Interview met Oos Kesbeke

De enige echte Amsterdamse tafelzuren

Interview met Oos Kesbeke

Even voorstellen: Oos Kesbeke, 'directeur met hart' van het familiebedrijf Kesbeke. Onder zijn leiding is Kesbeke uitgegroeid tot de grootste inleggerij van Amsterdam tot nu toe. Oos heeft het bedrijf in een modern jasje gestoken en gezorgd voor de totstandkoming van diverse certificeringen. Van Amsterdamse Bodem ging in gesprek met Oos.

Het familiebedrijf Kesbeke
''Wij zijn Kesbeke Tafelzuren, een Amsterdams familiebedrijf opgericht in 1948, net na de Tweede Wereldoorlog. Kesbeke is de laatste inlegger van de Rijks historie van inleggers in Amsterdam. Amsterdam was de ‘zure stad’ met heel veel kleine inlegbedrijven. De stad zat er vroeger vol mee, maar door de industrialisatie zijn deze bedrijven langzaam verdwenen. Kesbeke is als laatste overgebleven. Je ziet tegenwoordig wel weer meer mensen die bezig zijn met het inmaken van producten, maar dat is niet vergelijkbaar met het werk dat wij bij Kesbeke verrichten.''

Kesbeke Tafelzuren

De totstandkoming van Kesbeke tafelzuren
''Mijn grootvader is na de Tweede Wereldoorlog vanuit Zeeland naar Amsterdam gevlucht. Daar is hij begonnen met het inleggen van zuurtjes en van het een kwam het andere. Het bedrijf is een hechte club, ik heb hier mensen rondlopen die al bijna 40 jaar bij ons werken.''

Het inleggen van tafelzuren
''Het inleggen van tafelzuren is heel breed toepasbaar. Wij maken van alles, van nootjes tot witlof, en alles daar tussenin. Wij zijn voornamelijk bezig met het produceren, etiketteren en transporten van onze producten. Daarnaast houden wij ons ook veel bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten. We hebben laatst bijvoorbeeld spreads ontwikkeld. Ook hebben we nootjes ingemaakt, de amandelen met ras el hanout zijn erg populair. Er zijn diverse methodes van inleggen. Je kunt verse producten inleggen, bij deze methode stop je ze in een pot of blik met azijn en pasteuriseer je deze. Je kunt ook fermenteren. Dit is helemaal hot vandaag de dag. Wij fermenteren onze producten al jarenlang.''

Inspiratiebronnen van Oos Kesbeke
''De Febo en Tony's Chocolonely vind ik inspirerende bedrijven. Ook heb ik veel respect voor chef-koks, omdat die mij inspireren om nieuwe producten te ontwikkelen. Voornamelijk Jonnie Boer, hij is diegene die Kesbeke als eerste heeft benaderd om samen te gaan werken. Aan mensen die met passie bezig zijn met eten en het maken van mooie producten, daar neem ik een voorbeeld aan.''

Toekomstdromen
''Over 10 jaar wil ik een mooie grote opslag op Amsterdam Sloterdijk hebben staan. Ook zal tegen die tijd de volgende generatie aan het roer van Kesbeke staan. Ook blijf ik ervoor zorgen dat zuurtjes hip en trendy blijven. Ik wil dat wanneer mensen een zuurtje kopen ze meteen aan Kesbeke denken.''

Belangrijkste ondernemersles
''De belangrijkste ondernemersles heb ik van mijn ouders gekregen. Van hen heb ik geleerd om mijn eigen koers te blijven volgen.''

Blik naar de toekomst van Amsterdam
''Ik ben hoopvol over de toekomst van Amsterdam. Het bruist hier van de voedselinitiatieven die zich inzetten voor een beter voedselsysteem. Wij kunnen straks met Amsterdam heel duurzaam de toekomst tegemoetzien.''

De trots van het bedrijf
''Als je kijkt naar duurzaamheid, dan zijn wij de enige die op het gebied van voedsel MVO gecertificeerd zijn in Amsterdam. Ook gebruiken we bijvoorbeeld voor onze Tzatziki, komkommers met een schoonheidsfoutje die anders in de afvalbak zouden belanden. Dat zijn dingen waar ik als ondernemer trost op ben.''

Where to eat in Amsterdam?
''Ron Gastrobar en RIJKS® vind ik beide heel lekker om een hapje te eten. Maar in principe heeft Amsterdam genoeg lekkere eettentjes, er is voor ieder wat wils.

Boodschap aan anderen
Dan zou ik de woorden van Eberhard van der Laan herhalen: ‘Wees lief voor de stad, laten we er met z’n allen een feestje van maken.’