Stadstuinderij NoordOogst

Biologische zelfoogst-tuin voor bewoners van Amsterdam Noord.

Stadstuinderij NoordOogst

Stadstuinderij NoordOogst is een biologische zelfoogst-tuin voor de bewoners van Amsterdam Noord. Deze Stadstuinderij aan de Meteorenweg 272, is in 2017 van start gegaan. Op deze groentekwekerij worden zo’n 70 verschillende groentes en diverse soorten bessen en frambozen, bloemen, kruiden en paddenstoelen verbouwd.

De stadstuinderij is een onderdeel van het Stadslandbouwproject dat al een aantal jaren in opbouw is op het oude Sportparkterrein De Melkweg. Op dit project zijn momenteel al 13 ondernemers op een duurzame wijze een bedrijf aan het runnen voor de buurt en voor Amsterdam.

De Stadstuinderij is een tuinbouwbedrijf dat produceert voor de Amsterdamse stadsbewoners; voornamelijk die uit Amsterdam-Noord. Het is een Community waarbij de mensen uit de buurt het hele oogstjaar door zelf kunnen komen oogsten en kunnen meehelpen in de tuinderij.

Bewoners kopen een oogstabonnement en betalen dit in het begin van het jaar. Dit biedt de tuinder voorfinanciering om plant- en zaaigoed te kopen en wanneer nodig grondbewerkingen te laten doen. Tevens kunnen ze van de voorfinanciering compost aanschaffen en mest kopen; vervolgens kan het groenteseizoen beginnen.

Uiteraard kun jijzelf komen helpen zaaien, planten, schoffelen, opruimen, hekken timmeren en ga zo maar door. Wanneer zwaar werk teveel wordt, kun je natuurlijk ook koffie zetten voor de landwerkers, helpen met flyeren of de groentekraam inrichten op de markt. Er zijn klusjes voor iedereen, ook voor de kinderen.

Ook als je geen groenten-abonnement hebt kan je als vrijwilliger af en toe komen helpen. Zo kun je lekker buiten werken, met je handen in de grond en je neus in de wind. Op de zaterdagen is er voor iedereen de mogelijkheid om in het oogstseizoen op de oogsttijden losse groentes te komen kopen.

Verder levert Stadstuinderij NoordOogst groentes aan Voedselcoöperaties en diverse lokale horeca. Verder organiseert de Stadstuinderij workshops voor jong en oud, rondleidingen, cursusdagen (bijv. fermenteren) en gezamenlijke werk- en oogstdagen.

Tot slot beschikt de Stadstuinderij NoordOogst ook over een voedselbos. In dit voedselbos staan veel eetbare bomen en struiken, waaronder fruitbomen/bessenstruiken en frambozen. Tevens bevat het voedselbos meerjarige groentes zoals zuurkool en snijbiet. De eenjarige biologische groentes worden voor een deel geïntegreerd in het voedselbos, wat een mooi avontuur is.

Voor meer informatie over dit initiatief kijk je op deze Facebookpagina.

Stadstuinderij NoordOogst
Ga naar de website »

Meteorenweg 272
Amsterdam

Thema: , ,

Buurt: Noord

Trefwoorden: Biologische, stadstuin, moestuin, groente, fruit, oogst