Kindermoestuin Zuidoost: gezond kweken en eten

Een groene en sociale stad blijven. Gemeente Amsterdam steunt om die redenen initiatieven tot vergroening en medebeheer. Goede buurtplannen kunnen worden gefinancierd. Een leuk initiatief is de kindermoestuin in Zuidoost, Sandy Oliander vertelt over het initiatief.

‘De reden waarom ik hiermee ben begonnen, is dat ik vind dat kinderen kennis moeten maken met verschillende soorten groenten’. Sandy wilde graag kinderen groente leren eten en waarderen door de kinderen zelf groente te laten planten, verzorgen en oogsten. Om deze redenen is zij naar de gemeente gestapt en hebben zij een mooi stuk grond voor de moestuin toegewezen gekregen.

Onder begeleiding van Sandy Oliander heeft een groep kinderen uit de buurt, ook wel G&GUnited genoemd, de afgelopen zomer een mooie oogst in hun eigen tuin gerealiseerd.

De kindermoestuin is nu een jaar open. Hoe de kinderen erop reageren? ‘Die staan al gillend en springend klaar met de vraag wanneer we nou eindelijk naar de moestuin gaan’. Een 5-jarige is tot de directeur vernoemd, hij was namelijk altijd aanwezig, verteld Sandy. De tuin is dus een groot succes. Hoe wordt de kindermoestuin in goede banen geleid? ‘Ik heb er bewust niet voor gekozen om verplichtingen op te leggen of om een vaste groep aan te stellen. Als er in tuin gewerkt wordt, mag iedereen altijd spontaan meedoen’. Iedereen in de buurt is welkom.

Niet alleen leren de kinderen groente te kweken, ze leren ook om de verschillende groente te eten. ‘Veel kinderen denken dat groenten gewoon uit de supermarkt komen’ en ‘veel soorten groenten kende ze nog niet, zoals radijsjes’. Ondanks de droge zomer van 2018 heeft de kindermoestuin een mooie oogst opgeleverd! Iedere zaterdag na de oogst maakt Sandy een lekkere maaltijd met de opbrengst van de dag. ‘Het begint altijd met ‘dat lust ik niet! Dat wil ik niet!’. Maar de pan gaat altijd leeg.

Niet alleen is de moestuin een mooie komst voor de kinderen, ook brengt het de buurt meer samen. De gemeente schiet te hulp met bepaald onderhoud, bovendien schieten buurtbewoners te hulp met onderhoud. Op deze manier leer je veel nieuwe mensen kennen.

Makkelijk geregeld
De subsidie voor de tuin was snel geregeld. Nadat ze haar plannen en schetsen had ingediend bij de gebiedsmakelaar en stadsdeel Zuidoost en een aantal medebewoners had gevonden die het plan ondersteunden, was het snel voor elkaar! ‘Ik zou het zeker aanraden, en je kunt er behalve moestuintjes nog zo veel meer mee doen. Je kunt er de buurt mee opfleuren en zoveel mogelijk groen in de straten en de bakken gooien. Ik denk dat een beetje groen en kleur iedereen wel opvrolijkt’.

Een groen idee voor jouw eigen buurt? Bekijk de website van gemeente Amsterdam voor meer informatie.

Bron en foto: Gemeente Amsterdam