Interview: “We willen binnen 10 jaar meerdere vestigingen in Nederland en Europa openen”
Meatless District is een vegan restaurant gelegen in Amsterdam Oud-West. Meatless District is iedere dag geopend voor een hapje of drankje, lunch of diner en in het weekend zelfs een ontbijtje! Door de open keuken kun je de chefs zo je eten zien bereiden. Bij Meatless District wordt er gebruik gemaakt van verse, biologische en seizoensgebonden producten. Van Amsterdamse Bodem neemt een kijkje in de keuken en gaat in gesprek met de medeoprichter van Meatless District: Cil Vermolen.
Totstandkoming van het restaurant
‘’Meatless District is een vegan restaurant waar je elke dag terecht kunt voor lunch, borrel en diner. Het menu wisselt met de seizoenen mee en de gerechten die wij serveren zijn altijd vers en waar mogelijk biologisch & huisgemaakt. Wij willen laten zien dat veganistisch eten niet ‘saai’ hoeft te zijn. Want naast onze healthy opties serveren we vooral comfort food. Bij Meatless District maken we gebruik van een kleine menukaart. We wisselen vaak van menu en daarnaast willen wij op deze manier voedselverspilling tegen gaan.’’
De interesse in vegan eten
‘’Ik en Cathalijne (medeoprichtster) waren al geruime tijd vegetariër, waardoor de stap om vegan te worden al snel gemaakt werd.’’
Grote voorbeelden
‘’Damn Food Waste is een publiekscampagne waar ik een voorbeeld aan neem. Deze campagne organiseerde in de periode 2013 tot 2015 megalunches in verschillende steden, om consumenten te laten zien hoe voedselverspilling te voorkomen is. Daarnaast zijn de vegan zusjes van Go with the Glow en House of Animals ook grote inspiratiebronnen.’’
Toekomstdromen
‘’Graag willen we binnen 10 jaar meerdere vestigingen in Nederland en Europa hebben, om nog meer mensen kennis te laten maken met plantaardig (en lokaal) eten. Daarnaast zou het mooi zijn als er meer bewustwording wordt gecreëerd over voedselverspilling en dat dit steeds meer teruggedrongen zal worden.’’
Belangrijkste ondernemersles
‘’Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb is het delegeren. Bij de start wil je niets uit handen geven maar uiteindelijk kom je erachter dat je niet alles alleen kunt. Wanneer je een stap terug doet creëer je een goed overzicht voor jezelf en zie je waar de verbeterpunten liggen in je bedrijf. Ik ben voornamelijk bezig met het aansturen van ons team, administratieve zaken, het beheren van de sociale media en daarnaast serveer ik uiteraard de gasten in het restaurant. ‘’
Baas voor een dag
‘’Als ik de baas voor een dag zou zijn zou vlees hoger belast worden doormiddel van een vlees-tax. De consumptie van vlees heeft namelijk een grote impact op het klimaat.’’
Trots van Amsterdam op het gebied van voeding
‘’Ik vind dat Amsterdam trots kan zijn op de diversiteit en nieuwste initiatieven die je kunt vinden in de stad.’’
Waar moeten we absoluut een keer gaan eten?
‘’DopHert! De beste cateraar van Amsterdam en zij verzorgen ook onze overheerlijke taartjes! DopHert verzorgt ontbijt, lunch, borrel of diner op locatie en alles wat ze serveren is 100% plantaardig.’’
Toppers uit jouw netwerk
‘’Pablo Buwalda van Sparc Kitchen. Sparc Kitchen ontwikkelt en produceert vegan producten voor restaurants, cateraars en hotels op basis van sociaal ondernemerschap. Deze producten worden met landelijke zorginstellingen social return gemaakt. Bij Sparc Kitchen werken onder leiding van chef-koks en professioneel management, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan hun re-integratie. ‘’