gebruik.

 • Bokashi

  Met de bokashi-keukenemmer fermenteer je naast groente- en fruitresten ook etensresten, maar geen dierlijke resten zoals kaas en vlees. De emmer kan gewoon in de keuken blijven staan en neemt weinig ruimte in. Door keukenafval te mengen met een beetje bokashi-starter gaat je afval in de emmer fermenteren. Je ruikt hier niks van want de emmer is luchtdicht. Na twee weken mag de inhoud van de emmer verwerkt worden in de tuin. Doe de resten in een kuiltje of een geul in de grond, en dek af met een kleine hoeveelheid aarde. Traditioneel gebruikt men in Japan bokashi om de gezondheid van de bodem te verbeteren. Planten groeien daardoor beter.

FAQ

 • Zelf composteren, is dat moeilijk?

Zelf composteren is heel eenvoudig. Het kost nauwelijks extra tijd en je hoeft geen specifieke kennis te hebben.  

 • Is zelf composteren duur?

Een composteersysteem is in principe een eenmalige aanschaf. Om bokashi te maken moet je wel af en toe nieuwe starter kopen. Twee kilo bokashistarter kost circa €10. Gemiddeld gebruik je circa 300 gram starter per maand. Voor composteren heb je ook geen stopcontact nodig, dat maakt het een energiezuinige investering. 

 • Hoeveel ruimte neemt het in?

De tuimelcomposter (60x50) en wormentoren (circa 50x40) nemen het meeste ruimte in, de bokashi-emmer (34x24) het minste. Dit kan zelfs in een keukenkastje staan. Alle drie de systemen passen op een gemiddeld Amsterdams balkon. 

 • Stinkt een wormentoren, tuimelcomposter of bokashi-emmer? 

Als het systeem goed werkt, stinkt het niet. De wormen eten het afval voor het gaat stinken. Tenzij je plotseling veel meer voedsel geeft dan de wormen kunnen eten. De tuimelcomposter verhit het afval waardoor het niet gaat rotten of stinken. En de bokashi-emmer is afgesloten van zuurstof, waardoor het eten ook niet kan gaan rotten. Je ruikt wel de geur van het fermentatieproces als je de deksel open doet. De compost die het oplevert ruikt normaal gesproken lekker naar verse bosgrond. 

 • Komt er ongedierte op af?

Bij het wormenhotel en de tuimelcomposter is het aan te raden om deze buiten neer te zetten. In principe zijn de bakken goed afgesloten, maar bij warm weer kunnen ze vliegjes aantrekken. Bij de bokashi-emmer is dit niet het geval aangezien de emmer luchtdicht sluit. Deze kan je dan ook binnen neerzetten. 

 • Kan ik nog op vakantie? 

Voor de drie composteersystemen geldt dat je prima twee weken op vakantie kunt. Ga je langer dan twee weken weg, dan kun je een buurvrouw vragen om de wormen af en toe bij te voeren. De bokashi-emmers kun je goed leeg- en schoonmaken voor je op vakantie gaat. En de tuimelcomposter kun je gewoon afgesloten laten staan. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van soortgelijke acties? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Van Amsterdamse Bodem.