Interview met Anna’s Ruigte: Op zoek naar ruigte in de stad
Een oud polderlandschap omtoveren tot living lab. Milan Teunissen van Manen, mede-initiatiefnemer van Anna’s Ruigte, neemt deze uitdaging aan: “Er kan zoveel meer.”
Anna’s Ruigte
Achter het bordje ‘Anna’s Ruigte’ verschijnt een grassig gebied waar enkele wilgen en lage bomen het typische polderlandschap aankleden. Laarzen laten moddersporen achter op de houtsnippers die een struinpad vormen langs rietgras, vogels, insecten en wilde bijen. In de verte duiken appel- en perenbomen op. Hop, over de houten loopplank en je staat in Anna’s Tuin waar permacultuur hoogtij viert. Milan ziet de toekomst van het huidige saaie terrein op het Science Park rooskleurig in: “We willen stadslandbouw en stadsnatuur tot een hoger niveau tillen.”
Living Lab
Samen met drie medestudenten kreeg ze de kans om voor haar studie een gebiedsontwikkelingsplan te schrijven voor een groen Science Park. “Als bioloog word je gepusht om het veld in te gaan. Niet iedereen is bioloog, maar zou wel graag de laarzen willen aantrekken. Door dit grote, maar ook knusse en toegankelijke gebied met een toplocatie te ontwikkelen, laten we zien wat kan.” De gemeente haakte aan en sindsdien is het viertal actief bezig met de ontwikkeling van het terrein.
“Het is een natuurontwikkelingsplan met een groot sociaal aspect”, legt Milan uit. In het ontwikkelingsgebied Anna’s Ruigte wordt het onhandelbare, onnatuurlijke systeem op de schop genomen. Een natuurlijke inrichting van het gebied zorgt voor meer biodiversiteit, kost minder om te onderhouden en creëert een robuuster ecosysteem.
Anna’s Tuin, het sociale onderdeel van Anna’s Ruigte, is een permacultuurtuin waar samen met de gemeenschap alternatieve vormen van stadslandbouw worden ontdekt en uitgevoerd. “Het is allemaal experimenteel: we gaan van alles uitproberen en kijken wat werkt,” vertelt Milan enthousiast.
Voor ieder wat wils
Samenwerking is het sleutelwoord. “We willen dat Anna’s Ruigte door de gemeenschap wordt gedragen en uitgevoerd. We nodigen dan ook iedereen uit om mee te denken of werken, van ondernemers en studenten tot ecologen en bewoners.” Verschillende partijen op het Science Park en in de omgeving zijn ook enthousiast over het plan. Zo kun je straks na een lange wandeling aanschuiven bij het nabij liggende Café de Polder voor een bordje Anna’s Tuin, bereid met de oogst van de dag.
Ook is het initiatief interessant voor de Universiteit van Amsterdam en Tuinbouwschool Wellantcollege Linnaeus. Zij kunnen onderzoek doen, lesgeven en excursies in het gebied verzorgen. Werknemers van het Science Park gebruiken het gebied in de toekomst als fijne rustplek of om een wandeling te maken.
Vaste grond onder de voeten
Rond deze tijd zet het viertal de schop in de aarde. In de tussentijd worden samenwerkingen aangegaan, de juiste rechtsvorm bepaald en financiering gezocht. De ambitie om te werken aan een gezonde stad ontbreekt in ieder geval niet.
“Het besef dat we onderdeel zijn van een ecosysteem moeten we terugbrengen in een stad. Pas als we deze mindshift maken, raken we meer in verbinding met onze omgeving en kunnen we werken aan een gezonde stad.”
Bron: De Gezonde Stad
Foto: Jan van Arkel. De initiatiefnemers, met in het midden Milan.