Kijktip ‘Food for Thought’: De Nieuwe Cowboys

Kijktip ‘Food for Thought’: De Nieuwe Cowboys

Kijktip 'Food for Thought': De Nieuwe Cowboys

Waar komt ons voedsel vandaan? Waar gaat het naar toe? Welke weg legt het af van productie tot ons bord? Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen gaat in deze vierdelige Tegenlichtserie op zoek naar de wereld achter het eten op ons bord en komt zo in de VS, China, Kenia, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sperziebonen en avocado's uit Kenia. Het eten in de Nederlandse schappen legt gemiddeld ongeveer 30.000 kilometer af voor het op ons bord terecht komt. Dat is even ver als naar Australië en weer terug. Deze overvloed aan producten is het resultaat van een complex en wereldwijd systeem, waarin Nederland een grote rol speelt.

De nieuwe cowboys van Amerika
In de eerste aflevering, te zien op maandag 8 april om 22.15 uur op NPO 2, bezoekt Van Lohuizen de nieuwe cowboys van de Verenigde Staten. De VS produceren en exporteren het meeste vlees ter wereld. Amerikanen eten gemiddeld zo’n 120 kilo vlees per persoon per jaar. Ter vergelijking: in Nederland is dat 38 kilo. In de Verenigde Staten wordt hard gezocht naar oplossingen om hun bevolking in de toekomst van voedsel te kunnen voorzien.

Tegelijk is er de klimaatcrisis die Amerika keihard treft: droogtes, overstromingen, bosbranden en orkanen zorgen steeds vaker voor mislukte oogsten. Nieuwe hightech manieren van groenten kweken, worden hier uitgeprobeerd. Kan technologie het tij keren?

Bekijk vast de trailer of kijk hier de afleveringen terug.