Interview: Nanouk over Baaibuurt Collectief
Nanouk is actief in het Baaibuurt Collectief op Zeeburgereiland, Baaibuurt is een unieke wijk waar bewoners, kunst en natuur samenkomen. Een blik op Google Sataliet laat meteen zien hoe ontzettend groen deze buurt is. Hun doel is om een groene, circulaire wijk te creëren met betaalbare woningen voor mensen die lastig een plek vinden in de stad!
Hoe draag je bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?
Ik ben actief bij de Regeneratie Coöperatie, waar we ons inzetten voor een samenleving waarin iedereen zichzelf beschouwt en gedraagt als onderdeel van de natuur. En zet ik mij in voor het Baaibuurt Collectief. Baaibuurt is een woonwijk op Zeeburgereiland waar bewoners, kunst en natuur elkaar vinden. Sinds 2023 staat het Baaibuurt Collectief, een groep betrokken bewoners die zich inzet voor regeneratieve stadsontwikkeling. Ons doel is om een groene, circulaire wijk te creëren met betaalbare woningen voor mensen die nu moeilijk een plek vinden in de stad. Denk aan makers, kunstenaars, studenten, ouderen en mensen met een lager inkomen.
Ook werken we aan een voedselcoöperatie. Voedsel is een essentieel onderdeel binnen onze community en buurttuinen spelen een belangrijke rol als het gaat om de verbinding met de natuur. We gaan een directe relatie aan met lokale boeren. Samen met initiatieven zoals Local-to-Local en Operation Food Freedom, die lokaal geproduceerd voedsel toegankelijk maken, kunnen bewoners een abonnement nemen en wekelijks verse groenten, fruit en eieren ophalen.
Hoe is Baaibuurt ontstaan?
Baaibuurt begon als een toevluchtsoord voor mensen die buiten de standaardhokjes van de stad vielen, en die vrijheidsgeest is nog steeds voelbaar. Het is een plek met weinig regels, waar creatieve en zelfgemaakte initiatieven kunnen ontstaan en groeien zonder afhankelijk te zijn van subsidies. Deze buurt is uniek en levendig, met een kruidenspiraal, kippen, kikkers en veel verwilderd groen.
Wat is jouw droom?
Mijn droom is dat Baaibuurt een groene oase kan blijven, met een voedselbos en een plek waar mensen samen kunnen tuinieren, koken en eten. In een kringloop wordt al het afval gecomposteerd en teruggegeven aan de tuin. Het moet een fijne, toegankelijke plek zijn waar mensen makkelijk met elkaar in contact komen.
Hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?
In mijn ideale Amsterdam worden de stemmen van bewoners beter gehoord en is er meer ruimte voor co-creatie. Lokale initiatieven krijgen meer vrijheid om te experimenteren en te groeien.
En omdat Amsterdam steeds meer versteent, is het belangrijk om meer aandacht te besteden aan groen. Als je via Google Sateliet kijkt, zie je hoe uitzonderlijk groen de Baaibuurt is. Dit biedt veel voordelen! Het helpt om hittestress te verminderen—vooral belangrijk voor ouderen in warme woningen—en biedt verkoelende schaduw dankzij de grote bomen. Het groen creëert ook een natuurlijke geluidsbarrière en is geweldig voor de biodiversiteit en de (mentale) gezondheid van de bewoners.
Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer, gezonder of socialer te maken?
Wist je dat je het "uitdagenrecht" kunt gebruiken om zelf de groenvoorziening in je buurt te beheren? Stel dat de gemeente steeds het gras maait, maar jij en je buren liever bloemen laten bloeien. Dan kun je de gemeente uitdagen om het beheer over te nemen.
Daarnaast is er het "buurtrecht," waarmee je als bewonersgroep taken van de gemeente kunt overnemen, omdat jullie denken het beter en goedkoper te kunnen doen. Zo krijg je samen de kans om de wijk naar jullie hand te zetten!
Locatie: Zeeburgereiland
Fotograaf: Tammy van Nerum