Interview: Aangenaam socializen op de zuiderMRKT

Track local, act local

Interview: Aangenaam socializen op de zuiderMRKT

De zuiderMRKT is een coöperatieve zaterdagmarkt waar verse biologische, ambachtelijke en duurzame producten te vinden zijn. “Het is een initiatief van, voor en door bewoners.” De Gezonde Stad-medewerker Raksha Hoost interviewde mede-initiatiefnemer Pieter Mohr.

Het idee ontstond tijdens een etentje bij Pieter Mohr, één van de initiatiefnemers van zuiderMRKT. Samen met twee andere buurtbewoners zocht hij een oplossing voor het verdwijnende aanbod van kruideniers en groenteboeren in de buurt. “Door de stijgende onroerendgoedprijzen moesten deze winkels plaatsmaken voor verkopers van kleding en andere luxeproducten,” legt hij uit. Aangezien deze winkels mensen trekken van buiten Amsterdam, verdween hiermee ook de ontmoetingsplek van de buurtbewoners.

Een markt leek de ideale oplossing en ook de rest van de buurt reageerde laaiend enthousiast. “We kregen veel positieve reacties, nadat we een enquête hadden rondgestuurd,” vertelt Pieter. “Dit heeft ons de energie gegeven om het plan door te zetten.”

Neerlands Trots
De gezellig Franse boerenmarkt-uitstraling kenmerkt de zuiderMRKT aan de Johannes Verhulststraat in Amsterdam-Zuid. De coöperatie heeft zelf drie stallen op de markt, waar leden elke zaterdag de mouwen opstropen. Hier worden groenten en fruit verkocht, die biologisch, en van Nederlandse bodem zijn. Elke zaterdag worden deze producten geleverd door boeren uit onder andere Flevoland.  Producten die de boeren niet kunnen leveren, worden ingekocht bij de biologische groothandelaar Odin.

De andere 17 kramen op de zuiderMRKT hebben voor ieder wat wils, zoals vis, verse, worsten, brood, noten en zuidvruchten, ambachtelijke hoenderspecialiteiten en wilde paddenstoelen. Elke marktverkoper wordt dan ook ‘gescreened’, voordat hij of zij op de markt mag staan. “Heb je een product met een verhaal of ben je een saaie verkoper?”

De coöperatieleden hebben ook banken en tafels geplaatst op het plein, waar bewoners met elkaar koffie of een vers sapje kunnen drinken. “Aangenaam socializen”, noemt Pieter dit en er wordt dan ook goed gebruik van gemaakt. “Ik heb gemerkt dat het teruggeven van een ontmoetingsplek aan de buurt belangrijker is dan het voedselaanbod dat we hebben teruggehaald.”

Bottom-up
De zuiderMRKT is niet zonder horten of stoten tot stand gekomen: het verkrijgen van een vergunning heeft drie jaar geduurd. “Toen het stadsdeel het idee van een coöperatieve markt eindelijk omarmt had, hebben we de markt met 15 buurtbewoners binnen drie maanden uit de grond gestampt.”

Dit betekende dat alle kennis en expertise van de bewoners werd ingezet. Ze moesten tenslotte snel schakelen om onder andere marktondernemers te benaderen, statuten op te stellen en een website op te tuigen. Het stadsdeel heeft geen financiële steun verleend, waardoor de coöperatie zelf investeringen moest voorfinancieren zoals de aanleg van het elektriciteitsnetwerk.

Succesvolle samenwerking
De eerste markt in 2011 was een grandioos succes, wat heeft geleid tot inmiddels meer dan 500 leden. De markt is nu zo succesvol dat de winst aan het einde van het jaar wordt gestopt in het zuiderMRKT-fonds. Hiervan worden projecten in de buurt of in Amsterdam financieel ondersteund. “Zo hebben we tien kinderfietsjes gedoneerd aan de JoopWesterweelschool in Amsterdam-West.”

Pieter is er trots op dat de markt in samenwerking met de buurtbewoners tot stand is gekomen en noemt als één van de voorwaarde voor het succes de faciliterende steun van de gemeente. “We hadden contact met stadsdeel wethouder Simone Kukenheim die positief was en zich er echt voor heeft ingezet dat die markt er zou komen.”

Bewust en lokaal
De zuiderMRKT laat zien dat verse, biologische producten gewoon uit de regio kunnen komen. “We moeten veel lokaler gaan opereren,” benadrukt Pieter. “We moeten Think global, act local ombuigen naar Track local, act local. In een gezonde stad is dit goed voor de lokale economie en het milieu. Daarnaast is het lekkerder en bovenal leuker om lokaal betrokken te zijn.”

 

Bron: De Gezonde Stad

Foto: zuiderMRKT. Iedere zaterdag op de Johannes Verhulststraat.