It’s the Food, my friend! Naar een gezonder voedselaanbod

It’s the Food, my friend! Naar een gezonder voedselaanbod

Dit event is al geweest. Kijk op www.vanamsterdamsebodem.nl voor actuele voedselevents in en om Amsterdam!

Voor de achtste maal is er dit jaar weer een serie landbouw- en voedseldialogen in de Rode Hoed onder de titel It’s the food, my friend! Het voedseldebat is behalve actueel ook fundamenteel.

Landbouw en voedsel worden steeds vaker in verband gebracht met grote maatschappelijke problemen zoals verlies van bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit, uitstoot van broeikasgassen, sociale desintegratie en zowel honger als welvaartsziekten. In deze nieuwe, 8ste serie landbouw en voedseldialogen wordt er ruimte gegeven aan denkers en doeners die het grotere plaatje zien en oplossingen zien of al in praktijk brengen.

Naar een gezonder voedselaanbod

Een nieuwe bredere definitie van gezondheid, Positive Health, gaat niet louter uit van lichamelijke gezondheid, ofwel ontbreken van ziekte, maar ook van iemands welbevinden en regie over het eigen leven, verdeeld over zes levensdomeinen. Minder gericht op controle, meer gericht op adaptatie.

Ofwel hoe kun je de mogelijkheden en veerkracht van het individu versterken om de fysieke en mentale uitdagingen in het leven aan te kunnen? Welke voeding past daar bij en kan dat ook positief uitpakken voor de planeet? Hoe kunnen we daar al op jonge leeftijd mee beginnen, bijvoorbeeld vanuit de voedsellessen die door YFM en CBL worden bepleit? Wat kunnen lokale overheden hieraan bijdragen?

Keynote sprekers:
Machteld Huber over positive health, Institute for Positive Health, met een nieuwe kijk op gezondheid en de rol van voedsel daarin
Corné van Dooren, Voedingscentrum, over combi's van gezonde en duurzame voeding
Reflecties vanuit de Nederlandse praktijk:
Dr. Maurits de Brauw, chirurg o.a. maagverkleiningen, Slotervaartziekenhuis
Coosje Dijkstra (Vrije Universiteit), over voeding in achterstandswijken
Jorrit Kiewik, YFM, over voedsel in het onderwijs

Gespreksleider: Felix Rottenberg

Terug naar homepage